Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:23:37

У Чернігові реалізований громадський проект для переселенців

28.04.2018   11:11Агенцiя

У Чернігові проживає сьогодні майже 5 тисяч переселенців (понад 13 тисяч – у Чернігівській області). Ця проблема, що виникла у 2014 році, є на сьогодні однією з найгостріших та актуальніших питань українського суспільства.

Для надання переселенцям допомоги у їх реінтеграції та адаптації в новому середовищі у Чернігові як один з переможців Бюджету участі був реалізований громадський проект «Культурно-просвітницький центр для внутрішньопереміщених осіб «Наша сила – в єдності». Автором проекту є доцент ЧНТУ Ірина Карпова.

Серед реалізованих завдань проекту, які були спрямовані на подолання стресового стану переселенців і сприяння поверненню їх до нормальної життєдіяльності: проведення циклу зустрічей та лекцій «Культурно-мистецька спадщина Чернігівщини», майстер-класи «Арт-терапія: краса врятує», розширення кола спілкування та організація проведення змістовного дозвілля серед дорослих та їх дітей.

Ірина Карпова:
- Це не просто розваги, малювання. Це виконання багатьох завдань: люди знайомляться, спілкуються, організовується їх дозвілля. Крім того, вони набувають нові знання, навички, які допомагають їм у подальшому житті.

Так, одній з учасниць - Ані Грушко проект допоміг написати дипломну роботу з питань арт-терапії. За свідченнями самих переселенців після кожної чергової зустрічі вони з нетерпінням чекали нової.

Загалом участь у проекті взяли понад 90 переселенців, а кількість причетних до реалізації проекту осіб склала понад 150 осіб – викладачі, студенти-волонтери, майстри hand-made, лектори та інші.

У березні минулого року, під час реалізації проекту, було проведено інтерактивне опитування чернігівців щодо ставлення громадян до внутрішніх переселенців та їх проблем. Опитування проводилося студентами-волонтерами ЧНТУ під керівництвом кандидата економічних наук,доцента Світлани Задорожної. Серед всіх опитаних (загалом 1100 осіб) понад 70 % позитивно ставляться до переселенців і розуміють їх проблеми. Детальна інформація соціологічного дослідження надрукована у фаховому збірнику ЧНТУ «Філософія. Психологія. Соціальна робота», грудень 2017 р».
   
Культурно-просвітницький центр для внутрішньопереміщених осіб "Наша сила – в єдності" планує й цього року взяти участь у поданні громадського проекту до Бюджету участі з додаванням нових форм роботи для реалізації наступного року. Адже питання адаптації переселенців у місцеву спільноту й сьогодні не втрачає актуальності.

Створений телесюжет про внутрішньо переселених осіб у Чернігові


Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини