Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 10:54:02

Громадські слухання щодо Валу та Алеї героїв відбулися, але жодного рішення не ухвалили

11.12.2017   07:30

Попри відсутність рішення громадських слухань, міська влада готова до діалогу та співпраці з усіма представниками громадськості, але на засадах конструктивного діалогу, а не ультиматумів.


Правовий бік:

У місті Чернігові чинними є правила проведення Громадських слухань, прийняті рішенням депутатів міської ради 29 жовтня 2009 року. Це рішення, а також затверджене ним Положення про громадські слухання у м. Чернігові, є в загальному доступі на офіційному веб-порталі Чернігівської міської ради (http://www.chernigiv-rada.gov.ua/document/rishennya-sesii/454).

Ці документи приймалися Чернігіською міською радою за пропозицією громадських організацій. За основу бралися типові Положення, розробленими Українським центром політичних досліджень.

Відповідно до пункту 4.12. цього Положення, за результатами обговорення питань, винесених на громадські слухання, їх рішення (звернення чи рекомендації) ухвалюються простою більшістю голосів від числа зареєстрованих на громадських слуханнях осіб.

Ця правова норма виявилася актуальною при проведенні 8 грудня громадських слухань на тему: «Обговорення реконструкції Алеї Героїв та проекту реконструкції парку ім. Коцюбинського».


Послідовність подій:

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко ініціював ці громадські слухання і 10 листопада видав розпорядження про їх проведення. Майбутні громадські слухання широко анонсувалися шляхом повідомлень в ЗМІ.

Представники міської влади неодноразово заявляли, що мета слухань - врахувати пропозиції громадськості та удосконалити проекти, розроблені місцевими архітекторами. Говорилося про те, що, враховуючи наші погодні умови, роботи з реконструкції зможуть розпочатися не раніше середині квітня, тож від 8 грудня є достатньо часу для внесення можливих змін у проектну документацію ще до проведення тендерів.

Проекти реконструкції Алеї Героїв та капітального ремонту парку ім. Коцюбинського вже були презентовані на Архітектурно-містобудівній раді (яка складається з фахівців-архітекторів, але теж є громадським дорадчим органом) і схвалені нею.  При цьому архітектори вже висловили щодо них свої зауваження і внесли корективи. Але завдяки громадським слуханням конструктивні пропозиції, які здатні покращити запропоновані проекти, могли бути зібрані від більшої кількості чернігівців. За 2 тижні до слухань міська рада розмістила на сайті проектну документацію та візуалізацію запропонованих змін.

Вже напередодні громадських слухань до міської ради почали надходити такі пропозиції від окремих громадян та ініціативних груп у письмовому вигляді – переважно щодо проекту для Валу. Навіть за суб’єктивною попередньою оцінкою, більшість цих пропозицій за своєю якістю була вартою підтримки і врахування. Це давало надію на конструктивний і плідний захід.

Восьмого грудня на час початку громадських слухань для участі в них зареєструвалося 299 чоловік. Спочатку більшістю затвердили регламент слухань, який розробила та одноголосно схвалила робоча група (Павло Пущенко, Сергій Черняков, Сергій Гривко, Сергій Калюжний, Олександр Атрощенко, Ярослав Куц та Василь Міненко).

Далі презентували проект реконструкції «Алеї героїв». З доповіддю виступила Тетяна Мазур - керівник архітектурної  майстерні, яка розробила проект. Вона розповіла про основні деталі проекту та відповіла на запитання.

Було очевидним, що частина присутніх на громадських слуханнях по-своєму розуміють механізм і мету їх проведення – очевидно, плутаючи їх з мітингом. На жаль, частина учасників відверто демонструвала брутальну поведінку. Попри це, всі бажаючі взяти слово отримали таку можливість.

Враховуючи зауваження, частина з яких не була сформульована чітко, головуючий (заступник Чернігівського міського голови Олександр Атрощенко) запропонував створити робочу групу для доопрацювання проектів.

Але ця пропозиція не знайшла підтримки. Натомість, деякі учасники громадських слухань почали вимагати взагалі скасувати проект Алеї героїв та оголосити новий конкурс. Олександр Атрощенко зауважив, що це забере 2 роки часу та не факт, що ми матимемо якісно кращий проект в результаті конкурсу. Як приклад він навів історію з Меморіалом захисникам України, яка досі триває і конкурс оголошено вдруге. Станом на зараз управління архітектури отримало нуль заявок.

Але політичні  амбіції та неналаштованість деяких учасників громадських слухань на діалог і співпрацю призвели до того, що жодної констурктивної позиції висловлено не було. Учасники вимагали лише одного - скасувати проект та почати процедуру оголошення конкурсу ескізів і лише після цього замовляти новий проект.

Олександр Атрощенко поставив цю пропозицію на голосування. Але й вона не набрала необхідної згідно з Положенням більшості голосів: лише 99 за замість необхідних мінімум 150.

Після цього слухання зайшли в глухий кут. По суті, вони були зірвані учасниками, які вимагали скасування проекту та не хотіли чути альтернативних думок. Після цього голосування головуючий змущений був закрити слухання.


Що далі?

Позицію міської влади щодо проведених слухань та подальшого проектів висловив заступник Чернігівського міського голови Олександр Ломако:
- Ще 2-3 дні тому я читав конструктивні пропозиції громадськості та радів. Ми зустрічалися з проектантами і більшість із них домовилися врахувати, по частині - провести обговорення. Це стосувалося і дитячого майданчику та фонтану на Валу, тактильної плитки, велопарковки і так далі. Саме з таким, конструктивним настроєм ми готувалися до громадських слухань.
Але на жаль, напередодні слухань позиція активістів кардинально змінилася і під час слухань жодної пропозиції внесено не було. Тому, на жаль, проведені слухання стали втраченою можливістю для Чернігова. Ми могли конструктивно допрацювати проекти, але непотрібний нав'язаний деякими їх учасниками дух протистояння та ультиматумів не дозволив це зробити.
Незважаючи на такий результат, я пропонуватиму створити робочу групу по допрацюванню запропонованих проектів. Її задача - узагальнити всі пропозиції та разом з замовниками внести зміни до проектів ще до початку робіт.
Двері відкриті, зголошуйтеся! Повторюся, проекти далеко не вдеальні та потребують змін. І в цьому з чернігівцями ми однодумці!


Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини