Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 16:26:12

Якість обслуговування ліфтів у Чернігові перевірять експерти

09.08.2017   13:22

Ні для кого не секрет, що ще недавно ситуація з аварійними ліфтами у Чернігові була ледь не критичною. На початок минулого року Управлінням Держпраці в Чернігівській області було нараховано більше 600 ліфтів, що мали б бути зупинені через невідповідність діючим нормативно-правовим актам України.

Для вирішення цієї ситуації у березні 2016 року була прийнята Програма капітального ремонту ліфтів, що була розроблена управлінням житлово-комунального господарства міста. Тільки в 2016 році завдяки реалізації цієї Програми вдалося відновити 150 ліфтів, більше 100 – передбачається відремонтувати в поточному році.

Окрім цього, виконавчим комітетом Чернігівської міської ради у минулому році було переглянуто тарифи по утриманню будинків, споруд та прибудинкової території. Складова тарифу «Технічне обслуговування ліфтів» була збільшена на 70%. Таким чином, міська влада зробила і продовжує робити все можливе для того, щоб обслуговуючі ліфти організації могли надавати свої послуги вчасно, якісно та в повному обсязі у відповідності з Правилами безпечної експлуатації ліфтів, а люди безпечно користувалися об`єктами підвищеної небезпеки, до котрих відносять ліфти.

Однак, навіть після підвищення тарифу у ЖЕКів виникали претензії до роботи ПрАТ «ОТІС», що є одним з підприємств, що забезпечує технічне обслуговування ліфтів в чернігівських багатоповерхівках. У зв`язку з цим комунальні підприємства ще восени минулого року звернулися до Управління Держпраці в Чернігівській області з метою здійснення перевірки роботи ліфтів та отримали приписи з переліком зауважень щодо технічного стану ліфтів. У цей же час до управління ЖКГ ЧМР почало надходити більше скарг від населення щодо того ж питання – незадовільного виконання обслуговуючими ліфти організаціями обов`язків.

У липні 2017 року до міської ради надійшло звернення від ПрАТ «ОТІС» щодо наявної заборгованості ЖЕКів перед товариством. За дорученням міського голови управлінням ЖКГ було проведена робота по аналізу ситуації, що склалася. На лист-звернення профільного заступника міського голови Державним підприємством «Чернігівський експертно-технічний центр» були надані рекомендації щодо створення Комісії по перевірці виконання робіт з технічного обслуговування ліфтів спеціалізованими організаціями у м. Чернігові.

До складу Комісії увійшлипредставники управління житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради, юридичного відділу та управління економічного розвитку міста, підприємств комунальної власності – надавачів послуг з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій, Управління Держпраці в Чернігівській області, ДП «Чернігівський ЕТЦ» та ПрАТ «ОТІС». Перше засідання комісії відбулося 8 серпня 2017 року.

На засіданні була оприлюднена інформація, отримана в результаті аналізу представниками управління ЖКГ відомостей дефектів за 2016 рік та початок 2017 року, що були зафіксовані сертифікованими експертами ДП «Чернігівський ЕТЦ» у результаті оглядів ліфтів перед початком капітальних ремонтів.

Відповідно до цих документів, виявилося, що окрім дефектів, що є наслідком вікової зношеності механізмів, значна кількість порушень стосуються якості та обсягу виконаних підрядною організацією робіт з технічного обслуговування ліфтів у житлових будинках міста Чернігова. Тобто, виявляється, що причиною виникнення майже третини всіх дефектів ліфтів, що обслуговує ПрАТ «ОТІС», є елементарне недотримання умов технічного обслуговування ліфтів. А саме недостатньо якісне, неповноцінне та нерегулярне технічне обслуговування і є причиною недовговічності та ненадійність ліфтових механізмів.

Для того, щоб остаточно розібратися в питанні якості обслуговування ліфтів товариством «ОТІС» на сьогоднішньому засіданні членами Комісії було надано представникам ЖЕКам кілька рекомендацій. По-перше – звернутися до Управління Держпраці з метою проведення повторної перевірки виконання організаціями, що проводять технічне обслуговування ліфтів, приписів, зроблених цим Управлінням ще восени минулого року. По-друге – замовити спеціалізованим організаціям проведення експертної перевірки якості проведення технічного обслуговування ліфтів.

У разі отримання позитивного експертного висновку щодо якісного та повноцінного технічного обслуговування ліфтів підрядною організацією Комісією буде прийнято рішення про необхідність сплати комунальними підприємствами заборгованості перед ПрАТ «ОТІС». У випадку ж отримання Комісією експертного висновку про неповний обсяг надання необхідних послуг населенню, відповідно до чинного законодавства, буде ініційовано перерахунок складової тарифу «Технічне обслуговування ліфтів» в рамках тарифу на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, та повернення переплати за ненадані послуги абонентам.

Перші результати роботи комісії будуть відомі вже 10 вересня.


За інформацією Управління житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини