Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 05:41:31

У Чернігові презентували дослідження про те, як українці розуміють права людини

12.12.2017   08:37Агенцiя

Презентація дослідження проводилась у Чернігівській міській раді і приурочена до Міжнародного дня захисту прав людини, яке відзначається 10 грудня. Чернігів став першим містом у рамках регіонального туру громадських активістів по інших містах країни.

Дослідження проводилось Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та фірмою Юкрейніан соціолоджі сервіс» на замовлення Програми розвитку ООН в Україні та у співпраці із ГО «Центр інформації про права людини» і Офісом Уповноваженого Верховної Ради України з прав  людини. Загалом було опитано понад 2 тисяч людей у 102 населених пунктах країни.

Результати виявилися не надто оптимістичними, а саме: українці погано орієнтуються у сутності правових механізмів і демонструють досить низьку готовність до відстоювання власних прав.

Участь у презентації взяли Алла Лепеха, регіональний координатор із зв'язків з громадськістю Уповноваженого ВР з прав людини, Світлана  Колишко, керівник групи з прав людини, координатор проекту Програми розвитку ООН в Україні, Тетяна Печончик, Голова правління ГО «Центр інформації про права людини», Олеся Пирковська, заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги у Чернігівській області, Сергій Буров, голова правління ГС «Освітній дім прав людини в Чернігові».

Коментуючи основні результати дослідження,Тетяна Печончик повідомила, що головними для людей є соціально-економічні права – робота, житло, освіта. Серед усіх опитаних 35% найважливішим вважають свободу, 34% - добробут, а 34 % не змогли визначитись, що для них найголовніше.

54% респондентів не намагалися щось зробити, коли були порушені їх права.  78% вважають, що ефективніше звертатись до ЗМІ, аби розголосом інформації вплинути на винуватців, і лише 16% і 14% вважають за належне звернутися до суду або поліції відповідно.

З тих осіб, які намагалися відстоювати свої права, лише 36% заявили про те, що переважно їм це вдалося. У захисті своїх прав найуспішнішими виявилися громадяни із Західного та Центрального регіонів. Більш активно захищали свої права молоді люди, громадяни з вищою освітою, з середнім рівнем достатку, проте навіть серед них успіх мали менше половини.

Як зауважила Алла Лепеха, всі ці дані свідчать про низький рівень довіри до традиційних правозахисних механізмів та відкривають дуже широке поле для правоосвітньої роботи, перш за все правозахисників, а також, журналістів.

Таке дослідження проводилось вперше в Україні й було спробою виявлення сприйняття, уявлень та розуміння фундаментальних прав людини та основоположних свобод у суспільстві загалом та серед окремих груп: держслужбовців, суддів, поліцейських, вчителів, журналістів та правозахисників.

У рамках туру громадські активісти біля Мегацентру встановили інформаційні стенди для поширення інформації серед чернігівців про правозахисні механізми та результати проведеного дослідження.


Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини