Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 01:24:22

Підприємництво – шлях до успіху

15.09.2017   09:13Агенцiя

Звільнення з роботи і втрата стабільного заробітку для кожного - ситуація неприємна й стресова. Людина позбавляється не тільки фінансової підтримки, але й упевненості в своїх силах.

Кожен, хто потрапив у такі обставини, намагається знайти найбільш прийнятний для себе вихід: хтось пасивно чекає, спостерігаючи за ринком праці, дехто активно шукає нову роботу, а хтось ризикує… і сам створює собі робоче місце, стаючи підприємцем.

Відкрити власну справу безробітним допомагає служба зайнятості, надаючи їм організаційну, консультаційну, правову та фінансову підтримку.

«Служба зайнятості пропонує комплекс заходів, що сприяють розвитку підприємницьких ініціатив безробітних, - говорить директор Чернігівського обласного центру зайнятості Лідія Падалка. - Для них у всіх центрах зайнятості області проводяться тематичні семінари, тренінги, профдіагностичні тестування на визначення підприємницького потенціалу, надаються індивідуальні профконсультації, а також допомога у визначенні бізнес-ідеї та складанні бізнес-плану. Бажаючі стати підприємцями безкоштовно за направлення служби зайнятості опановують основи ведення бізнесу на курсах цільового призначення».

Підприємців-початківців служба зайнятості підтримує й фінансово, надаючи їм стартовий капітал - виплату допомоги по безробіттю одноразово для відкриття власної справи.

Також всі бажаючі можуть отримати безоплатні консультації з питань організації та провадження підприємницької діяльності. З цією метою, зокрема на базі Чернігівського міського та Ніжинського міськрайонного центрів зайнятості діють консалтингові центри. Відтак з питаннями, що виникають на різних етапах ведення бізнесі, достатньо звернутися до центру зайнятості, де з’ясують проблему та призначать зустріч з компетентними фахівцями. До консультування залучаються представники різних установ та організацій. Зокрема, служба зайнятості тісно співпрацює з органами фіскальної служби, Пенсійного фонду, Державної служби з питань праці, органами соціального захисту, об’єднаннями підприємців тощо.

Для багатьох ініціативних людей шлях до успішного бізнесу розпочався саме зі служби зайнятості. Так, цього року власну справу відкрив і успішно працює Олександр Задніченко з Варви. Він надає будівельно-ремонтні послуги, встановлює пам’ятники. На своїх швацьких вміння тепер заробляє гроші Ольга Кравчук з Прилуччини. Вона - теж новачок у бізнесі.

А от колишній безробітний Роберт Мнацаканов з Куликівки старожил підприємництва. На початку 2-х тисячних він, покладаючись на підтримку служби зайнятості, відкрив пекарню.

Вирощування і продаж зернових та овочів 11 років тому на рейки бізнесу поставив Микола Пащенок з Ріпкинщини.

Знана в області та й далеко за її межами майстриня, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, лауреат обласної премії імені Михайла Коцюбинського, призер міжнародних конкурсів Тетяна Стадниченко теж свого часу була безробітною. Завдяки підтримці служби зайнятості рукоділля для неї тепер - не тільки хобі, а справа всього життя, альтернатива безробіттю. Займається вона виготовленням сувенірної продукції, зокрема ляльок-мотанок.

Цікавою бізнес-ідеєю може похвалитися Менщина. У 2014 році її жителька Сніжана Пилипенко на власному подвір’ї почала розводити домашню птицю на продаж. Відчайдушну підприємницю підтримав її чоловік. Тепер у них родинний бізнес і не лише птиця. Пилипенки виробляють комбікорм та вирощують для реалізації свиней.

Поєднати сімейне життя, кар'єру та хобі завдяки службі зайнятості вдалося багатьом колишнім безробітним. Серед них родина Біликів з Ічнянщини. Подружжя має унікальний для Чернігівщини, але поширений та перспективний в Україні та світі бізнес. Працюють вони в сфері зеленого туризму. На гостини в їхній хутір «Зелена світлиця» приїжджають туристи з усієї України.

Таких успішних історій можна згадати безліч. Свою нішу в бізнесі знаходять і люди з інвалідністю, і демобілізовані військовослужбовці.

Колишні безробітні втілюють свої бізнес-ідеї в різних сферах діяльності: виробництві, сільському господарстві, торгівлі, відкритті закладів громадського харчування, наданні різноманітних видів послуг (юридичних, бухгалтерських, ремонтних, перукарських, рекламних, транспортних, з пошиття одягу). Набувають популярності й такі напрями, як надання консалтингових, ріелторських та Інтернет-послуг, робота в ІТ-секторі тощо. Відомі приклади, коли вчорашні безробітні займаються гончарством, миловарінням, бджолярством, вишивкою.

Загалом за останні п’ять років та січень-серпень 2017 року на Чернігівщині за сприяння служби зайнятості області понад 2800 безробітних стали підприємцями. Чимало з них поступово розширили свій бізнес і мають найманих працівників. Дехто з них знову стає клієнтом служби зайнятості – вже в якості роботодавця.


Валентина Федусь

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.