Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 01:18:36

Зустріч у Гончарівській ОТГ: головна загроза - «реверсна дотація-2018», що може знищити місцеві ініціативи

03.11.2017   17:45Агенцiя

2 листопада відбулася робоча поїздка директора Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування Ірини Кудрик до Гончарівської об’єднаної територіальної громади. Під час зустрічі з селищним головою Віталієм Рудником мова йшла про результати та досягнення громади за перший рік, плани на майбутнє та проблеми, які доводиться вирішувати.

Гончарівська ОТГ була створена у 2016 році. Тоді до селища Гончарівське приєдналися села Смолин, Жеведь та Козероги. Віталій Рудник до обрання на посаду голови громади двічі обирався головою Гончарівського, а на виборах 11 грудня отримав більше 80% підтримки.

Голова  про здобутки громади говорить небагато. В основному підкреслює, що поки хвалитися нічим. «От через два роки, думаю, буде що показати», - каже він.

Але в розмові з’ясовується, що там садочок до ладу привели, а у школу нові меблі та мультимедійні дошки завезли, а у амбулаторії роблять ремонт та купують необхідне обладнання.

 

У майбутньому планують купити шкільний автобус, тоді до дитячого садочку зможуть їздити діти із села Максим, яке хоч і не увійшло до Гончарівської громади, але, як пояснює Віталій Миколайович,  «краще більше дітей до садочку привезти, ніж групу закривати». І це лише соціальна сфера. Інші напрямки також зазнають змін та приводяться до ладу.

А ще у Гончарівському днями запрацювало підприємство. І це не лише додаткове джерело доходів для бюджету громади, а і тридцять незайвих робочих місць. «Це дуже гарна перспектива для громади – залучення бізнесу. Адже якщо будуть робочі місця, можливість отримувати достойну заробітну плату, то ми зможемо вдихнути життя у сільські території. Молодь чого їде з села? Бо там немає роботи. Тому і важливо, щоб громади залучали до себе підприємців та співпрацювали з бізнесом», - зазначила Ірина Кудрик.

Звичайно, що за рік вирішити всі проблеми не встигнеш, тим більше що накопичувалися вони десятиліттями. Віталій Миколайович розповідає, що багатоквартирні будинки, які будувалися майже сорок років тому, потребують суттєвих вкладень та інвестицій. Але і в цьому напрямку ведеться щоденна робота. Наприклад, гуртожиток, який 9 років простояв пустий, перетворили на багатоквартирний будинок. За кошти громади купили сантехніку, зробили ремонт поверхів, поміняли електропроводку, - в принципі, залишилося зробити ремонт у кімнатах і можна жити. «Квартири будуть розподілені між військовослужбовцями згідно договорів», - підкреслює Віталій Рудник. І додає, що єдиною перешкодою для цього є відсутність підключення будинку до електромереж. Але і цю проблему каже вирішать найближчим часом.

Найбільше на сьогодні дошкуляє питання «80% - реверсу», бо доведеться більше віддавати державі зароблених громадою коштів. «Як би залишалося так, як у цьому році на рівні 50%, то ми ці кошти тягли і не пручалися. Наприклад, наша громада за рік сплачує трохи більше 8 мільйонів реверсної дотації. А якщо буде 80%, то у нас може не вистачити коштів на власні потреби. Цей показник рахується за офіційними даними станом на 1 січня 2017 року, тобто фактично це розмір податку з доходів жителів громади за 2016 рік. А зараз відбувається зменшення надходження цього податку з об’єктивних причин. І тому вилучення 80% «надприбутків» громади може позначитися на виконанні наших планів та проектів», - зазначив Віталій Рудник.

Директор Чернігівського ЦРМС Ірина Кудрик прокоментувала цю проблему так: «Законопроектом щодо змін до Бюджетного кодексу (№7116 від 15.09.2017) пропонується збільшити відсоток вилучення коштів із місцевих бюджетів (реверсна дотація) з 50% до 80%. Що на думку багатьох експертів значно обмежує фінансовий розвиток місцевого самоврядування та не стимулює місцеві ради за збільшення надходжень бюджету».

Нагадаємо, що Чернігівський ЦРМС, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України, підтримує місцеві громади на Чернігівщині, допомагає та консультує з питань реалізації регіональної політики та реформи децентралізації, покращення надання місцевих адміністративних послуг на користь громадян. 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини