Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 07:15:36

Дотримання права працівника на належні умови праці – серед пріоритетів

03.08.2017   11:18Агенцiя

Упродовж І півріччя 2017 року посадовими особами Управління Держпраці у Чернігівській області перевірено 157 суб’єктів господарювання з питань якості проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Упродовж І півріччя 2017 року посадовими особами Управління Держпраці у Чернігівській області перевірено 157 суб’єктів господарювання з питань якості проведення атестації робочих місць за умовами праці

В процесі перевірок виявлено 80 порушень пункту 4 Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 № 442:
- не проведення атестації робочих місць за умовами праці – 75 порушень;
- порушення періодичності проведення атестації робочих місць – 5 порушень.

Крім того, виявлено 42 порушення законодавства про працю в частині надання пільг та компенсацій за роботу в несприятливих умовах праці, а саме:
- статті 76 КЗпП щодо надання додаткових відпусток за роботу із шкідливими і важкими умовами праці – 18 порушень;
- статті 100 КЗпП щодо встановлення підвищеної оплати праці на роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці – 11 порушень;
- статті 166 КЗпП щодо видачі молока і лікувально-профілактичного харчування на роботах із шкідливими і особливо шкідливими умовами праці – 13 порушень.

За результатами проведених перевірок надано 116 приписів для усунення виявлених порушень, внесено 22 подання про притягнення до дисциплінарної відповідальності посадових осіб суб’єктів господарювання. До суду направлено 83 протоколи про адміністративне правопорушення за частиною 1 статті 41 КУпАП, за рішеннями яких накладено штрафних санкцій на суму 22440 гривень.

Одночасно фахівці експертизи умов праці взяли участь у 107 превентивних заходах, під час яких учасникам доводилися питання експертизи умов праці, контролю за якістю проведення атестації робочих місць та недопущення порушень діючого законодавства у цій сфері на підприємствах, установах та організаціях області, зокрема:
- засіданнях Громадських рад фахівців служб охорони праці підприємств будівельної та машинобудівної і металургійної галузей Чернігівської області;
- семінарах-нарадах для медичних працівників пологового будинку Чернігівської міської ради, Прилуцької міської дитячої лікарні, Бахмацької міжрайонної протитуберкульозної лікарні, Сосницької районної державної лікарні ветеринарної медицини, Бобровицької центральної районної лікарні, Ніжинського протитуберкульозного та шкірно-венерологічного диспансерів;
- засіданні «круглого столу» на базі Управління освіти Чернігівської міської ради з питань проведення атестації робочих місць за умовами праці для керівників та педагогічних колективів середніх загальноосвітніх шкіл та дитячих навчальних закладів;
- семінарах-нарадах для працівників ПАТ «Блок Агросвіт», ПАТ «Чернігівський інструментальний завод», ПАТ «Чернігів Вторчормет», ПП «СТВ-Сервіс», ТОВ «Чернігів-Вторкольормет», ТОВ «Стілкрос», ПП «СТВ-СЕРВІС», Чернігівської філії ПАТ «Укртелеком», ТОВ «НовоФіл»;
- засіданні «круглого столу» з керівництвом, членами атестаційної комісій та працівниками підприємств лісового господарства на базі Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Проведені заходи висвітлювалися на веб-сайтах Управління Держпраці у Чернігівській області та Чернігівської обласної державної адміністрації. Зокрема на офіційному сайті Управління опубліковано 29 матеріалів, що стосуються роботи відділу з питань експертизи умов праці.

В обласних і місцевих друкованих засобах масової інформації опубліковано 5 матеріалів, які містили роз’яснення стосовно особливостей проведення атестації робочого місця кухаря, який працює біля плити та щодо відповідальності керівників за не проведення атестації робочих місць (Новгород-Сіверська районна газета «Сіверський край»), стосовно особливостей проведення атестації робочого місця тракториста-машиніста сільськогосподарського виробництва та щодо аналізу стану умов праці на підприємствах Чернігівської області (Сосницька районна газета «Час»), роз’яснення порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці (Ніжинська міська газета «Ніжинський вісник») тощо.

Крім того, працівниками відділу з питань експертизи умов праці Управління надано на особистому прийомі 152 консультації та роз’яснення посадовим особам та найманим працівникам суб’єктів господарювання області щодо додержання законодавства з проведення атестації робочих місць за умовами праці, надання працівникам пільг і компенсацій за роботу із шкідливими та важкими умовами праці.

Питання щодо надання пільг та компенсацій за роботу в несприятливих умовах праці та якості проведення атестацій робочих місць знаходиться на постійному контролі Управління.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини