Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 01:41:44

Прокуратура відстоює інтереси держави у сфері земельних правовідносин

27.03.2018   07:34

Прокуратурою області виявлено факт передачі земельної ділянки площею понад 150 га сільськогосподарських угідь орієнтовною вартістю 4 млн. грн. в оренду одному з сільськогосподарських товариств у Менському районі з порушенням вимог Закону України «Про оцінку земель».

Встановлено, що при укладанні договору оренди з райдержадміністрацією не проведено та не затверджено нормативно-грошову оцінку (вартість) земельної ділянки, хоча цю обставину законодавством визначено як істотну умову угоди.

Це пов’язано з тим, що розмір орендної плати визначається у відсотковому відношенні саме від нормативної грошової оцінки (вартості) земельної ділянки.
Як результат, до місцевого бюджету не надходили значні суми коштів у вигляді орендної плати.

На усунення порушень прокуратурою області скеровано відповідний позов до господарського суду з вимогою визнати укладений договір оренди недійсним.

У ході розгляду справи між відповідачем та Головним управлінням Держгеокадастру в Чернігівській області, що є розпорядником земель сільськогосподарського призначення державної власності, укладено мирову угоду. За її умовами передбачено розроблення технічної документації з визначення нормативної грошової оцінки орендованої земельної ділянки з подальшою компенсацією сільгосппідприємством недоотриманої місцевим бюджетом орендної плати. За згодою сторін збільшено і розмір орендної плати – до 12% від вартості ділянки. Судові витрати по справі покладено на відповідача.
   
Враховуючи врегулювання спірних правовідносин, спрямованих на реальне поновлення економічних інтересів держави, ухвалою господарського суду Чернігівської області від 22.03.2018 провадження у справі за позовом прокурора припинено з одночасним затвердженням мирової угоди.
   
Таким чином, завдяки прокурорському втручанню, місцевий бюджет однієї з сільських рад Менського району отримає додаткові надходження від оренди земельної ділянки.
   
На сьогодні в судах перебуває ще ряд позовів вказаної категорії, тож робота з цих питань триває.


Прес-служба прокуратури Чернігівської області

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини