Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 04:12:06

Трикстер бореться з Інтернет-шахраями

22.11.2017   16:18Агенцiя

Протягом листопада в Україні триває операція під умовною назвою «Трикстер». Мета оперативно-профілактичного відпрацювання — виявлення шахраїв, які здійснюють злочинну діяльність саме в Інтернеті.

В рамках спецоперації поліція активізувала боротьбу із зловмисниками, що видурюють гроші у довірливих громадян за продаж неіснуючих товарів на умовах передоплати, поширення СМС-повідомлень про нібито блокування платіжних карток, заволодіння коштами під виглядом розіграшу цінних подарунків тощо.
Від початку цільової операції оперативники відділу по боротьбі з кіберзлочинністю виявили більше десяти подібних фактів.

Так, повідомлено про підозру особі за вчинення ряду шахрайств через сайт безкоштовних Інтернет-оголошень. Проведено обшуки за місцем мешкання фігурантів, в тому числі у Вінниці, де перебував мешканець Корюківки, який вчинив Інтернет-шахрайства. Наразі встановлено п’ять потерпілих від його дій, збираються докази для оголошення підозри даному громадянину.  

Також вступив в силу вирок Деснянського районного суду, в якому двох неповнолітніх, які вчиняли Інтернет-шахрайства, діючи у групі за попередньою змовою, визнано винуватими у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених статтею 190 Кримінального кодексу України та призначено покарання у виді позбавлення волі одній з підозрюваних строком на 1 рік, іншій – 6 місяців з іспитовим строком 1 рік.

Якщо ви стали жертвою шахраїв або підозрюєте, що таке може статися, то на сайті Департаменту кіберполіції Національної поліції України за посиланням https://cyberpolice.gov.ua/ є можливість подати електронне звернення та перевірити по базі даних номер телефону, з якого вам дзвонили невідомі, номер карткового рахунку, на який пропонують здійснити переказ коштів, та сайт, на якому просять ввести ваші персональні дані.

Але навіть якщо інформація на сайті відсутня, це не 100-відсотковою гарантією, що ви не зіткнулися з аферистами, адже йдеться про схеми та мережі, які постійно оновлюються та розростаються.

Заходи в рамках оперативно-профілактичної операції тривають.


Сектор комунікації поліції Чернігівської області


 

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.