Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 20:50:00

П’ять ОТГ з Чернігівщини увійшли до всеукраїнської "Книги успіхів"

01.08.2017   08:58Агенцiя

Щокварталу Асоціації міст України узагальнює історії успіху громад, які стали результатом реформ з децентралізації повноважень та фінансів. Ці приклади ілюструють механізми ефективного використання місцевих бюджетів і залучення ресурсів для розвитку інфраструктури.

Чергова збірка – за квітень-червень 2017 року – узагальнює кращі кейси з місцевих фінансів, освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, ЖКГ, місцевого економічного розвитку, адміністративних послуг.

Кілька ОТГ Чернігівської області також включені до видання.

* * *

Макіївська ОТГ – «історія успіху» місцевих фінансів.

Макіївська ОТГ – одна з десяти найменших в Україні. Попри це за минулий рік їй вдалося розробити та реалізувати чотири важливі соціальні проекти. До об’єднання бюджет сільської ради був близько 1 млн грн, після – збільшився до 10 млн грн. Громада отримала державну субвенцію на розвиток інфраструктури у розмірі 2,5 млн грн, які вирішено спрямувати на соціальну сферу. Ще 500 тис грн виділено з місцевого бюджету.

Проекти реконструкції розробили так, щоб кожен населений пункт отримав частину цих надходжень. Так у селі Пустотине реконструйовано частину школи, щоб розмістити дошкільну групу. Також вдалося відновити Ганівський ФАП. У центрі громади відремонтовано будівлю сільського будинку культури. Продовжуються роботи з реконструкції вуличного освітлення, тротуарів, благоустрою. У планах – закупівля шкільного автобусу.

Ще один реалізований проект – не тільки соціальний, а й інфраструктурний, що стосується безпеки мешканців. У селі нещодавно трапилася пожежа, що призвела до людських жертв. Тож створення пожежного депо – одне з найважливіших питань в ОТГ. Особовий штат відкритого нового підрозділу складає 8 чоловік. Цілодобове чергування забезпечують 2 вогнеборці, які можуть оперативно виїхати за викликом. Територія обслуговування місцевої пожежної команди охоплює 6 населених пунктів. До цього часу найближча пожежна частина від села Макіївка знаходилася в райцентрі на відстані 45 км.

* * *

Корюківська ОТГ – розвиток громади.

Поле зі штучним покриттям для міні-футболу, єдиний в області скейт-майданчик, оновлення центральної районної лікарні, встановлення сучасних систем відеоспостереження – такими досягненнями хизується новостворена Корюківська ОТГ.

Бюджет громади є фінансово самостійним і виступає донором державного бюджету. Власних надходжень бюджету ОТГ – 50 млн грн.

Гордість громади – КП «Корюківка-Водоканал», що здатне будувати до 10 км водогону на рік. За п’ять місяців господарювання для нього вже придбали два трактори.

Активний розвиток відбувається і в селах ОТГ: впорядковуються сміттєзвалища, налагоджено вивіз ТПВ, виділено кошти на будівництво водогону, ведеться капітальний ремонт водопровідних мереж, буриться свердловина, грейдуються дороги і проектується освітлення.

На майбутнє у громади ще амбітніші проекти – будівництво спортмайданчика зі штучним поліуретановим покриттям вартістю 15 млн грн, повна термосанація опорної школи, будівництво новітнього ЦНАПу за концепцією прозорого офісу та власною філософією «послуга за один візит».

* * *

Деснянська ОТГ – «історія успіху» у галузі охорона здоров’я.

Протягом минулого року у Деснянській ОТГ відбулося чимало позитивних змін: оновлено матеріально-технічну базу та приміщення адмінбудівель в селах Косачівка та Короп’є; розпочато ремонт дороги Лошакова Гута – Сорокошичі; завершено будівництво підвідного газопроводу до села Отрохи; відремонтовано будинки культури в селах Короп’є та Морівськ; здійснено ремонт покрівлі в Деснянській ЗОШ та капітальний ремонт системи опалення та даху в Тужарській ЗОШ; розпочато переобладнання вуличного освітлення енергозберігаючими лампами.

Наразі на території громади – 3 амбулаторії та 5 ФАПів, які потребують єдиного підходу в організації надання медичної допомоги. Тож в ОТГ розпочато процес створення Центру первинної медичної допомоги за власні кошти громади. Вже прийнято відповідну програму, проведено реєстрацію та чекають на отримання ліцензії .
Деснянська ОТГ є сроможною громадою з реверсною дотацією 6,8 млн грн. Тож громада має достатньо фінансових ресурсів для створення медичного закладу.

* * *

Вертіївська ОТГ – лідер з модернізації закладів освіти.

Школу у Вертіївській ОТГ визначено опорною. Однак ремонті роботи не проводилися у ній вже дуже давно. За час існування ОТГ у школі провели відчутну модернізацію: замінено вікна 1-2 поверхів, відремонтовано стелю їдальні, закуплено нові плити, покращено харчування, а саме введено сніданки для учнів 1-4 класів, закуплено меблі і стенди, відкрито методичний кабінет, учительську та кабінет заступника директора, введено в дію кімнату відпочинку для учнів 1-4 класів, закуплено новий спортінвентар. Все це зроблено за кошти ОТГ.

Зміни після об’єднання торкнулися і дитячого садка «Колосок». Навчальний заклад знаходиться в історико-архітектурній будівлі, яка не ремонтувалася протягом довгого часу і була аварійною. За час діяльності ОТГ: проведено капітальний ремонт ясельного приміщення, придбано меблі та оновлено матеріально технічну базу, встановлено 5 вікон у вітальню, закуплено канцелярські приладдя для навчально-пізнавальної роботи. Харчування забзепечено на 100% за рахунок бюджету сільської ради. Завдяки ремонтним роботам у ДНЗ стало можливим відкриття ще однієї групи молодшого віку «Пізнайки».

* * *

Коропська ОТГ – кадри та організація роботи

У Коропській ОТГ запроваджено посаду головного спеціаліста відділу муніципальних ініціатив, інвестицій та енергоменеджменту. У сферу його діяльності входить підвищення енергоефективності всіх споруд, підпорядкованих ОТГ в адміністративному центрі та селах, а також проектна робота – написання грантових пропозицій, заяв на співфінансування та участь в різноманітних конкурсах, співпраця з донорами та інвесторами. Для швидкого зв’язку з жителями спеціаліст із залучення грантів ініціює створення на офіційному сайті громади спецрозділу, в якому будуть відображатися реалізовані програми, а також проблемні питання, що потребують вирішення. Свої пропозиції та зауваження зможуть вносити всі жителі ОТГ.


Довідково:
Позитивна динаміка за доходами місцевих бюджетів ОТГ спостерігається з самого початку децентралізаційної реформи. За січень-травень 2017 року власні доходи місцевих бюджетів 366 об’єднаних територіальних громад зросли майже у 2 рази та склали 3,2 млрд грн (+1,6 млрд грн). Міста, селища та села одразу відчули позитивний ефект від децентралізації . У них з’явилися кошти на серйозні інфраструктурні та соціальні проекти, будуються «з нуля» садочки і школи, модернізуються лікарні, відновлюються водогони, оновлюється рухомий склад транспорту.

 
http://otg.cn.ua/?p=3675

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.