Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:43:51

Макіївська громада: два роки впевнених змін у соціальній сфері

13.02.2018   14:45Агенцiя

У понеділок 12 лютого журналісти Чернігівщини побували у Макіївській громаді. Прес-тур був організований Чернігівським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” та Мінрегіону.

В ході прес-туру журналісти поспілкувалися з Петром Бакланом, Макіївським сільським головою, побували у пожежному депо, відвідали відновлений клуб, начально-виховні комплекси у селах Макіївка та Пустотине.

Макіївська громада була створена у 2015 році, це одна з п’яти перших ОТГ Чернігівської області. До складу ОТГ увійшли шість сіл – Ганнівка, Макіїївка, Пустотине, Степове, Вербове і Кленове. За кількістю населення (1801 осіб) та розміром території (105,9 кв.км) ця громада входить до десяти найменших громад в Україні. Але за два роки існування Макіївській ОТГ вдалося реалізувати чимало соціальних проектів, залучаючи як власні ресурси, так і кошти з різних джерел.

Очолює громаду  Баклан Петро Андрійович. Саме йому у 2015 році вдалося об’єднати дві сільради - Макіївську та Ганнівську, і довести, що об’єднання має право на існування в такому складі. Він переконаний, що реформа децентралізації дає надію на відновлення села та підвищення добробуту його мешканців. І одним з найбільш важливих факторів називає формування та наповнення бюджету.

 «Спроможний бюджет – одна з головних гарантій місцевого самоврядування. Здобутком об’єднаної громади є значне зростання бюджету. До об’єднання бюджет Макіївської сільської ради складав 1,2 млн грн., Ганнівської – 0,3 млн грн. А Макіївська об’єднана територіальна громада мала бюджет у 2017 році – 14.3 млн грн.», - розповів Петро Баклан журналістам під час прес-конференції.

Звичайно ж, зросли і витрати. Громада утримує два навчально-виховні комплекси, три бібліотеки, 11 соціальних робітників, що обслуговують 106 престарілих та непрацездатних громадян. На території громади минулого року було створено місцеву пожежну команду, відкрито дошкільну групу в селі Пустотине. Шкільний автобус, який придбали за рахунок субвенції, підвозить школярів із села Ганнівка до Макіївської школи, а також дітей з околиць села Макіївка. Також почалася робота по створенню сільського комунального підприємства, яке займатиметься благоустроєм.

Оновлені школи і садочки

У Макіївському навчально-виховному комплексі, що поєднує школу і садочок, вчиться 70 учнів, а садочок відвідує 17 дітей. Позвон Надія Михайлівна, директор Макіївського НВК розповідає,  що зміни, які відбулися за два роки, суттєві: у школі тепло, бо замінили вікна на енергозберігаючі. Заклад забезпечений всім необхідним. «Дуже відчувається підтримка громади. Привели до ладу школу. За рахунок державної субвенції (1 млн грн.) придбали шкільний автобус. Плануємо зробити капітальний ремонт даху та модернізувати систему опалення», - розповіла вона.

У селі Пустотине школі більше ста років. Звичайно, що приміщення вимагало ремонту та відновлення. Крім того, існувала потреба у дитячому садочку. У 2017 році за власні кошти та державну субвенцію було реконструйовано частину будівлі школи під розміщення дошкільного навчального закладу. Начальник відділу освіти Макіївської громади Перепелиця Валентина Іванівна розповіла, що спочатку садочок був розрахований на 16 місць. Але стабільно тут знаходяться 20 дітей і, що цікаво, існує черга!

 «У селі Пустотине 46 дошкільнят, а тому потреба у садочку є, діти його відвідують постійно. У школі навчаються 43 учнів. Вже почали формувати перший клас – семеро учнів вже записані», - розповіла Валентина Іванівна.

Пожежне депо – запорука безпеки у громаді

У червні минулого року на території громади було створено місцеву пожежну команду «Макіївка». Для її розміщення було реконструйовано приміщення автомобільного гаражу. Автомобіль був переданий Державною службою з надзвичайних ситуацій. У МПК працює чотири пожежники, включаючи начальника Могильного Віктора Васильовича. Чергування відбувається цілодобово: один чергує, один в резерві, це значить, що він має постійно бути на телефонному зв’язку. Як пояснив керівник МПК основна задача команди – локалізація пожежі до прибуття підрозділу Носівського ДСНС.

«З червня по грудень 2017 року було здійснено дев’ять виїздів, один за межі громади – решта в межах громади. Сусідам треба допомагати, адже пожежа не знає, де чиї межі. Звичайно, що ведеться мова про фінансування нашої команди сільрадами, які не увійшли до нашої громади», - сказав Віктор Могильний.

Територія обслуговування місцевої пожежної команди охоплює шість населених пунктів. До цього часу найближча пожежна частина від села Макіївка знаходилася в Носівці на відстані 45 км.

Медична сфера: вакансія лікаря

Медична сфера – це одне з найболючіших питань для Макіївської громади, на її території знаходяться два ФАПи та амбулаторія.

Валерій Петрик, в.о. завідуючого амбулаторією, розповів: «Люди звертаються, допомагаю практично з усіх питань: роблю уколи, крапельниці та перев’язки, шию, лікую. Якщо ситуація потребує фахової медичної допомоги, то везу пацієнтів до районної лікарні у Носівку або викликаємо швидку, але по нашим дорогам - це майже година». Також тут працює денний стаціонар та стоматологічний кабінет. Є обладнання для проведення фізпроцедур.

Але для створення первинної ланки медицини громаді терміново потрібен лікар. Віктор Броварець, заступник голови Макіївської ОТГ, наголосив: «Шукаємо лікаря, щоб запрацювала амбулаторія і була створена первинна ланка медицини. Громада має можливість забезпечити його житлом, достойною заплатою. І цю проблему треба вирішувати якнайшвидше».

Сільському клубу - нове дихання

Років десять тому сільській клуб у Макіївці, тоді ще просто села, був занедбаним і здавалося доживав свої дні. Але за останні два роки сільський клуб ніби отримав нове дихання. Світла зала, нові стільці, сцена, у приміщенні тепло і жодного натяку на занепад. Свята, урочистості, збори села, репетиції гуртків – клуб став центром відпочинку для жителів громади.

Сидоренко Микола, директор Макіївського будинку культури розповів: «У нашій громаді живуть талановиті люди. І ми як працівники культури намагаємося робити все можливе щоб село жило, процвітало, люди співали, брали участь у фестивалях, конкурсах. У нас є жіночий ансамбль «Родина», народний аматорський фольклорний колектив «Мальви», дитячий шумовий оркестр. Є гуртки, де діти займаються естрадним співом. В проекті навчання з народного вокалу для дорослих. Будинок культури має залишатися осередком культури, це місце для спілкування, відпочинку, культурного розвитку жителів громади».

Про проблеми і плани

За словами Макіївського сільського голови однією з основним проблем є земельне питання. «Одним із основним джерел доходів нашої громади може стати земля. Тут же чорноземи, а, отже, вартість оренди значно вища, ніж сьогодні ми отримуємо. Саме тому плануємо провести інвентаризацію земель громади, щоб навести лад в цьому питанні», - зазначив Петро Баклан.

У 2018 році за рахунок субвенції заплановано ремонт комунальних доріг та вуличного освітлення – загальна вартість робіт біля 2 млн гривень, а за власні кошти вже було зроблено проектно-кошторисну документацію.

Підсумовуючи роботу за два роки існування громади, Макіївський сільський голова сказав: «Ми йшли в ногу з часом, а тому можемо говорити, що за цей короткий період змогли значно підтягнути соціальну сферу у наших селах. Ми і надалі плануємо розвивати соціальний напрямок, а також покращувати благоустрій, наближувати до людей адміністративні і соціальні послуги. А для цього будемо збільшувати доходну частину бюджету за рахунок впорядкування земельних відносин та пошуку інших джерел фінансування та розвитку».

А всіх, хто ще сумнівається варто об’єднуватися чи ні, Петро Андрійович запрошує до Макіївської громади.

Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування

ФОТО Віктор Кошмал

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини