Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 21:41:13

У Сновській ОТГ пройшло виїзне засідання постійної комісії облради з питань освіти, науки, культури та інформаційної сфери

04.11.2017   11:15

Вже майже рік як на теренах Чернігівщини з’явилась Сновська об’єднана територіальна громада. Серед першочергових завдань, які повстали перед новообраними головою та депутатами, – формування дієвого виконавчого комітету з відповідною структурою та повноваженнями, а також створення умов для стабільної роботи структурних підрозділів, які відповідають за організацію життєдіяльності ОТГ.

Тож дізнатись чим живе сьогодні освіта Сновської ОТГ, які проблеми стоять наразі перед керівництвом громади, педагогічними працівниками та потребують нагального вирішення, 2 листопада завітали голова представницького органу Чернігівщини Ігор Вдовенко, очільник профільної постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, культури та інформаційної сфери Сергій Журман та його заступник, депутат обласної ради Алла Ковтун.

Розпочалося перебування народних обранців Придесення на Сновщині з зустрічі із головою та секретарем Сновської міської ради Олександром Медведьовим і Наталією Самойловою відповідно, головою Сновської районної ради Ніною Кухаренко, керівником апарату Сновської райдержадміністрації Олесею Гориченко, начальником Управління освіти, сім’ї, молоді та спорту Сновської ОТГ Тетяною Булденко, заступником начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Оленою Соронович та обговорення актуальних питань розвитку освіти громади.

На початку заходу Сергій Журман відзначив, що постійна комісія обласної ради з питань освіти, науки, культури та інформаційної сфери уже не вперше практикує проведення виїзних засідань, які дозволяють депутатам більш детально вивчити і оцінити проблематику освітянської галузі у різних куточках області, щоб у разі необхідності донести до депутатського корпусу об’єктивну інформацію про нагальні питання функціонування навчальних закладів та діяльності педагогічних колективів, відстоювати їх інтереси у представницькому органі Придесення.

За словами Олександра Медведьова та Тетяни Булденко, першочерговим завданням для керівництва громади було налагодження ефективної роботи та забезпечення стабільного фінансування закладів освіти, своєчасна виплата заробітної платні педагогічним працівникам. Зробити це було непросто, адже вибори у громаді відбулися наприкінці 2016 фінансового року, а всі виплати потрібно було забезпечити без жодних затримок, адже на кону були доля і добробут громадян. Завдяки розумінню депутатського корпусу міської ради, злагодженій роботі та чіткій координованості дій місцевої влади освітяни Сновщини вчасно отримали заробітну платню.

Далі депутати обласної ради розпочали безпосереднє знаймоство із системою освіти Сновської громади, відвідавши низку освітніх закладів. Першим делегати оглянули матеріально-технічну базу Сновського дитячого навчального закладу №1 та поспілкувались з його колективом. Члени постійної комісії обласної ради високо відзначили творчий підхід вихователів дитячого садка, які власними силами прикрасили подвір’я, естетично оформили кімнати, де виховуються маленькі сновчани.

У свою чергу Ігор Вдовенко, коментуючи необхідність оновлення матеріальної бази ДНЗ, зауважив, що наразі обласною радою розглядається можливість розробки і запровадження на теренах Чернігівщини програми щодо проведення конкурсу мікропроектів місцевого розвитку, які будуть спрямовуватись на реконструкцію, капітальний ремонт, енергозбереження, придбання обладнання та інвентаря для об’єктів соціальної та гуманітарної сфери. Відповідно до неї фінансування 50% вартості проекту буде забезпечуватись із обласного бюджета, 45% - кошти місцевого бюджету (сільського, міського, районного), а решта 5% - має бути мінімальний обов’язковий небюджетний внесок (спонсорські кошти). Однак для цього, наголосив голова обласної ради, громаді треба заздалегідь залучити фахівця, який би займався якісною підготовкою документів для участі у проекті.

Оглянули депутати і перебіг ремонтних робіт із утеплення фасаду, оновлення асфальтного покриття біля Сновської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 та заміни покрівлі у місцевому Центрі дитячої та юнацької творчості.

Приємне враження на членів постійної комісії справили результати проведення ремонту та реконструкції Сновської дитячо-юнацької спортивної школи. За останній час «обличчя» закладу суттєво змінилось: у школі замінено вікна, зараз активно іде процес утеплення зовнішніх стін. Завдяки зазначеним заходаміз енергоефективності, за словами директора закладу Євгена Мудрицького, вдалося у декілька разів зменшити витрати на опалення приміщення і зекономити значні кошти. Крім того, у спортивній школі відремонтовано спортивний зал, кімнати для перевдягання, замінено сантехніку.

Наступним пунктом перебування делегації стала Сновська загальноосвітня школа-інтернат І-ІІ ст. Директор закладу Олена Коваленко коротко презентувала основні аспекти роботи школи, відзначивши, що останнім часом спостерігається тенденція до зменшення кількості вихованців, через що постає необхідність скорочувати кількість педагогів. Наразі у закладі виховується 89 дітей. Ігор Вдовенко та депутати обласної ради оглянули навчальні кабінети та кімнати, де проживають діти, відвідали урок української мови та на власні очі ознайомились зі специфікою навчального процесу та особливостями контингенту вихованців. Складність виховання цієї категорії дітей полягає передусім у тому, що ті знання і навички, яким вчителі навчають вихованців у стінах закладу, дуже швидко зводяться нанівець, коли дитина повертається до дому, де батьки не виявляють до них інших почуттів, окрім агресії, а часом і фізичного насилля.

Серед проблем, які стоять сьогодні перед колективом закладу, необхідність оновлення побутової техніки, забезпечення мультимедійним та комп’ютерним обладнанням.

Побували цього дня представники депутатського корпусу Чернігівщини і в Сновському вищому професійному училищі лісового господарства. Директор закладу Лариса Дубина провела для почесних гостей своєрідну екскурсію по провідному професійно-технічному навчальному закладу області, під час якої депутати оглянули сучасно обладнані аудиторії, майстерні для столярів, лабораторії для кухарів та кондитерів, нещодавно відремонтовані кімнати учнів у гуртожитку, ознайомились із науково-методичним забезпеченням навчального процесу.

Підбиваючи підсумки перебування у Сновській громаді, депутати обласної ради високо відзначили рівень співпраці між керівництвом ОТГ, місцевої районної ради та райдержадміністрації, завдяки чому всі проблемні питання, у тому числі в системі освіти, їм вдається оперативно і злагоджено вирішувати, без найменшого негативного впливу на життя мешканців громади.

Не обійшлося цього дня і без нагород. Користуючись нагодою, за досягнення на педагогічній ниві та активну діяльність, спрямовану на розвиток і підтримку галузі освіти Ігор Вдовенко під час проведення виїзного засідання вручив голові постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, культури та інформаційної сфери Сергію Журману та його заступнику Аллі Ковтун спільні грамоти обласної ради та облдержадміністрації.


Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини