Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 11:02:55

КП “Міськсвітло” працює над модернізацією системи зовнішнього освітлення Чернігова

27.06.2018   09:47

Загальна протяжність мереж зовнішнього освітлення Чернігова складає 586,65 км. Кількість світлоточок становить 16030 тис.од., у тому числі: ДРЛ – 2366, натрій – 8528, економка – 3555, галогенові – 116, LED – 1465. Про це інформував на розширеній міській нараді директор КП “Міськсвітло” В’ячеслав Николенко.

Від повідомив, що основним напрямком діяльності підприємства є технічне обслуговування електромереж зовнішнього освітлення міста, поточний та капітальний ремонт електромереж зовнішнього освітлення міста Чернігова, оренда опор, розміщення рекламних засобів відповідно до укладених договорів та розміщення кабельних мереж, виготовлення дорожніх знаків, технічне обслуговування та будівництво світлофорних об’єктів, надання підприємством транспортних послуг.

Значну роль у вуличному освітленні відіграють 142 пункти управління, які розташовані по всьому місту та нанесені на електронну мапу з інформацією про підстанцію й які вулиці освітлюються.

З початку року було розпочато капітальний ремонт аварійних пунктів, що включає в себе заміну телемеханічних комплексів, перемичок, автоматів, фарбування та обрізку гілок по лінії. Відремонтовано вже 2 пункти, третій знаходитьсяв роботі.

У 2017 році було замінено 170 світильників з економними лампами замість старих СПО. З початку поточного року встановлено 887 світлодіодних ламп замість ДРЛ (ртутні) та економламп. Замінені 173 світильники з відбивачем світла з лампами LED.

У минулому році були замінено 4,5 км найбільш аварійних повітряних ліній, у поточному році вже замінені 6 км по вул. Чорновола та  вул. Старобілоуська.           

Також минулого року замінені 32 аварійних опори. Для порівняння: у 2016 та 2015 роках замінювалися лише 3 опори в рік (після аварій). Крім того було вирівняно 30 опор, у 2018 - вже замінено 17 опор.

Проведена реконструкція Красного мосту, на якому було замінено лампи на світлодіодні, проведено відновлення освітлення Міського палацу урочистих подій, встановлено додаткове освітлення скверу на перехресті вул. Гонча та вул. Шевченка та підсвічування будівлі міської ради. Також підприємство виконує роботи по святковому оформленню міста та підключенню до електричних мереж урочистих подій та свят.

Через брак коштів, за словами керівника, відсутня можливість в повному обсязі виконати поточний ремонт мереж зовнішнього освітлення, а також проводити їх капітальний ремонт (модернізацію) раз на 10 років, як того вимагають норми. Як наслідок,  електромережі експлуатуються зношеним обладнанням та потребують значних коштів для підтримання в робочому стані.

Багато вулиць міста потребує відновлення додаткового освітлення; заміни світильників СПО, заміни повітряних ліній на кабельні; ремонту пунктів включення.

На утриманні підприємства знаходяться світлофорні об'єкти в кількості - 63 одиниці.

У 2017 році було виконано будівництво світлофорного об’єкту по вул. Київська - вул. Мстиславська та капітальний ремонт по вул.. Рокосовського- вул. Шевченка, вул. Котляревського - пр. Миру, вул. В. Чорновола - вул. Русової - пр. Миру, вул. Любецька -  вул. І.Мазепи, вул. Мстиславська - пр. Перемоги.

Після часткової заміни на світлофорних об’єктах міста старих модулів на нові LED модулі, а також заміни ламп накалювання на LED лампи, підприємство щомісяця економить до 5,5 тис. кВт/год електроенергії, а за рік - це 160 тис. грн (середньомісячне споживання електроенергії по СО 19 тис. кВт. вартістю 54,3 тис. грн). Аналогічна ситуація спостерігається й по освітленню міста, що призводить до економії бюджетних коштів.

Світлофорне господарство міста також вимагає радикального покращення, адже більша частина його застаріла, а саме: 44 – задовільний стан; 8 – заплановано капремонт; 6 -  після капремонту; 5 – незадовільний стан.

Необхідно провести заміну контролерів радянського зразка на нові контролери, модернізувати кабельні лінії на більшості об’єктів, замінити діючі радіокомплекти апаратури зв’язку на GSM, для оперативного контролю за станом роботи світлофорних об'єктів з місця оператора. Програмне забезпечення управління світлофорами було оновлено в 2017 році та має розширений функціонал.

На утриманні підприємства знаходиться також 6,5 тис. дорожніх знаків, з яких 363 дорожні знаки встановлені в 2017. Протягом поточного року виготовлено та встановлено 316 знаків на суму 202 тис. грн. З них 68 знаків для організації руху на Яцево, 8 – для об’їзду багатотоннажного транспорту.

Серед дорожніх знаків: 3540 – перебувають в задовільному стані; 679 – замінено в 2017 – 2018 роках; 300 – необхідно встановити; 2321 – потребують заміни.

Підприємство плідно співпрацює з міським концентром. Впродовж року виконано 2139 заявок різного характеру, 19 - знаходиться в роботі.

 Умови виконання ремонтно-будівельних робіт та робіт з експлуатації мереж зовнішнього освітлення та світлофорних об'єктів у 2017 році значно покращені в зв’язку з придбанням нової техніки. Зокрема: новий авто підіймач АП 18  на базі автомобіля ГАЗ 3309, трактор Білорусь-82 з причепом з високими бортами, подрібнювач гілок, що значно покращує умови роботи бригад та економічно вигідні для підприємства.  Відновлена робота буру на базі трактора МТЗ-82, що в свою чергу призводить до збільшення ефективності в роботі по встановленню опор. Проведено поточний ремонт автовишок 90-х років введення в експлуатацію та переобладнано увесь транспорт на газобалонне обладнання, що дає змогу значно економити видатки на паливно-мастильні матеріали.

Для  виконання  необхідних робіт підприємство на даний час має в наявності 14 одиниць автотранспорту.

Економічна частина

Не так давно підприємство працювало не над впровадженням сучасних рішень в місті, а шукало шляхи виходу з майже збанкрутілого стану, так як після приєднання комунального шляхо-будівельного підприємства, КП Міськсвітло було у скрутному становищі: мало велику заборгованість по податках, матеріалах, заробітній платі та компенсації за невикористану відпустку при звільненні. З прибутку підприємство платило податки, частково були погашені борги попередніх років, які утворилися після приєднання комунального шляхо-будівельного підприємства. В результаті впровадження  управлінських рішень підприємство розпочало надавати послуги по основних напрямках діяльності підприємства.

У 2017 році підприємство отримало бюджетне фінансування в розмірі 2,7 млн грн. З даних коштів для потреб виробництва було придбано техніку та ріжучий плотер, який збільшує виробництво знаків в 3 рази, а також відремонтували приміщення. Доходи підприємства за 2017 рік становили 10,2 млн грн, за поточний рік - 4,9 млн грн.

Для своєчасного фінансування господарської діяльності, виплати заробітної плати та податків проводяться роботи по пошуку додаткових джерел отримання доходу та збільшення обсягу транспортних послуг. Всі податки та збори підприємство сплачує вчасно. Простроченої заборгованості із заробітної плати у підприємства не має.

Підприємством уже перевиконані тендерні зобов’язання по заміні світильників, ламп та встановленню дорожніх знаків, а роботи по освітленню міста проводяться за рахунок інших видів робіт, передбачених в тендерних договорах.

У підприємства є додаткові витрати на утримання виробничої бази по вул. В. Дрозда, 1, яка не використовується в господарській діяльності підприємства. Річний розмір витрат становить 372,3 тис. грн. Зараз укладається договір на передачу в оренду частини основних засобів, які знаходяться на виробничій базі по вул. В. Дрозда, що дасть змогу компенсувати значну частину витрати на утримання та збереження майна.

КП “Міськсвітло” бере участь у субпідрядних роботах по реконструкції бульвару по пр. Миру від вул. Преображенської до Красної площі.

Важливим завданням найближчої перспективи директор підприємства вважає проведення повної модернізації мереж зовнішнього освітлення міста, світлофорних об’єктів та систем управління ними із застосуванням сучасних енергозберігаючих технологій та матеріалів, що дозволить зменшити обсяги споживання електричної енергії та призведе до економії бюджетних коштів на її оплату.

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, заслухавши доповідь, дав доручення по всіх комунальних підприємствах до середини серпня провести аналіз потреб оновлення рухомого складу та інших технічних засобів, аби врахувати ці потреби до початку нового бюджетного року.


Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини