Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 09:37:15

Щороку більше чернігівців подають проекти Бюджету участі та голосують за них

24.05.2018   10:30

Про Громадський бюджет в містах та громадах Чернігівщини, його виклики та нові можливості говорили на круглому столі, що відбувся 22 травня в конференц-залі готелю «Україна».

Заступник Чернігівського міського голови Олександр Ломако під час зустрічі закликав усіх чернігівців до 31 травня долучитися до Бюджету участі, подавши свої заявку та проект.
-  У Чернігові на даний час вже прийнято близько 20-ти проектів. Багато людей зверталися за консультаціями. Сподіваюся, що цього року проектів буде більше, ніж минулого. Адже тоді на цей час їх було зареєстровано тільки 4. Хоча потім за один день активні громадяни міста, зокрема, студенти принесли 70 проектів. І в результаті минулого року в нас було 100 проектів. Із них допущені до голосування трішки менше, а отримали перемогу - 28 проектів, які будуть реалізовані цього року. Я думаю, що це добрий показник.
Чернігів був одним із перших міст, які запровадили Бюджет участі. Він підтримується щороку, враховуєтьсянабутий досвід. З кожним роком чернігівці подавали більшу кількість проектів. У місті є робоча група з Бюджету участі, в яку входять і представники громадськості.
У багатьох інших містах подібні проекти створювалися, але їх активно ніхто не підтримував. Відповідно, вони й не мають такої динаміки, як у нашому місті.
У Чернігові міська влада кожного року намагається щось змінити в положенні про Бюджет участі, щоб удосконалити його. Усі, хто працює в робочій групі - великі молодці. Всім вам велика подяка, тому що, якби не ваша активність - то ми не змогли б отримати 100 проектів. Це стовідсотково. Це перша позиція.
Друга позиція: якщо в нас все вдасться, цього року ми будемо проводити голосування за Бюджет участі виключно шляхом електронного голосування, що, я сподіваюся, зніме всі питання про якісь фальсифікації, адмінресурс і тому подібне. Тому що це легко буде простежити. Завдяки електронному голосуванню можна чітко перевірити, коли, в який час, скільки проголосувало і подивитися на динаміку. Повірте, міська влада, як організатор цього процесу, абсолютно не зацікавлена в будь-яких фальсифікаціях і використанні будь-якого адмінресурсу.
Так, звичайно: автори проектів - живі люди. Вони будуть завжди намагатися за свої проекти, так чи інакше, активізувати людей, на яких вони мають вплив або до яких вони мають доступ. Чи це співробітники якогось підприємства, чи це батьки з якоїсь школи, чи це інші люди. Так буде завжди і, думаю, в усіх проектах. До цього треба ставитися з розумінням. Але електронне голосування та можливість проголосувати одразу за кілька проектів усе це зупинять.
Коли я починав очолювати робочу групу, в мене була мета, щоб ми отримали хоча б 30 тисяч голосів по Бюджету участі - це було б десь 1% від кількості усього населення міста, навіть трошки більше. Тоді можна було вважати, що чернігівці знають про цей проект, використовують його як механізм реалізації своїх ідей і добре до нього ставляться. Ми до цього ідемо, в нас з кожним роком збільшується кількість голосуючих. Минулого року за малі та великі проекти було близько 20 тисяч голосів.
Дуже добре, що такі заходи проходять, адже ми ще раз можемо нагадати чернігівцям, що вони можуть реалізувати свою ідею - навіть якщо вона, на чиюсь думку, є не ідеальною, - сказав Олександр Ломако.

Круглий стіл проходив у рамках проекту «Запровадження громадського (партиципаторного) бюджету, як механізму прямої демократії та інструменту активізації громад у Чернігівській, Хмельницькій, Чернівецькій та Вінницькій областях», який ГО «Асоціація демократичного розвитку», реалізує за фінансової підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Його метою було представлення та обговорення стану громадського бюджету в містах та громадах Чернігівської області, аналіз результатів його реалізації в громадах та спільній розробці подальших кроків для його вдосконалення.

 
Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини