Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 19:27:55

На Чернігівщині учасники містобудівного процесу обговорили роль містобудівної документації для розвитку сіл та селищ

28.04.2018   08:57Агенцiя

25 квітня представники Управління ДАБІ у Чернігівській області взяли участь у семінарі-нараді для органів місцевої влади, об’єднаних територіальних громад та забудовників регіону. Темою зустрічі стали питання планування території населених пунктів та регулювання містобудівної діяльності.

У заході взяли участь начальник Управління містобудування та архітектури Чернігівської обласної державної адміністрації Олександр Дмитрюк, заступник начальника управління – начальник відділу нагляду за діяльністю уповноважених органів з питань містобудування та архітектури Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Чернігівській області Андрій Кметь, директор Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій Володимир Бойко.

На нараді обговорили роль містобудівної документації для розвитку сільських населених пунктів, проблематику територіального планування розвитку населених пунктів, особливості створення топографічних планів для розроблення містобудівної документації, схем планування громади та потреб містобудівного кадастру, застосування топографічних планів для містобудівних потреб, порядок розробки та затвердження містобудівної документації на місцевому рівні.

Начальник Управління містобудування та архітектури Чернігівської ОДА Олександр Дмитрюк звернув увагу присутніх на містобудівний кадастр як інструмент управління розвитком територій, порядок розробки та затвердження містобудівної діяльності на місцевому рівні.

Заступник начальника управління – начальник відділу нагляду за діяльністю уповноважених органів з питань містобудування та архітектури Управління Держархбудінспекції на Чернігівщині Андрій Кметь висвітлив основні положення щодо контрольно-наглядової процедури у сфері містобудування.

«Особливість контрольно-наглядової діяльності у сфері містобудування полягає в наступному: з одного боку, вона має бути ефективною, тобто передбачати такий порядок, за якого можна було б дізнатися про реальний стан справ на підконтрольному об’єкті, з іншого – передбачати охорону та захист прав осіб, яких перевіряють», – зазначив він.

Присутніх також поінформували про хід здійснення заходів з реалізації Закону України № 1817 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності».

Крім того, їм розповіли про основні зміни в дозвільно-реєстраційних процедурах у будівництві, що відбулися в 2017 році. Так, закон № 1817 зумовив перехід від категорій складності об’єктів будівництва до класів наслідків, від триступеневої дозвільної системи до двоступеневої – повідомлення і дозвіл. Для середнього і значного класу обов’язковим є отримання відповідного дозволу та проходження будівельної експертизи. Це усуває можливість для маніпуляцій з категоріями складності та відповідно зведення незаконних забудов.

На зустрічі теж обговорили системні недоліки в документах дозвільного характеру, які подають замовники будівництва до органів держархбудконтролю Чернігівщини. Серед них – надання проектної документації на будівництво не в повному обсязі, відсутність вихідних даних на проектування, розроблення проектної документації відповідно до нормативних актів, що втратили чинність.

Підіймалися ще практичні питання набуття права на виконання будівельних робіт та прийняття об’єктів в експлуатацію. Зокрема, порядку проведення огляду та видачі сертифіката на об’єкти середнього (СС2) класу наслідків.

Наостанок повідомили про запровадження нового терміну будівельної амністії. Узаконенню підлягають об’єкти незначного класу наслідків, а саме – індивідуальні житлові, садові та дачні будинки, господарські будівлі й споруди площею до 300 м², які були збудовані з 5 серпня 1992 року до 9 квітня 2015 року без відповідних документів дозвільного характеру. Крім того, амністія поширюється на будівлі та споруди сільськогосподарського призначення, які зведені до 12 березня 2011 року та належать до незначного класу наслідків – СС1.


Прес-служба ДАБІ України

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.