Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:51:07

Заходи з нагоди 379-ї річниці з дня народження гетьмана України Івана Мазепи відбулися у Чернігові

21.03.2018   09:04Агенцiя

20 березня в обласному центрі на території Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» (на Валу) вшановано величну постать українського державотворення — Івана Мазепу.

Відбулося богослужіння біля пам'ятника українському гетьману, який у Чернігові постав у 2009 році і став першим в Україні.

Заупокійну літію відправив секретар Чернігівської єпархії Української православної церкви Київського патріархату, настоятель кафедрального собору святої Катерини Роман Кіник.

Віддати данину шани видатному українському політичному і державному діячу та покласти квіти до пам'ятника Івану Мазепі прийшли перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, заступник керівника апарату облдержадміністрації Ірина Соломаха, представники органів влади, громадськості та науковці.

У своїх промовах присутні згадували, що Іван Мазепа був першим українським гетьманом, який незмінно тримав булаву протягом майже 22 років. Цей період характеризувався економічним розвитком України-Гетьманщини, стабілізацією соціальної ситуації, піднесенням церковно-релігійного життя та культури.

Особливої уваги заслуговує меценатська діяльність гетьмана на теренах Чернігівщини. Завдяки йому став можливим розквіт та підйом Чернігова та всієї Сіверщини на рубежі XVII-XVIII століть. За сприяння Мазепи було збудовано та відновлено десятки храмів та будівель соборів.

Внесок гетьмана в культурну спадщину — це лише частина його величних державницьких справ, значення яких важко переоцінити.

Сьогодні ж у виставковій залі Колегіуму відбулося відкриття виставки, приуроченої до річниці з дня народження Івана Мазепи (спільний проект Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця» та Чернігівського обласного історичного музею імені В. Тарновського).

У Борисоглібському соборі пройшов духовно-патріотичний концерт «Боже, Україну збережи» за участю капели бандуристів імені Остапа Вересая. Артисти виконали твори українських композиторів та поетів Михайла Вербицького, Левка Ревуцького, Григорія Давидовського, Олександра Кошиця, Миколи Леонтовича, Івана Зажитька, Тараса Петриненка.


Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини