Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 13:04:35

Обговорили етичну сторону комерціалізації продажу крові

05.08.2017   09:57Агенцiя

Обговорити етичну сторону комерціалізації заготівлі, переробки та продажу в Україні та за кордон донорської крові і препаратів, виготовлених на її основі, зібралися за «круглим столом» 3 серпня члени Громадської ради при ОДА, представники лікувально-профілактичних закладів області, донори, депутати місцевих рад та представники бізнес-асоціацій.

Організував захід комітет Громадської ради при ОДА з питань формування і реалізації державної політики.

Як поінформував начальник Управління охорони здоров’я ОДА Петро Гармаш, на Чернігівщині єдиний заклад служби крові – обласна станція переливання крові (ОСПК) забезпечує повний цикл заготівлі, переробки крові, виготовлення з неї гемокомпонентів. Петро Гармаш зазначив, до 1 січня цього року ОСПК випускала єдиний препарат крові «Альбумін людини 10%» і повністю забезпечувала ним обласні лікувальні заклади. Наразі виробництво препарату припинено у зв’язку із закінченням дії сертифікату Міністерства охорони здоров’я України про державну реєстрацію даного медичного імунобіологічного препарату.

За словами Петра Гармаша, сучасний стан матеріально-технічної бази відділення виробництва препаратів крові застарілий, адже необхідна апаратура працює ще з 1980-х років.

Підсумовуючи, очільник Управління охорони здоров’я акцентував на найближчих перспективах служби крові області: її оптимізації у вигляді створення єдиного ліцензованого центру крові та двох-трьох філіалів згідно схеми формування госпітальних округів, перетворення районних відділень трансфузіології у лікарняні банки крові тощо. Це сприятиме покращенню доступу населення до якісних та безпечних гемокомпонентів.

Говорили під час засідання і про стан діяльності Національної системи крові в Україні. Голова комітету Громадської ради при ОДА з питань формування і реалізації державної політики Володимир Демиденко акцентував на важливості забезпечення доступності до якісних та безпечних компонентів крові для всіх пацієнтів та врахуванні інтересів донорів. Також він зупинився на основних проблемах сучасної системи служби крові та на питаннях  імпорту та експорту компонентів крові та препаратів, виготовлених на їх основі.

Володимир Демиденко зазначив, що держава та громадськість повинні більше уваги приділяти саме етичним питанням комерціалізації заготівлі, переробки та продажу донорської крові та препаратів, виготовлених на її основі. На його думку, кров може бути товаром, але за певних умов. По-перше, має бути згода донора на такий продаж. Як варіант — ввести відповідне анкетування при здачі крові. По-друге, ціна крові та гемопрепаратів: здаючи кров, населення має бути впевненим, що при потребі отримає необхідні компоненти крові чи препарати з них по адекватній ціні.

До заходу долучилися і представники ТОВ «Сумський обласний центр крові» та ПрАТ «Біофарма». Директор зазначеного центру Наталія Трофименко поділилася досвідом організації співпраці між державними установами та приватними інвесторами. Адже, Сумський центр крові на 25% підпорядковується обласній раді і на 75 % – ПрАТ «Біофарма». Така співпраця дає можливість працювати із сучасним медичним обладнанням, що забезпечує європейський рівень якості гемопрепаратів. Крім того, центр повністю забезпечує потребу області в компонентах крові та препаратах, виготовлених на їх основі.

По завершенню круглого столу членам комітету Громадської ради було запропоновано підтримати звернення до обласної ради з наступними пропозиціями. По-перше, ініціювати перед Держаудитслужбою України проведення перевірки діяльності головного лікаря обласної станції переливання крові за 2013-2017 роки. По-друге, прийняти рішення, в якому скасувати наказ цього ж закладу про припинення виробництва препаратів і компонентів крові, а також зобов’язати в найкоротший термін відновити це виробництво. По-третє, доручити відповідним службам і підрозділам ОДА за участю представників громадськості розробити і подати на затвердження калькуляцію вартості компонентів і препаратів крові, вироблених  Чернігівською обласною станцією переливання крові.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини