Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 07:27:38

Пам’ятаємо про жертв політичних репресій

21.05.2018   08:35Агенцiя

Цієї неділі Чернігівщина разом із усією Україною згадує про долю співвітчизників, які були нещадно закатовані та вбиті радянським тоталітарним режимом.

Внаслідок злочинів комуністичної репресивно-каральної машини за всі роки її існування в нашій країні загинуло щонайменше 10 мільйонів громадян.

Наслідками червоного терору в Україні стало знищення політичної, мистецької та наукової еліти, деформація суспільних зв’язків, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій, поширення суспільної депресії й денаціоналізація.

«Великий терор» 1937—1938 років став символом нелюдських репресій та злочинної сутності комуністичного режиму. У цей період за політичними звинуваченнями було заарештовано близько двох мільйонів осіб, з яких майже третину було страчено.

Віддаючи шану жертвам тоталітарного режиму, перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, заступник керівника апарату облдержадміністрації Ірина Соломаха, заступник Чернігівського міського голови з питань діяльності виконавчих органів – керуючий справами виконкому Сергій Фесенко, голова Чернігівської райдержадміністрації Віктор Корж,голова Чернігівської районної ради Олександр Ларченко, місцеві жителі, керівники установ та організацій району і області, представники політичних партій та громадськості поклали квіти до пам’ятного знаку на місці братської могили поблизу с.Халявина Чернігівського району, де поховані тисячі жителів Чернігівщини, які зазнали репресій.

Заупокійну літію за загиблими відправив cекретар Чернігівської Єпархіїї Української Православної церкви Київського Патріархату, настоятель храму Святої Великомучениці Катерини, протоієрей Роман Кіник.

Хвилиною мовчання присутні вшанували світлу пам'ять про усіх невинно розстріляних та закатованих громадян, запалили і встановили біля меморіалу символічні лампадки.

Окрім участі у пам’ятних заходах керівники області і Чернігівського району ознайомилися з презентацією тематичної літератури, зокрема з новою книгою «Долі репресованих земляків.Чернігівський район».


Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.