Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 02:02:37

До 100-річчя проголошення незалежності Білоруської Народної Республіки: круглий стіл у Чернігові

27.03.2018   07:57Агенцiя

25 березня в Чернігові пройшов «круглий стіл»: «Відродження незалежності Білорусі та України: історичні паралелі» з нагоди 100-річчя прийняття Третьої статутної грамоти Ради БНР, якою проголошувалася незалежність Білоруської Народної Республіки (25 березня 1918 року).

Організатори - Фундація «Вільні Люди», Сіверський інститут регіональних досліджень, Сіверський центр післядипломної освіти.

З цієї нагоди до Чернігова завітали білоруські історики – Валентина Лебедєва та Володимир Ляховський, їх підтримали українські колеги та представники громадськості. Вони дізналися про маловідомі сторінки минулого дружнього народу – про формування її владних інституцій ті діяльності уряду, про перші військові формування, історію створення білоруського національного прапора, дебати навколо герба Погоня, україно-білоруські відносини сторічної давнини…

Під час зустрічі Валентина Лебедєва презентувала свою нову книгу «Покликана свободою: нарис життя і діяльності Палути Бадуновой», що викликала значний резонанс у Гомелі. Присвячена непересічній та трагічній постаті білоруського національного відродження, однієї з лідерів білоруської партії есерів, заступнику голови Ради БНР та Народному секретарю (міністру) опіки.

«Історія боротьби української та білоруської провідної верстви, за утвердження державної незалежності, мають чимало паралелей», - зазначив чернігівський громадський діяч та краєзнавець Олександр Ясенчук, - «але є й відмінності, як наслідок – різний результат».

Як зазначалося під час дискусії, нині Україна, хоча й з великими труднощами, через кров та війну виборює реальну незалежність, натомість Білорусь втратила поступ у розвитку демократичних інституцій. Але погляди України, повинні повсякчас бути зверненні на Білорусь – найближчого нам ментально сусіда, країну з якою ми перебували в одній державі більше півтисячоліття. Ще Юрій Липа зазначав що з точки зору геополітики, вісь Балтика-Чорне море, є противагою агресивним устремлінням зі сходу та заходу.


Прес-служба чернігівського осередку «Вільні Люди»

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.