Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 14:30:55

Ніжинські лісівники заготовили 16 тонн шишок

25.01.2018   11:02

В лісових господарствах Чернігівщини триває сезон заготівлі насіння хвойних культур. У «Ніжинському лісовому господарстві» за заготівлю взялися на початку грудня, а завершити планують наприкінці лютого.

Ще навіть не закінчився січень, а лісівники вже майже зібрали потрібну кількість матеріалу – 16 тонн шишок. Після сушіння, витрушування та осушення на виході заготівельники отримають близько 160 кілограмів насіння.

Шишки збирають на ділянках, де ростуть найкращі високо бонітетні дерева, які, відповідно, й дають гарне насіння.

За словами провідного інженера лісових культур ДП «Ніжинське лісове господарство» Наталії Демочки, майстри лісу заготовляють шишки в основному під час рубок головного користування, рідше – з ростучих дерев, адже такий спосіб складний і трудомісткий.

Та і це ще не все.

«Шишки, які будуть використані як насіння треба брати лише із відбірних, гожих за зовнішніми ознаками дерев, - пояснює Наталія Василівна. – Це роблять для того, щоб посівний матеріал був відмінний, із високими спадковими властивостями».

Заготівля насіння хвойних дерев має свою особливість: в одній шишці ялини ховається близько 20 насінин. Заготовлені працівниками лісгоспу шишки, відвозять до шишкосушарки, котра розміщена на базі ДП «Добрянське лісове господарство». Тут їх висушують і в спеціальних барабанах витрушують насінинки-крилатки, потім  насіння очищають.

Ніжинські лісівники вже встигли заготовити 16 тонн шишок. На виході заготівельники планують отримати 160 кілограмів насіння.

«Торік ми заготовили 187 кілограмів насіння, - каже Наталія Демочка. – Заготівля шишок буде тривати до кінця лютого, і хоча врожайність шишок не надто хороша, та минулорічні показники ми виконаємо».

Не кожен рік врожайний на шишки, тому лісівники намагаються створювати певний насіннєвий запас у врожайні роки.

Так, на залишку у ніжинських господарників нині є ще 184 кілограми насіння з минулого року. Частину минулорічного врожаю лісівники реалізували – продали 21 кілограм, іншу частину посіють весною.

Якщо шишки соснових достатньо просушити і насіння з них легко висиплеться, то для отримання плодів тієї ж таки сосни треба докласти неабияких зусиль.

Поки з насінними виросте деревце, яке буде рости в лісі, має пройти не менше трьох років. Саджати дерева на території лісового господарства планують ранньою весною.

 
За інформацією ДП «Ніжинське лісове господарство»

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини