Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 00:25:01

Проведено прес-брифінг за підсумки роботи системи безоплатної правової допомоги на Чернігівщині у 2017 році

06.02.2018   17:21Агенцiя

6 лютого в приміщені Чернігівської обласної державної адміністрації відбувся спільний прес-брифінг щодо роботи системи надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області в 2017 році та підсумки роботи юстиції на Чернігівщині.

Минулий рік для системи безоплатної правової допомоги був достатньо насичений певними змінами і досягненнями.

У 2017 році Регіональним центром з надання БВПД у Чернігівській області видано 2001 доручення адвокатам. З них 38 – випадки захисту осіб, до яких застосовано адміністративні затримання або арешт; 436 – випадків захисту осіб, затриманих за підозрою у скоєнні злочину; 1299 – випадків захисту за призначенням та окремою процесуальною дією у кримінальних провадженнях; 228 – випадків надання БВПД засудженим.

Сьогодні в системі БВПД Чернігівщини працює 75 штатних працівників, з центрами співпрацює 86 адвокатів за контрактом.

За звітній період системою надання БВПД у Чернігівській області було приділено неабияку увагу взаємодії з провайдерами БПД: підписано 50 меморандумів про співпрацю з органами місцевого самоврядування та громадськими організаціями; 668 – виїздів мобільних та дистанційних пунктів; 222 – заходи з надання методично-консультаційної допомоги ОМС та ГО; 842 –правопросвітницьких заходів; 1002 – інформаційних матеріали розміщено у ЗМІ; 343 – особам надано доступ до електронних сервісів Мін’юсту.

Починаючи з 1 січня 2017 року за безоплатною правовою допомогою до Місцевих центрів та їх структурних підрозділів звернулося 16 406 осіб, з них 13 945 особам надано правові консультації (БППД) працівниками місцевих центрів і 2392 отримали рішення про надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Так, Місцевими центрами видано 1741 доручення, з них 88% видано адвокатам і 12% видано штатним працівникам центрів.

Найчастіші питання з якими зверталися до Місцевих центрів та їх структурних підрозділів:

питання перерахунку пенсій працюючому пенсіонерові, відновлення статусу ліквідатора аварії на ЧАЕС, оформлення субсидії, оформлення земельного паю, перерахування виплат, оплата лікарняного пов’язаного з травмою на виробництві, щодо укладення договору про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування та інше.

Пріоритетом у роботі є налагодження ефективного діалогу та обговорення конкретних шляхів співпраці з органами місцевого самоврядування. Так, на сьогоднішній день 10 районними, міськими радами та об’єднаними територіальними громадами області прийнято Програми правової освіти та надання безоплатної правової допомоги населенню громади на 2016 – 2019 роки.

Тож, за сприяння Менського місцевого центру:

18 березня 2016 року таку програму прийняли у Коропському районі;

24 березня 2017 року – на пленарному засіданні Новгород-Сіверської районної ради (12 сесія сьомого скликання) була прийнята «Програма правової освіти та надання безоплатної правової допомоги населенню Новгород-Сіверського району на 2017 – 2019 роки».

22 листопада 2017 року – м.Новгород-Сіверький.

Ніжинський місцевий центр посприяв у прийняті таких програм:

21 жовтня 2015 року – у Борзнянському районі;

26 січня 2016 року – Ніжинському районі;

07 квітня 2016 року – Вертіївській об’єднаній територіальній громаді;

7 червня 2016 року – у Варвинському районі;

За ініціативи Чернігівського МЦ:

15 червня 2016 – Кіптівська об’єднана територіальна громада;

23 травня 2016 – Деснянська об’єднана територіальна громада;

09 вересня .2016 – м.Славутич.IMG 0209 500x333

Починаючи з 15 вересня в Чернігівській області розпочато правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!», що реалізується Міністерством юстиції України у співпраці з системою БПД, територіальними органами юстиції за підтримки USAID.

Мета проекту – підвищити юридичну грамотність українців та сформувати нову правову культуру в суспільстві. Це масштабна реформа правової свідомості, яка забезпечить сталий розвиток України як сучасної демократичної держави.

В рамках програми ми не лише інформуємо громадян про їхні права, а й навчаємо їх, як ці права захищати. Даємо чіткі й зрозумілі поради, як діяти, коли твої права порушують. Доводимо, що держава може бути партнером, і встановлюємо рівність перед законом для кожного українця.

Одним з ключових елементів, який забезпечує реалізацію проекту «Я МАЮ ПРАВО!», є надання громадянам безоплатної правової допомоги. Це дієвий та ефективний механізм, який дає можливість захистити свої права кожному.

З метою інформування населення про їх права та в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО!» Центрами з надання безоплатної правової допомоги у Чернігівській області проводяться правопросвітницькі заходи у закладах освіти, у державних установах, «Дні відкритих дверей» та заходи у інших установах.

Слід зауважити, що правопросвітницька робота ведеться активно і велика кількість заходів відбувається у тісній співпраці з територіальними органами юстиції.

Ще одним нововведенням минулого року стало створення, 15 серпня 2017 року розпорядженням Чернігівської обласної державної адміністрації, оперативного штабу з питань захисту прав землевласників та представників аграрного бізнесу. В рамках роботи цього штабу працівниками системи безоплатної правової допомоги у Чернігівській області спільно з Головним територіальним управлянням юстиції у Чернігівській області організували роботу мобільних консультаційних пунктів з питань захисту прав землевласників та землекористувачів.

Як відомо центри з надання безоплатної правової допомоги тісно співпрацюють з адвокатами. Так відповідно до наказу Міністерства юстиції України від 13.11.2017 № 4300/7 «Про проведення конкурсу з відбору адвокатів, які залучаються для надання безоплатної вторинної правової допомоги» з 18 листопада 2017 року по 23 січня 2018 року був проведений конкурс з відбору адвокатів, які залучаються для надання безоплатної вторинної правової допомоги. В Чернігівській області 19 адвокатів зареєструвалися для участі у конкурсі, документи яких відповідали встановленим вимогам, з них 18 чоловік пройшли дистанційний курс навчання. Після чого ці 18 чоловік пройшли другий етап конкурсу – індивідуальну співбесіду з комісією і були оцінені за критеріями: мотивація до надання БПД, комунікабельність, емоційна врівноваженість, вміння представити приклади надання правової допомоги. Всі 18 адвокатів успішно пройшли співбесіду і чекають включення до реєстру адвокатів, які співпрацюють з БВПД.

Декілька слів і ще про одну програму для адвокатів. 17 лютого 2017 року відбулося офіційне відкриття програми «Адвокат Майбутнього» — першої всеукраїнської програми професійного розвитку для адвокатів. Програма «Адвокат Майбутнього» покликана сформувати професійне співтовариство адвокатів, члени якого будуть активними агентами змін з високоетичними стандартами роботи, впроваджуватимуть реформи як на регіональному, так і на державному рівнях, а також будуть готові вдосконалювати єдині стандарти надання правничої допомоги та ефективної реалізації повноважень адвокатського самоврядування.

З Чернігівщини участь у цій програмі взяли адвокати: Тетяна Веремій та Юлія Огородник.

Також за 2017 рік були проведені заходи з підвищення кваліфікації адвокатів та працівників Бюро.

21-22 грудня в рамках діяльності управління «Київська міжрегіональна ресурсно-комунікаційна платформа» відбувся навчальний тренінг для працівників системи безоплатної правової допомоги у Чернігівській області, які використовують у своїй роботі довідково-інформаційну платформу правових консультацій «WikiLegalAid».

Основною метою заходу було поширення позитивного досвіду використання під час консультування клієнтів платформи «WikiLegalAid» та ознайомлення працівників з її можливостями.

Велике значення для системи БВПД відіграє затверджені у вересні 2017 року на засіданні Ради адвокатів України Стандарти якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у цивільному, адміністративному процесах та представництва у кримінальному процесі.На сьогоднішній день ці стандарти ще не затвердженні Міністерством юстиції України і є лише обов’язковими для адвокатів, що співпрацюють з системою надання БВПД. Для інших адвокатів вони носять лише рекомендаційний характер, виступають підказкою та алгоритмом до дій.І вже в 2018 році відбувся навчальний практикум для адвокатів щодо впровадження стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у цивільному, адміністративному процесах та представництва у кримінальному процесі.

Ще одним нововведенням у системі надання БВПД стали зміни, що внесені до «Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою» (від 18 жовтня 2017 р. № 793). Згідно цих змін уповноважений з прав людини у разі виявлення під час відвідування місць, в яких примусово тримаються за судовим рішенням або рішенням адміністративного органу відповідно до закону особи, про затримання яких суб’єктом подання інформації не було здійснено повідомлення згідно з вимогами цього Порядку, може повідомити про таке затримання відповідному регіональному центру за допомогою телефонного, факсимільного зв’язку на єдиний телефонний номер системи надання безоплатної правової допомоги (0-800-213103) (контактний центр системи надання безоплатної правової допомоги) та інші телефонні номери, електронної пошти або через систему. Після призначення адвоката для надання затриманій особі безоплатної вторинної правової допомоги в результаті подання повідомлення заявника або уповноваженого з прав людини уповноважена службова особа регіонального центру невідкладно інформує про це телефоном заявника або уповноваженого з прав людини із зазначенням номера доручення центру, прізвища, імені та по батькові адвоката і його номера телефону.

Тож, з вищезазначеного видно, що система надання безоплатної вторинної правової допомоги продовжує розвиватися з кожним роком набираючи все більших і більших обертів. Ми дякуємо за плідну і дружню співпрацю Головному територіальному управлінню юстиції у Чернігівській області.

За правовою допомогою можна звернутися до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області за адресою: м. Чернігів, вул. П'ятницька, 39, оф. 711.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини