Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 03:50:31

Чи дійсно допомагають вакцини медицині?

24.02.2018   09:46Агенцiя

21 лютого у прес-центрі «Чиста політика» відбувся брифінг на тему: «Міфи та реалії вакцинації».

Спікерами заходу стали:
1) Пулін Володимир Олексійович - заступник начальника Управління охорони здоров’я Чернігівської обласної державної адміністрації, начальник відділу організації медичної допомоги та мобілізаційної роботи;
2) Кривець Людмила Іванівна - заступник головного лікаря з організаційно-методичної роботи КЛПЗ «Обласна дитяча лікарня», головний позаштатний спеціаліст Управління охорони здоров’я з педіатрії;
3) Ніконець Любов Дмитрівна - головний дитячий імунолог Управління охорони здоров’я Чернігівської міської ради;
4) Ворона Світлана Григорівна - завідувач інфекційного відділення Чернігівської міської лікарні №2 Чернігівської міської ради, головний позаштатний спеціаліст Управління охорони здоров’я з інфекційних хвороб.

Розпочав захід Володимир Пулін, який запевняв у тому, що вакцинація – це єдиний метод попередження інфекційних захворювань, адже завдяки їй перемогли віспу.

За словами Володимира Пуліна, на сьогодні згідно календаря щеплень вакцинують проти 11 захворювань, але попередити інфекції можна буде лише тоді, коли загальний імунітет нації буде не менше 95%.

(Себто, виходить, що щеплення наразі не допомагають тим, хто пройшов вакцинацію – варто бути вакцинованим мінімум 95 людям із 100).

Як доповів пан Володимир, нині в Україні почалась епідемія кору, причиною чому, за його словами, є низький рівень вакцинації людей.
(Хоча й не було сказано, що для епідемій характерна періодична циклічність – в Україні вже було 3 епідемічні циклічні підйоми кору у 2001, 2006 та 2012 роках).

Також Володимир Пулін зазначив, що почалася епідемія грипу, але вакцинація проти грипу не входить до обов’язкових щеплень і є добровільна, хоча він запевнив, що його родина добровільно вакцинована за свій кошт проти грипу, але також додав, що не всі його колеги з Управління охорони здоров’я проявили солідарність і чомусь деякі не побажали добровільно провести щеплення проти грипу.

Стосовно забезпеченості вакцинами, то проти кору вони є в повному обсязі для дітей, а для дорослих навіть в аптеках їх немає.

Людмила Кривець теж підтримала колегу в тому, що крім вакцин вони не знають іншого шляху боротьби з інфекціями, а за кордоном, за її відомостями, вакцинують від більш ніж 10 хвороб.

(Але чомусь не згадали, що Америка та Європа повністю відмовилася від вакцини БЦЖ, яка практично не допомагає проти туберкульозу).
Пані Людмила заявила, що минулого року в області випадків захворювання на кір не було, хоча в Україні вони траплялися, при цьому забезпеченість вакцинами проходить із затримкою – замовлення на 2018 рік чекають, але ситуація під контролем і вакцина є.

Вона додала, що кожні 10 років після 16-річного віку людям бажано вакцинуватися проти дифтерії і правця, а тому для дорослих додатково планується надходження вакцини із Вінницького регіону в кількості 50 тис. од.

Стосовно питання, де можна вакцинуватися, Людмила Кривець відповіла, що кожен може пройти щеплення відповідно своєї приписки до конкретної лікарні за місцем проживання чи обслуговування.

Любов Ніконець розповіла, що працює дитячим імунологом вже багато років і не бачить інших видів захисту від вакцинкерованих інфекційних хвороб.

За її словами, ситуація в Чернігові по вакцинкерованим інфекціям дуже благополучна – немає випадків захворювання серед дитячого населення, що є результатом серйозної і відповідальної роботи педіатрів.

Дитячий фонд ООН Юнісеф займається закупівлею вакцин для України, як це проводиться і у багатьох країнах світу.

Часто у батьків виникають питання про безпечність вакцин, на що пані Любов завжди відповідає про їх безпеку та ефективність, бо вважається, що ці вакцини мають проходити перевірку та контроль з їх безпечності.

(Чи насправді ця дороговартісна перевірка проходить на якісному рівні – це вже окреме нерозкрите питання, адже вже були прецеденти з тяжкими наслідками після використання небезпечних вакцин, які згодом забороняли).

Любов Ніконець зауважила, що після кожної вакцинації можливі різкі реакції організму, що передбачено й інструкцією до вакцини, про що батькам мають повідомляти лікарі, щоб батьки перевіряли температуру і слідкували за перебігом поствакцинального періоду.

Після вияву надвисокої температури батьки мають звернутися до лікаря.

Пані Любов розповіла, що часто батьки відмовляються від вакцин, бо до їх складу входить чимало шкідливих препаратів, зокрема вкрай небезпечні ртуть та алюміній, але вона гадає, що виробники вже їх не використовують (хоча реальний повний склад вакцини є комерційною таємницею), а ще ці компоненти начебто попадаються і в їжі, то мовляв, чого ж тоді нам боятися.

(Проте вона не сказала, що при попаданні через шлунок ті шкідливі речовини майже не розщеплюються, а от при введенні напряму через кров одразу завдають шкоди, особливо дітям).

На питання про дозвіл введення одразу кілька вакцин Любов Ніконець завжди відповідає батькам, що можна вводити декілька вакцин одночасно, бо начебто ніякого перевантаження імунної системи не відбувається.

(Ця відповідь дуже суперечлива і на практиці показує небезпечні результати, про що багато батьків постраждалих від вакцинації дітей можуть окремо розповісти).

«У нас добра ситуація по забезпеченню міста вакцинами проти дифтерії і правця – ми маємо вакцини коклющно-дифтерійно-правцеві для дітей до року, для дітей на ревакцинацію у 18 місяців, 6 і 16 років, а якщо в ці терміни вакцину не отримали, то варто звернутися за щепленням», - доповіла пані Любов та додала, що люди зараз почали частіше звертатися за вакцинацією, бо налякані тими випадками кількох смертей, що трапилися в країні.

Світлана Ворона розповіла, що займається лікуванням хворих, які своєчасно не отримали щеплення, а тому й вона переконана, що вакцини хоча й не на 100%, але захищають від тяжких наслідків хвороби та можуть посприяти легшому її перебігу.

Було бігло згадано і протипоказання для вакцинації, зокрема і ГРЗ, але все одно у більшості випадків, на думку медпрацівників, вакцинувати можна, а людей з багатьма хронічними хворобами навіть варто вакцинувати (вважають вони).

(Але ж як хронічно хвора людина перенесе можливі маловивчені поствакцинальні ускладнення і чи зможуть їх виявити – це не було обговорено).

На питання про можливість провести аналізи крові на антитіла (РПГА), що можуть характеризувати стійкість імунітету людини була відповідь, що дійсно ці аналізи можна провести і вони можуть підтвердити стійкість імунітету до хвороб, але це не є альтернативою вакцинації, бо вона передбачена МОЗ та ВООЗ.

Оскільки на заході були присутні лише представники Управління охорони здоров’я, то й повноцінних відомих контраргументів про небезпеку чи хоча б вибірковість і протипоказання вакцинації майже не прозвучало, не було й наведено статистики про поствакцинальний період, а тому лишається нагадати, що наразі особистим правом батьків є визначатися із необхідністю вакцинації дітей, а дорослі вже вирішують самі за себе…

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини