Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 22:06:00

Освітлення вулиць Чернігова: яка ситуація на сьогодні?

29.09.2017   08:28

Із 447 вуличних світильників, встановлених у Чернігові минулого року ТОВ «ДВРП-МОНТАЖ» (черкаською фірмою, яка перемогла в тендері на виконання цих робіт і з якою 22 серпня було укладено відповідний договір), частина вже не працює. Вони перегоріли за перший рік, хоча декларувалося мінімум 5 років надійної роботи. Про це розповів, зокрема, Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко на розширеній нараді в міській раді.

Через невідповідність встановлених світильників технічним вимогам, прописаним у договорі, місто зараз з цією фірмою судиться. Окрім того, у зв’язку з неповною «узаконеністю» цих світильників їх подальше технічне обслуговування теж проблематичне.

Але це не значить, що модернізація системи вуличного освітлення в Чернігові припинена. Як розповіли в Управлінні капітального будівництва міської ради, негативний досвід будуть враховувати при організації контролю за якістю обладнання в подальшому.

Це важливо тому, що зараз Чернігів готується до підписання нової великої угоди на заміну 1185 світильників з дуговими ртутними лампами на економічні світлодіодні. Ці роботи стануть частиною спільного проекту нашого міста і міжнародної організації «Північна екологічна фінансова корпорація» (NEFCO). Зарубіжна організаціє не тільки фінансує цей проект (частина коштів – грант, частина – пільговий кредит), а й бере участь у його втіленні на всіх етапах. Наприклад, тендер проводився за правилами NEFCO; при розкритті пропозицій у торгах були присутні делеговані нею фахівці; а зараз документи торгів знаходяться на вивченні в цій організації, думка якої матиме принципове значення при виборі переможця.

За цією програмою заміні на сучасні LED підлягають світильники на вулицях: Шевченка, Рокосовського, Героїв Чорнобиля, 77 Гвардійської дивізії, Святомиколаївська, Серьожнікова, Мазепи, Космонавтів, Толстого, Доценка, Генерала Бєлова та Гагаріна. Відповідно до планів, роботи мають розпочатися вже в цьому році. Після втілення проекту за кілька років він має повністю окупитися за рахунок економії електроенергії.

За інформацією КП «Міськсвітло», на сьогодні в Чернігові з 16 тис. міських вуличних ліхтарів з LED- світильниками – тільки 548. А, в ідеалі, ними варто було би переобладнати всі – тому що саме такі світильники найбільш економічні.

Це й робитиметься, але поетапно. На перших етапах технічно справні світильники інших типів, демонтовані при заміні на LED, будуть використовуватися для заміни тих, що виходять з ладу на інших вулицях міста.

На сьогодні у вуличних ліхтарях Чернігова, окрім 548 – LED-ламп, встановлені 2 753 світильників з лампами ДРЛ, 8 528 натрієвих, 116  галогенових ламп (це підсвітка гармат на Валу, церков і т. п) і 4 055 СПО-світильників (ті, що без плафона) з економ-лампами. Останні через відсутність захисних плафонів виходять з ладу найчастіше і, в підсумку, разом з витратами на заміну обходяться місту дорожче за всі інші.

Про всі подальші суттєві події, які будуть стосуватися змін в освітленні вулиць нашого міста, прес-служба Чернігівської міської ради повідомлятиме в наступних матеріалах.

 
Довідково: колірна температура вуличних LED-світильників  за проектом NEFCO в Чернігові буде нейтральною (не «холодною» і не «теплою»). При затвердженні цієї характеристики враховані як пропозиції чернігівців (здебільшого хотіли «теплу»), так і вимоги організації-інвестора, пов’язані з безпекою дорожнього руху).



Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини