Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:49:44

Які питання та проблеми турбують медиків, - обговорювали на публічній консультації у Чернігові

15.11.2017   18:46Агенцiя

Хто платитиме за медичні послуги? Що входить у вартість послуг первинної, вторинної та вищої спеціалізованої допомоги? Як розраховується кількість послуг? Хто буде гарантувати якість послуг? Яким чином медичні заклади будуть розподіляти фінанси? Якою буде заробітна плата лікаря?

Ці та багато інших питань були озвучені лікарями та керівниками медичних закладів під час публічної консультації: «Якою має бути реформа спеціалізованої та вузькоспеціалізованої медичної допомоги?»

На запитання медичних працівників відповідали Олександр Правило, начальник відділу юридичної експертизи Департаменту правового забезпечення діяльності Міністерства охорони здоров’я України та Олександр Ябчанка, головний експерт медичної групи Реанімаційного пакету реформ. Всі питання та думки представників Чернігівщини щодо реформи первинної ланки медичної допомоги, за словами спікерів, будуть враховані Міністерством охорони здоров’я України при розробці державної політики в системі охорони здоров’я.

Олександр Ябчанка зазначив, що основна мета реформи – це перейти від пустих обіцянок до гарантованого пакету медичних послуг. Адже сьогодні держава обіцяє безкоштовну допомогу, але приходячи у лікарню пацієнт оплачує 95% свого лікування. Плюс невідомо скільки фінансів йде поза обліком у вигляді подяк, благодійних внесків та інших «неформальних платежів».

Багато кого у залі турбувало питання «як будуть обслуговуватися пацієнти з 1 січня 2018». На що експерт відповів: «Саме з першого січня нічого не почнеться. Декларацію пацієнт з лікарем зможе заключати з того моменту, коли буде оголошено «підписну» кампанію. Бажання розпочати реформу у січні 2018 року було ще навесні 2017, але ж законопроект був прийнятий Верховною радою лише у минулому місяці. І має бути затверджений відповідний пакет нормативних документів».

З 2018 року стартує реформа саме первинної ланки медицини і буде впроваджуватися гарантований пакет медичних послуг. Безкоштовними залишаються первинна ланка медицини, пологи, екстрена допомога, паліативна допомога. А щодо спеціалізованої та високоспеціалізованої допомоги, то протягом наступних двох років міністерство фінансів буде обраховувати вартість послуг, визначати необхідну кількість послуг. І на даний момент механізм надання цих послуг залишиться поки що без змін.

Як же буде обраховуватися вартість спеціалізованих послуг, чи не будуть це захмарні цифри, пояснив Олександр Правило: «У вартості цих послуг закладені принципи собівартості з урахуванням амортизації обладнання. Тарифи будуть єдині по всій країні. Не залежно – комунальний це заклад, державний чи приватний. Вартість послуги буде однакова по всій країні. І держава її оплачуватиме, якщо ця послуга входить в гарантований пакет. Краще навіть казати компенсувати вартість лікування. Але розраховуватися вона буде по факту: пройшла операція – прийшли за неї гроші». Експерт також додав, що лікарські заклади зможуть самостійно вирішувати куди використовувати отримані фінанси: на покупку обладнання, зарплати чи інші витрати, єдина умова – гроші не можуть бути прибутком засновників.

Звичайно, що під час публічного обговорення виникало багато запитань про сільську медицину, фінансування сільських амбулаторій, тощо.

Про власний досвід реорганізації роботи медичної установи розповів головний лікар Комунального закладу Менська районна лікарня Петро Хомрач: «Ми ще п’ять років тому зрозуміли, що реформу проводити треба. Оптимізували мережу, зменшили кількість ліжок. У нас 64 ліжка на 10 тисяч населення, в той час як в інших подібних лікарнях утримувалося до ста. Поступово оптимізували кількість штатів. Створили амбулаторії з денним стаціонаром. Додатково організували роботу шести бригад швидкої допомоги, розмістили їх на базі лікарських амбулаторій, щоб вони доїжджали до пацієнта в найвіддаленіші села за 20 хвилин». За словами Петра Петровича найбільше питання на сьогодні – це кадри і фінансування. Адже пацієнти йдуть до лікаря, якому довіряють і хочуть в нього лікуватися. «Чи підуть гроші за пацієнтом? Думаю, що в решті-решт підуть. Тому ми робимо все для того, щоб пацієнти хотіли йти до нашої лікарні: покращуємо послуги, оновлюємо обладнання, підбираємо кадри», - підкреслив головний лікар.

Нагадаємо, що 15 та 16 листопада в рамках Всеукраїнського туру “ЗміниТИ” громади Чернігівщини мають можливість взяти участь у напрацюванні рішень у медичній, освітянській та політичній реформах. Позиції, зібрані в рамках консультацій, будуть враховані профільними міністерствами при підготовці пропозицій щодо зміни державної політики.

Всеукраїнський тур “ЗміниТИ”: Взаємодія заради змін” організований громадською організацією “Центр UA” спільно з експертами коаліції Реанімаційний пакет реформ та аналітичного центру CEDOS, представниками Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України та Міністерства фінансів України.

Чернігівський ЦРМС

 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини