Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 10:58:32

Відбулася координаційна нарада керівників правоохоронних органів

26.01.2018   10:46Агенцiя

25 січня під головуванням прокурора області Володимира Комашка за участю керівників обласних правоохоронних відомств, місцевих прокуратур проведено координаційну нараду щодо ефективності взаємодії правоохоронних органів області у сфері протидії злочинності на пріоритетних напрямах.

Відкриваючи захід прокурор області зазначив, що важливим завданням для правоохоронних органів регіону є посилення протидії злочинності, як в цілому, так і окремим її видам. Вжиті правоохоронцями організаційно-практичні заходи сприяли досягненню окремих позитивних зрушень.

Зокрема, скоординованими зусиллями забезпечено стабілізацію злочинності в регіоні. Зберігається тенденція до зменшення тяжких та середньої тяжкості кримінальних правопорушень, зокрема злочинів проти власності, у тому числі крадіжок, грабежів, розбоїв, вимагань. Зменшилася кількість злочинів проти безпеки руху та експлуатації транспорту.

Прокурор області відмітив, що суттєво покращено роботу правоохоронців з виявлення злочинів у сфері обігу наркотичних засобів та психотропних речовин. Учетверо більше обліковано кримінальних правопорушень, пов’язаних з їх незаконним збутом (з 40 до 161).

Високим є відсоток розкриття кримінальних правопорушень за  підозрою 42,5% та за остаточними результатами досудового розслідування 43,6%  (в Україні відповідно 42,1% і 39,6%). Розкрито всі умисні вбивства, вчинені у 2016 році, відсоток розкриття тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть потерпілого, складає 83,3%. 

Посилено ефективність роботи правоохоронних органів регіону з викриття кримінальних корупційних правопорушень (34 проти 26).
Майже на третину (з 19 до 29) більше слідчими органами області надіслано до суду обвинувальних актів про злочини у бюджетній сфері.

Значно покращено стан досудового розслідування у кримінальних провадженнях про злочини у лісовій галузі. До суду надіслано  35 обвинувальних актів (30 – поліція, 5 – прокуратура), що в 3,5 рази більше ніж у 2016 році – 10.   Взагалі з початку дії КПК України – 52, з яких 41 з 2 півріччя 2016 року або 78,8%, до першого півріччя 2016 року – 11.

Підвищено продуктивність роботи слідчих органів Національної поліції. Закінчено шляхом передання для розгляду до суду на 12,2% більше обвинувальних актів (3174 проти 2828) ніж торік. Їх питома вага становить 16,3%, є вищою від середньої по державі (14,1%). Це 13 доробок в державі.

Слідчими правоохоронних органів до суду надіслано 7 (5 – 2016 рік) обвинувальних актів у кримінальних провадженнях стосовно 14 осіб, які вчинили злочини у складі організованих злочинних груп. Ще у 3 кримінальних провадженнях цієї категорії особам повідомлено про підозру. Вперше в області викрито організовану злочинну групу в сфері лісокористування.

За вчинення корупційних кримінальних правопорушень засуджено 53 особи, з них 10 (2 доробок у державі) – до реального позбавлення волі (вироки набрали законної сили). Серед засуджених осіб голова місцевої державної адміністрації, перші керівники органів державної виконавчої влади обласного та районного рівнів, працівники поліції. 

На території області затримано 19 (16) осіб з метою подальшої екстрадиції. Забезпечено фактичну передачу компетентним органам іноземних держав 16 (12) осіб, які перебували в міжнародному розшуку. Передано для здійснення досудового розслідування компетентним органам іноземних держав 6 кримінальних проваджень.

Органами фіскальної служби вперше з 2004 року до суду надіслано обвинувальний акт у кримінальному провадженні за фактом легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом (із 9 по Україні).   Виявлено та припинено незаконну діяльність міжрегіонального конвертаційного центру, вилучено грошові кошти в національній та іноземній валюті на суму більше 164,5 млн грн та 6,6 кг золота.  У закінчених слідчими цього органу кримінальних провадженнях забезпечено високий рівень відшкодування збитків, у тому числі завданих інтересам держави (5,4 млн грн проти 1,6 млн грн у 2016 році).

Слідчими прокуратури області до суду надіслано 35 обвинувальних актів, 14 (40%) з них – про корупційні правопорушення. 

Водночас прокурор області зауважив, що повною мірою подолати негативні тенденції у структурі та динаміці злочинності, передусім на пріоритетних напрямах, не вдалося, що вимагає подальшого удосконалення співпраці правоохоронних органів. Наголосив на необхідності активізації розслідування кримінальних проваджень на пріоритетних напрямах.

Зокрема, координаційні повноваження прокурорів також повинні бути спрямовані на досягнення реальних результатів у протидії організованій злочинності.

Потребує активізації протидія злочинам проти волі, честі та гідності особи. Передусім роботу правоохоронних органів необхідно зосередити на виявленні псевдо лікувальних закладів та реабілітаційних центрів, де проти волі, за винагороду, утримуються алко- та наркозалежні особи з метою, нібито, лікування.  

Негайних якісних змін вимагає профілактична робота підрозділів поліції превентивної діяльності.

Потребує уваги та координації спільних дій законність використання бюджетних коштів, зокрема при проведенні закупівель товарів та послуг, повноти виконання укладених за результатами тендерів договорів, зокрема і щодо ремонту доріг.

Зважаючи на розвиток аграрного сектору економіки регіону, значна кількість порушень допускається при використанні земель, насамперед сільськогосподарського призначення. Особливої уваги потребує розслідування кримінальних правопорушень у земельній сфері.

Заступники прокурора області у своїх доповідях окреслили коло актуальних питань, які необхідно першочергово вирішити.

Керівники правоохоронних відомств у співдоповідях інформували про вжиті заходи, шляхи активізації боротьби зі злочинними проявами в регіоні.

За підсумками наради узгоджено першочергові спільні заходи, спрямовані на утвердження законності та протидії злочинності на Чернігівщині.


Прес-служба прокуратури Чернігівської області
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини