Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 00:05:17

Минулоріч на Чернігівщині захворюваність на туберкульоз знизилася на 11 відсотків

27.03.2018   20:08Агенцiя

Про це повідомив начальник Управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації Петро Гармаш під час прес-брифінгу вчора, 26 березня. Більш ніж на чверть зменшилася захворюваність на туберкульоз серед неповнолітніх.

На понад 17 % знизилася смертність від цієї хвороби, кількість хворих з рецидивами зменшилася майже в 5 разів.

Щороку 24 березня відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом. У цей день світова спільнота звертає увагу населення планети на серйозну проблему сучасності, що становить загрозу здоров’ю людей в усьому світі. На Чернігівщині також відбулися інформаційні заходи, під час яких акцентувалася увага на проблематиці подолання цієї хвороби в області.

Основне завдання медиків у боротьбі з туберкульозом – своєчасне виявлення та діагностика недуги, в першу чергу, мікробіологічними методами. Так, упродовж 2017 року зазначеним методом на Чернігівщині обстежено 3041 особу з підозрою на туберкульоз, виявлено – 113 хворих, або 3,7 %.

Стаціонарними і пересувними флюорографами в минулому році обстежено близько півмільйона мешканців області (98 % від підлягаючих обстеженню). При цьому виявлено 247 хворих на туберкульоз (48,6 % від усіх нових випадків ТБ).

Загалом профілактичними обстеженнями охоплено більше половини дорослого населення Чернігівщини – найменше в Ніжинському районі (437 обстежених на 1000 осіб), найбільше в Куликівському (598 на 1000 осіб).

Один з ключових заходів контролю за туберкульозом – забезпечення ефективного лікування хворих як в стаціонарі, так і на амбулаторному етапі.

Як зазначив головний лікар обласного протитуберкульозного диспансеру Микола Дейкун, на сьогодні на Чернігівщині проживає близько тисячі осіб, хворих на туберкульоз. Частина з них виліковується. Складнішою є ситуація з пацієнтами, у яких ця хвороба поєднується з ВІЛ-інфекцією.

Наразі в області функціонують 6 обласних спеціалізованих медичних закладів, які займаються лікуванням хворих на ВІЛ-інфекцію та туберкульоз і співпрацюють з цих питань. З липня всі ці заклади планують об’єднати в одну службу.

За словами Миколи Дейкуна, показник успішного лікування на стаціонарному етапі – 85 % для чутливого і 72 % для хіміорезистентного туберкульозу. Слабкою ланкою є контроль за прийомом ліків пацієнтами поза межами медичних закладів. Тому в області активно впроваджуються сучасні пацієнт–орієнтовані моделі амбулаторного лікування. Зокрема, медико-соціальний супровід хворих з чутливим (проліковано 85 осіб) і хіміорезистентним (проліковано 93 особи) туберкульозом, скайп-зв’язок (41 особа). Грошову компенсацію проїзду до ДОТ-кабінету отримали 25 хворих.

Окрім цього, триває активна підготовка фахівців сімейної медицини, які зможуть надавати кваліфіковану допомогу пацієнтам під час амбулаторного лікування.

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини