Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 23:26:54

Знайшов останній спочинок іще один чернігівець – невідомий герой Другої світової війни

18.05.2018   12:24Агенцiя

10 травня в селі Халявині Чернігівського району біля меморіалу захисникам і воїнам-односельцям, які загинули в 1941–1945 роках, відбулося перепоховання останків воїна часів Другої світової війни, знайденого пошуковою групою під час розкопок на території Халявинської сільської ради.

Найімовірніше, це був воїн 5-ї армії, яка захищала в перші дні вересня 1941-го підступи до Чернігова. За словами місцевих посадовців, на війну в 1940-х роках із Халявина та навколишніх сіл відправилися понад 4 сотні людей, а повернулася заледве половина з них. Доля багатьох загиблих і нині лишається загадкою. Хоч якесь світло пролити на неї може робота пошукових груп.

 

Клуб «Патріот» існує майже два десятиліття. За цей час пошуковці віднайшли та перепоховали близько 300 останків загиблих воїнів. Його керівник Олег Балобін розповідає, що практично кожну родину тоді зачепила війна. Людські втрати були неймовірними — по СРСР, за сучасними даними, які постійно оновлюються, загинули десятки мільйонів. Попри те, що спливло понад 70 років, для родин, у яких син, брат, батько чи дідусь не повернувся і вважається зниклим без вісти, війна триває і досі.

«Інколи нам щастило, і ми знаходили останки зі смертними медальйонами, які можна було прочитати, ідентифікувати людину, — розповідає Олег Балобін. — Тоді ми шукаємо родичів, і були випадки, коли на перепоховання приїжджала сім’я. Якщо люди не могли приїхати, то надсилали нам вдячні відгуки. І для таких родин війна вже скінчилася. Може виникнути запитання: навіщо ми цією справою займаємося? Війна — це море крові, горя та сліз, тут є маленькі острівці особистого горя. Це родини тих, чиї близькі не повернулися з війни, вони досі не знають, де їхня близька людина загинула та похована. Ми даємо їм можливість дізнатися про подальшу долю своїх близьких».

Цього року пошуковці хочуть обстежити Чернігівський район, зокрема Андріївський ліс.

Під час церемонії перепоховання пам’ять і подвиг полеглого воїна вшанували хвилиною мовчання. Квіти на знак пошани надіслав і народний депутат Максим Микитась. Він переконаний: попри всі перипетії української історії, треба вшановувати гідні людські вчинки, здійснені з найсвітлішою метою — захистити майбутнє України та Чернігова зокрема.

«Свого часу українці заплатили непомірну ціну за перемогу в Другій світовій війні, — говорить народний депутат. — Це та ціна, яку до нас, мабуть, ще не платив ніхто. Та прагнення наших дідусів і бабусь жити разом з онуками під мирним небом сьогодні так і не справдилися. На жаль. На сході країни нині несуть службу тисячі чернігівських воїнів. Наші люди гинуть там і зараз. Знову ж — за наш мир і спокій, за те, щоб у наступних поколінь було краще майбутнє, вільне і незалежне».

Ми вшановуємо той подвиг наших захисників, які ціною життя зупинили німецьку нацистську агресію. Нещодавно ми відзначали День пам’яті та примирення. Але давайте згадувати наших захисників не лише в роковини, а й кожного дня, бо ми їм зобов’язані найбільше. Згадаймо всіх, хто понад 70 років тому виборов для нас перемогу і виборює її нині. Подякуймо ветеранам за мужність і героїзм. Ми — українці, які народжені бути вільними.

 

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.