Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 11:16:45

Про креативні ідеї в озелененні Чернігова розповідають у КП "Зеленбуд"

08.05.2018   11:12

Декоративні дерева в ящиках з’явилися на вулицях і алеях нашого обласного центру на початку травня. Це катальпа́ бігнонієподі́бна, індіанське бобове дерево (Catalpa bignonioides Walt.) — деревовидна рослина роду катальп (Catalpa) з родини бігнонієвих (Bignoniaceae).

Батьківщиною катальпи (звичайної) є південно-східні штати США. Зазвичай таке деревце виростає до 7-10 метрів з діаметром крони – до 6-7 метрів. У нас воно буде трохи меншим, це декоративна форма «Нана» висотою до 2,5м і кроною до 5м. Подібні елементи озеленення можна зустріти в багатьох містах Європи, Америки, Азії. У нас в Чернігові вони з’явилися вперше. Тож представники КП «Зеленбуд» запросили журналістів у прес-тур, аби презентувати нові ідеї, проекти та здобутки.

- Під час благоустрою й озеленення Чернігова виникають деякі проблемні моменти, зокрема, нам можуть заважати різні комунікації, прокладені під шаром грунту, труби, кабелі, - розповідає начальник комунального підприємства «Зеленбуд» Роман Старіков. – Вони мають певну захисну межу, тому їхні власники проти, аби ми висаджували дерева у відкритий грунт. Крім того, нам хочеться використовувати для озеленення й ті площі, що вкриті асфальтом чи бруківкою. Тому вирішили піти на такий експеримент і використати «мобільний варіант» – поставити в місті декоративні дерева в ящиках.

За словами Романа Старікова, вартість одного дерева з ящиком і грунтом – 17 тисяч гривень. Загалом у Чернігові планується виставити майже 100 таких дерев. Їх уже можна побачити біля «Будинку книги» на проспекті Миру, звідки й стартував наш прес-тур, на так званій стометрівці - на перехресті пр.Миру та вул.Коцюбинського, а також на вул. Серьожникова ближче до території Валу. На зиму ці деревця приберуть і зберігатимуть у спеціальному ангарі (в країнах з більш м’яким кліматом вони зимують на вулиці), а навесні наступного року вони знову прикрасять вулиці міста.

- В самих ящиках є спеціальні отвори, аби вода не застоювалася, на дні лежить керамзіт, який легко пропускає вологу. Це комфортно для кореневої системи. Таке деревце може прожити в ящику років 10 і навіть більше, -  пояснює журналістам Ольга Відковська, інженер з садово-паркового господарства КП «Зеленбуд». - Це дерево компактне, з чудовою листовою пластинкою, красивою кроною. Воно добре витримує міські умови: загазованість, запиленість. Видова катальпа цвіте. Може, ви бачили на бульварі по пр.Миру, квіти трошки схожі на квіти каштану. А саме ця катальпа не цвіте й плодів не зав’язує.

Одна з переваг такої технології озеленення – в мобільності. На час ремонту покриття вулиці чи будівлі поруч ящик з деревом можна переставити. На побоювання журналістів, що такі деревця хтось може викрасти в свою садибу, керівник КП «Зеленбуд» відповідає, що зробити це не так вже й легко, адже вага одного ящика з рослиною – близько тонни. Після «Будинку книги» наш журналістський десант вирушив на перехрестя пр.Миру з вул.Коцюбинського.

- Що ми зробили на цьому вузькому бульварі? В тих місцях, де були старі дерева, аварійні, дуплисті, хворі, ми досадили молоді дубки, що нібито огороджують саму алею й парк від проїзної частини, а деякі старі рослини прибрали, - продовжує екскурсію зеленими зонами Чернігова Роман Старіков. – Ближче до лавочок висадили сакуру сорту «Канзан». І сподіваємося, що вона приживеться й буде квітнути на радість містянам і гостям Чернігова. Крім того, тут теж виставили катальпу в ящиках. Спеціально, щоб вона візуально дещо відгороджувала паркову зону.

Загалом у цій частині міста працівники КП «Зеленбуд» висадили трохи більше 90 сакур. «А скільки часу потрібно, щоб вони всі почали квітнути?» - поцікавилися представники ЗМІ. Трапляється, деякі рослини починають квітнути в рік посадки. Так було у «сквері афганців», де дерева висаджували міський голова разом з представницею посольства Японії. А от сакури, висаджені біля обласного управління внутрішніх справ по пр. Перемоги дали повноцінне цвітіння лише за кілька років.

«Для цього треба вибирати якісний посадковий матеріал: аби на саджанці не було пошкоджень, щоб було добре сформоване коріння, - консультує на цю тему Ольга Відковська. - Треба пам’ятати: якщо робиться не пересадка, а перевалка, тобто ми достаємо рослину з горщика, викопуємо яму й просто пересаджуємо обережно, не пошкоджуючи коріння, такі дерева набагато краще приживляються. Має значення, де це відбувається: на галасливій центральній вулиці чи у затишному дворі приватної садиби».

Під час прес-туру журналісти завітали також на П’ятницьку, де минулого року були висаджені й сьогодні вже на повну квітнуть яблуні Зибольда – охайні декоративні дерева, що матимуть плоди невеликого розміру. Восени деревця вкриються листям багряного кольору. Торік тут було висаджено 60 саджанців, а цього року додалося ще 30.

Під час прес-туру журналісти переконалися, що Чернігів продовжує утримати статус одного з найзеленіших міст в Україні й навіть урізноманітнює види рослин і дерев, які висаджені на вулицях і в паркових зонах, милують очі й радують серця жителів й гостей нашого обласного центру. «За останні два роки наше місто також стало ще більш квітучим, з’явилися й були реалізовані нові ідеї щодо дизайну клумб. Ми запропонували вертикальне озеленення в центральній частині міста, біля Палацу урочистих подій та залізничного вокзалу. Кількість термочаш значно збільшилася. Вже зовсім скоро вони будуть заповнені квітами. Наш колектив і надалі підходитиме до своєї справи творчо та відповідально», - запевнив представників ЗМІ Роман Старіков.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини