Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 17:25:16

Екологічний та активний туризм Чернігівщини: реалії, перспективи, тенденції

19.04.2018   08:32Агенцiя

Чернігівщина – це край зеленого туризму. Ця теза вже давно стала аксіомою, які в принципі не потребують будь-яких доказів. Розвиток «зеленого» туризму прописує собі в потенціальні можливості практично кожна громада, яка починає працювати над своїм стратегічним планом розвитку. Історичні місця та пам’ятки, природні умови та чудові ландшафти – все це створює умови для того аби чернігівська земля стала дійсно туристичним краєм.

Як не втратити можливості та скористатися тим самим потенціалом, обговорювали 18 квітня учасники дискусії «Екологічний та активний туризм Чернігівщини: реалії, перспективи, тенденції», яка була організована Благодійним фондом «Беремицьке Біосфера».

Представники влади, об’єднаних територіальних громад, туристичних агентств та громадських організацій, професійні екскурсоводи та підприємці звертали увагу на важливість співпраці в напрямку розвитку зеленого туризму на території області та більш активної участі жителів у створенні цієї галузі. Адже як зазначив Сергій Підмогильний, координатор розвитку мережі Greenways Української асоціації активного та екологічного туризму: «Ми коли привозимо на деякі території туристів, вони не знають де витратити свої гроші». Важливо, щоб територія, на якій знаходяться цікаві історичні, екологічні або інші об’єкти, «жила» і була цікавою. «Важливо, щоб місцеві мешканці хотіли брати участь у розвитку туристичної галузі. Навіть якщо немає туристичного потенціалу, але є бажання створити його, то все вийде», - зазначив він.

У своїй презентації Сергій Підмогильний звернув увагу присутніх на ідею «зелених шляхів», які створюються і координуються громадами, спонукають їх до об’єднання зусиль та міжмуніципального співробітництва.

За словами Тетяни Ферльовської, директора БФ «Беремицьке Біосфера», основна ідея природного парку «Беремицьке» - це відновлення лісостепу та змішаного лісу, ревіталізація землі, флори та фауни. А також максимальне залучення жителів громад до розвитку зеленого туризму, створення на території наукового та освітнього центру. На сьогоднішній день «Беремицьке» - це більше ста робочих місць для жителів громад Козелецького району з конкурентною заробітною платою. Це цікавий туристичний об'єкт, це ще одна "перлина" на карті Чернігівщини.

На думку Людмили Чабак, радника з питань децентралізації Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування, співпраця об’єднаних територіальних громад з бізнесом та громадськістю у «Беремицькому» – це хороший приклад розвитку туристичної галузі. Вона підкреслила: «Громадам Чернігівщини вже сьогодні потрібно розуміти, що розвиток екологічного та зеленого туризму – це готелі, хостели, заклади харчування, крамнички та інші послуги. А, отже, це розвиток економіки громад, додаткові робочі місця та доходи. І цьому потрібно приділяти увагу, сили та час». Також Людмила Чабак додала, що Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, готовий стати майданчиком для налагодження комунікацій та співпраці між громадами та представниками туристичних організацій.

Практично всі учасники дискусії наголошували на тому, що розвиток екологічного та зеленого туризму - це не лише економіка та цікаве дозвілля, це шанс врятувати природу та навколишнє середовище. Крім того, екологічна складова дає можливість відвідувати природні парки цілий рік, не зважаючи на пору року.

По завершенню дискусії, її учасників запросили на екскурсію парком «Беремицьке».


Чернігівський ЦРМС

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини