Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 13:38:07

На Чернігівщині визначили кращого лісоруба. ВІДЕО

09.08.2017   14:06Агенцiя

Конкурс звалювальників лісу в області відбувається традиційно, переможець їде на всеукраїнські змагання. Професія звалювальника – одна з найнебезпечніших, тож головна мета конкурсу не лише визначити, хто з учасників найкраще вправляється з бензопилою, а й проконтролювати техніку безпеки.

Кращі лісоруби державних лісогосподарських підприємств області щороку традиційно з’їжджаються на конкурс звалювальників лісу. Цього разу двадцяті – ювілейні – професійні змагання відбували на території Ічнянського лісництва, яке входить до Прилуцького держлісгоспу. Після урочистого відкриття – до роботи. Завдань у конкурсі п’ять, перше – найважливіше і найскладніше – звалювання дерева. Основний критерій тут – точність валки і параметри пенька. Петро Приходько, головний суддя змагань: «Ліс уже дозрів, звалить – і небезпечно, і кваліфікація так проявляється на цій вправі саме вище». Сергій Щуліпенко, звалювальник лісу ДП «Холминське лісове господарство»: «Тут усі професіонали, усі на рівних, а то вже кому як загалом повезе».

Цього року, кажуть учасники, ділянку обрано дуже складну – сосни ростуть щільно, тому навіть досвідченим професіоналам нелегко. У деяких учасників спиляне дерево навіть не падало одразу, а застрягало між іншими. Петро Приходько: «Нюансів багато таких. Не космічна техніка, але десь щось не врахував, дерево трошки напрямок змінило і маємо такий результат».

Професія звалювальника – одна з найнебезпечніших, лісоруби мають бути не лише фізично витривалими, а й обережними. А ще – від них залежить фінансовий стан лісгоспів, адже пошкоджена деревина здешевлюється. Андрій Данько, директор ДП «Прилуцьке лісове господарство»: «Не завжди майстер може стояти біля зварювальника, десь підказувати, розказувати, тому звалювальник повинен знати і ГОСТи, які сортименти відбираються, і що відбирати краще, щоб потім лісгосп міг його реалізувати в подальшому».

Якість роботи звалювальників показували і наступні чотири конкурси: монтаж нового ланцюга бензопили, точне розкряжування, розпилювання комбінованим різом та обрізування гілок. До будь-яких змагань потрібно готуватися, та в учасників такого конкурсу запитання про підготовку викликає посмішку. Іван Шевченко, звалювальник лісу ДП «Добрянське лісове господарство»: «Як ми готувалися? Працюємо в лісі, готувалися також в лісі, на своїй ділянці».  Олександр Маляренко, звалювальник лісу ДП «Корюківське лісове господарство»:

«Где-то день буквально, попробовал немножко, вспомнил сам принцип валки дерева, раскрыжёвки». Сергій Щуліпенко, звалювальник лісу ДП «Холминське лісове господарство»: «Працюємо просто в лісі, і уже по ходу праці трошки. Десь повалить в одне місце стараєшся, так само і гілки відокремлюєш, так само навики набиваються».

Сергій Щуліпенко у лісовому господарстві вже більше 20-ти років, перші місця в конкурсі звалювальників здобував неодноразово, переміг і цього разу. Друге місце у Віталія Туза з Городнянського лісгоспу, третє – у Олександра Маляренка з Корюківки. Різниця у балах невелика, тож хто буде серед призерів було незрозуміло до останнього. Олександр Маляренко: «Нормально выступил, то, чего ожидал, в принципе, получилось». Віталій Туз, звалювальник лісу ДП «Городнянське лісове господарство»: «Я вже сьомий раз сюди, займав четверті, п’яті, сьомі місця, було, що й до третього доходив, а по очках не виходило – нерви. А цей рік фортуна вже на нашому боці».

Переможець обласних змагань поїде на всеукраїнські. Для Сергія Щуліпенка конкурс на рівні держави буде вже п’ятим.


Останні новини Чернігівщини

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.

Станція технічного обслуговування "GARAGE" у Чернігові 09:38

Завдяки програмі «Власна справа» урядового проєкту єРобота тисячі українців вже здійснили свої мрії про власний бізнес. Ми радіємо кожній новій підприємницькій ініціативі і пишаємося кожним грантером.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:23

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди, 2 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

Рух автотранспорту по вулиці Любецькій планують відкрити у травні 09:11

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради на засіданні 24 квітня погодив дозвіл на продовження перекриття вул. Любецької від Ріпкинської до Широкої до 31 травня 2024 року.