Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 07:34:36

Понад тисяча заходів для майже 34 тисяч випускників - результати реалізації обласної Програми професійної орієнтації молоді

23.04.2018   08:27Агенцiя

Питання вибору професії в усі часи турбувало не одне покоління школярів. Ким бути і як знайти головну справу свого життя, щоб почуватися задоволеним морально і матеріально – задача з багатьма невідомими для старшокласників. Визначитися з професійним майбутнім їм допомагає служба зайнятості. Про профорієнтаційну роботу з учнівською молоддю розповідає начальник відділу організації профорієнтації Чернігівського обласного центру зайнятості Марина Кривопала.

— Марино Михайлівно, наскільки актуальним є питання професійної орієнтації молоді та яка її роль у забезпеченні ринку праці потрібними фахівцями?

— Сучасні випускники при виборі професії не завжди замислюються про майбутнє працевлаштування та зазвичай орієнтуються на застарілі поняття про престижність професій. Це забезпечує стабільні обсяги підготовки менеджерів, банкірів, юристів та економістів, попит на яких останні 10 років постійно зменшується, натомість такі спеціалісти поповнюють лави безробітних. При цьому в країні зростає потреба у представниках робітничих професій. Тобто маємо дисбаланс між попитом та пропозицією робочої сили: роботодавцям складно знайти працівників на вакансію через брак на ринку праці потрібних кадрів, водночас безробітним важко влаштуватися на роботу, адже на їхні професійні знання немає попиту. Одним із ефективних шляхів виходу із цього замкнутого кола є системна профорієнтаційна робота. Своєчасна та якісна професійна орієнтація молоді – основа запобігання молодіжного безробіття, збереження та розвитку трудового потенціалу країни.

— Щодо професійної орієнтації молоді, яка робота проводиться на Чернігівщині?

— Насамперед зазначу, що в області діє Обласна програма професійної орієнтації молоді на здобуття актуальних на ринку праці професій та спеціальностей на період 2017-2020 років, якою затверджено план заходів щодо проведення службою зайнятості спільно з Управлінням освіти і науки облдержадміністрації, Департаментом сім’ї, молоді та спорту та Чернігівським обласним об’єднанням організацій роботодавців інформаційно-роз’яснювальної та профорієнтаційної роботи серед старшокласників, їх батьків та вчителів.

У рамках виконання Програми службою зайнятості розроблено обласний профорієнтаційний проект «Обери професію – обери майбутнє!» для учнів 9-10 класів. Проект складається з чотирьох етапів, які поступово реалізуються протягом всього навчального року. На першому з них, що має назву «На професійному старті», передбачається проведення інтерактивних уроків, які ознайомлюють учнів зі світом професій, сучасним ринком праці, ринкоутворюючими підприємствами регіону, правилами вибору професій. Загалом у цьому навчальному році під час першого етапу фахівці служби зайнятості провели 163 профорієнтаційні уроки для 3,4 тис. учнів загальноосвітніх навчальних закладів.

На другому етапі «Професія нашого міста/району» дітей запрошують відвідати центр зайнятості, де під час інтерактивних заходів вони в ігровій формі дізнаються про ситуацію на місцевому ринку праці та актуальні професії. До вподоби старшокласникам став інтерактивний захід «ПрофіКвест: Пізнай світ професій!», розроблений обласною службою зайнятості. Він передбачає виконання низки послідовних завдання, а це - розгадування профорієнтаційних ребусів та філвордів, виконання різних тематичних завдань, перегляд відеороликів про професії, проходження комп’ютерного профдіагностичного тестування. За період з жовтня 2017 року по березень 2018 року було проведено понад сотню ПрофіКвестів для 1,4 тис. учнів. Загалом під час другого етапу відбулося 17 Днів відкритих дверей для 525 школярів та 54 інтерактивно-змагальні заходи для 708 учасників.

На третьому етапі «Високе звання – професіонал» для учнів проводяться інтерактивні уроки на тему «Формула успішного вибору», комплексні психодіагностичні тестування, консультації фахівців центру зайнятості, екскурсії на підприємства. Відтак школярі мають змогу на власні очі ознайомитися з діяльністю підприємств, поспілкуватися з їх працівниками, пізнати особливості певних професій, взяти участь у майстер-класах. Зокрема, на підприємствах легкої промисловості старшокласники ознайомилися з професіями «швачка», «закрійник», «складальник верху взуття», «художник-модельєр». На майстер-класах діти вчились знімати мірки, визначати розмір одягу та взуття, виконувати прості швейні операції.

Для дівчат цікавими виявилися професіографічні екскурсії до салонів краси, де вони побачили, як працює косметолог, перукар, візажист тощо. Пізнавальними були поради косметолога по догляду за проблемною шкірою обличчя в підлітковому віці, також майбутні випускниці охоче взяли участь в майстер-класах по створенню святкових зачісок та макіяжу.

Результатом цього етапу стали 11 професіографічних екскурсій для 195 учнів та 69 уроків для 1,3 тис. старшокласників.

На останньому етапі «На шляху до успіху» молодь ознайомлюють з професійно-технічними та вищими навчальними закладами регіону та джерелами інформації про різні навчальні заклади. Старшокласників залучають до ярмарків професій, днів відкритих дверей та презентацій навчальних закладів, під час яких майбутні випускники мають змогу безпосередньо поспілкуватися з викладачами, учнями і студентами, отримати всю необхідну інформацію про навчальний заклад, умови вступу та навчання.

Зокрема, ярмарки професій, в яких взяло участь понад 2,3 тис. учнів, уже проведено Прилуцькою міськрайонною філією Чернігівського обласного центру зайнятості, Чернігівським міським та Носівським районним центрами зайнятості. Також відбулося 9 Днів відкритих дверей професійно-технічних навчальних закладів для 1,4 тис. учнів.

Така послідовна та системна профорієнтаційна робота дає можливість випускникам не лише краще зрозуміти ситуацію на загальнодержавному, регіональному та місцевому ринку праці, але й засвоїти основні правила та методи успішного та правильного професійного вибору.

— На початку цього року на базі Чернігівського обласного центру зайнятості розпочав роботу консультаційний профорієнтаційний пункт. Які результати його діяльності?

— Послугами консультаційного профорієнтаційного пункту вже скористались 22 особи, зокрема 2 батьків. Ми пропонуємо його відвідувачам безкоштовні консультації з профорієнтаційної тематики, допомогу в складанні резюме, проходження профдіагностичного тестування тощо. Зазначу, що серед учнів, які відвідали консультаційний пункт, більшість – це вихованці центру соціально-психологічної реабілітації дітей та начально-реабілітаційного центру для дітей з порушенням зору. Підлітки із задоволенням проходять профдіагностичні тести та із зацікавленням спілкуються з фахівцями з профорієнтації.

— Тобто служба зайнятості співпрацює із спеціалізованими навчальними закладами, де вчаться діти, котрі мають вади здоров’я?

— Звісно. Ми завжди намагаємося охопити профорієнтаційною роботою якомога більше молоді й навчальних закладів. Наприклад, у лютому-квітні 2018 року наші фахівці працювали з вихованцями навчально-реабілітаційних центрів для дітей з вадами слуху та для дітей з вадами розвитку. В цих спеціалізованих навчальних закладах було проведено по 4 інтерактивні уроки. Наразі заплановані професіографічні екскурсії на підприємства – Чернігівську взуттєву фабрику «Берегиня» та Чернігівську фабрику лозових виробів.

Загалом, профорієнтаційними послугами служби зайнятості було охоплено 32 дитини з особливими потребами, з них 11 учнів з навчально-реабілітаційного центру для дітей з вадами слуху та 21 - з навчально-реабілітаційного центру для дітей з вадами розумового розвитку.

— Тепер, будь ласка, про результати профорієнтаційної роботи служби зайнятості мовою цифр…

— У рамках виконання Програми професійної орієнтації молоді на актуальні на ринку праці професії та спеціальності (з січня 2017 року по І квартал 2018 року) профорієнтаційними послугами було охоплено 33,8 тис. учнів загальноосвітніх навчальних закладів. Проведено понад тисячу заходів для учнівської молоді.

Учасниками профорієнтаційних заходів були й вихованці шкіл-інтернатів та навчально-реабілітаційних центрів, діти з інвалідністю та діти, позбавлені батьківського піклування. Загалом в профорієнтаційних заходах служби зайнятості взяли участь близько 350 дітей даних категорій.

Профорієнтаційна робота проводиться із батьками та вчителями старшокласників. Зокрема, відбулося понад 100 профінформаційних семінарів для 2 тис. батьків та майже 200 - для 3 тис. педагогічних працівників.

До речі, ця робота не знає відпочинку, тому в період літніх шкільних канікул фахівці служби зайнятості працюють з дітьми в навчальних закладах, районних та дитячих бібліотеках, літніх дитячих таборах відпочинку та санаторіях. Влітку проведено майже 90 профорієнтаційних заходів пізнавально-ігрового характеру для 4,2 тис. дітей молодшого та середнього шкільного віку. Для цієї категорії школярів також традиційно щоосені організовуються тематичні конкурси дитячого малюнку «Професія моєї мрії».

— Що ви можете побажати молоді?

— Хочу побажати всім випускникам міцного здоров’я, щасливої долі та професійних успіхів і порадити відповідально поставитися до вибору професії. Адже саме від цього рішення залежить не тільки те, як складеться ваш трудовий шлях, а й особисте життя. А якщо ви ще розмірковуєте над своєю майбутньою професією – мерщій звертайтеся до центру зайнятості і ми обов’язково допоможемо вам визначитися, бо недаремно кажуть: «Обираєш професію – обираєш долю»!
 

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини