Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 00:29:34

10 лютого 2006 року створено Мезинський Національний природний парк

10.02.2018   16:27Агенцiя

Національний природний парк на північному сході Чернігівської області отримав свою назву завдяки всесвітньовідомій Мезинській археологічній стоянці людей кам’яного віку.

Ландшафти території, від поліських до лісостепових, мають розгалужену яружно-балкову систему з лесовими островами. До складу НПП входить частина русла річки Десна, для якої характерне звивисте річище з великою кількістю меандр, широка заплава зі старицями та озерами, серед яких найбільшим є озеро Хотинь, площею 50 га.

Серед рослин парку є свідки епохи динозаврів (сальвінія плаваюча, плаун щитолистий) та гірські папороті, зустрічаються і місцеві рекордсмени: з найбільшою (латаття) та найменшою (ряска горбата) квіткою. Виявлено низку популяцій папороті страусового пера, довжина окремих листків якого досягає 2 м.

Світ тварин може здивувати найбільшим жуком (жук-олень), найкрасивішим метеликом (махаон), отруйним павуком (тарантул), рідкісною осетровою рибою (стерлядь), червонокнижним чорним лелекою та найбільшим ссавцем території НПП (лось). До міжнародних та національних актів про охорону природи входять 150 видів птахів парку.

Найбільш унікальним природним об’єктом Мезинського НПП є ландшафтний заказник загальнодержавного значення «Рихлівська дача» з нетиповими для Лівобережного Полісся ділянками листяних лісів: серед багатовікових дерев є і 800-річний «Цар-дуб» із братами-дубами по 400-500 років, і «Старовинна ялинова алея» із 79 дерев ялини звичайної віком понад 100 років. Поряд з територією заказника знаходиться Свято-Миколаївський чоловічий монастир 1654 року заснування, монахи якого понад 300 років зберігали цей заповідний ліс.

Пузирева гора — найкращий оглядовий майданчик на заплаву Десни, звідки можна спостерігати унікальне озеро Підкова щастя. Пагорб із поверхні сформований льодовиковими відкладами, під якими залягає крейда з масою цікавих скам’янілостей часів
«давнього моря». У с. Мезин знаходиться Каолінова гора з білої глини (каоліну), яку в ХІХ ст. використовували для виробництва фаянсового та порцелянового посуду.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.