Харчовикам Чернігівщини розповіли про нові стандарти і вимоги в організації виробництва
Законодавчі зміни та сучасні стандарти виробництва у харчовій галузі – тема семінару, який 27 липня відбувся в Департаменті агропромислового розвитку Чернігівської облдержадміністрації.

У заході взяли участь представники обласних служб з контролю за якістю продукції та керівники харчопереробних підприємств області.
Про основні аспекти впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів НАССР на виробництві учасникам семінару розповів представник державного підприємства «Чернігівстандартметрологія» Анатолій Шарамко.
Довідково:
HACCP (англ. Hazard Analysis and Critical Control Point) — система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок. Система НАССР є науково обґрунтованою, що дозволяє гарантувати виробництво безпечної продукції шляхом ідентифікації й контролю небезпечних чинників. Серед її переваг – оптимізація процесів, встановлення відповідальності за небезпечність харчових продуктів, раціональне використання обладнання та матеріальних ресурсів, підвищення довіри споживачів і конкурентоспроможності продукції тощо.
Як повідомив доповідач, з вересня минулого року набули чинності загальні гігієнічні вимоги щодо поводження з харчовими продуктами, визначені Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».
Вони передбачають наявність програм-передумов системи НАССР у всіх операторів ринку харчових продуктів.
На Чернігівщині такі системи запроваджені на 27 підприємствах, серед яких – ПАТ «Чернігівський молокозавод», ЗАТ «ЧЛГЗ «Чернігівська горілка», ПАТ «Чернігівська кондитерська фабрика «Стріла», ТОВ «Ніжинський консервний завод», ПАТ «Чернігівський хлібокомбінат», ПАТ «Сан ІН БЕВ», ТОВ «Нептун», ПрАТ «Новгород-Сіверський сирзавод» та інші.
Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в області поінформували присутніх щодо основних норм Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», а також проведення оцінки ризиків підприємств.
Крім того, під час заходу заступник директора Департаменту АПР ОДА подякував представникам харчової промисловості Чернігівщини за те, що їх підприємства гідно представили область на міжнародній агропромисловій виставці «Агро-2017» та вручив дипломи Учасника виставки і відзнаки облдержадміністрації.
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації
Останні новини Чернігівщини

Експорт української сосни на 2,8 млн грн: на Чернігівщині судитимуть трьох контрабандистів 18:27
Прокурорами Спеціалізованої екологічної прокуратури (на правах відділу) Чернігівської обласної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт стосовно трьох жителів Чернігівської області за фактами контрабанди лісоматеріалів, підроблення офіційних документів, вчинених за попередньою змовою групою осіб, легалізації майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 2 ст. 201-1, ч. 3, 4 ст. 358, ч. 1 ст. 209 КК України).

Небезпечні ситуації та потреба у підтримці: прокурори та поліцейські провели низку профілактичних заходів для дітей та молоді 18:24
Ювенальними прокурорами органів Чернігівської обласної прокуратури спільно з представниками поліції та психологами проведено навчально-профілактичні заходи серед учнів навчальних закладів міста та області.

Для внутрішньопереміщених осіб впроваджується послуга довготривалого медсестринського догляду 18:19
В умовах сьогодення дедалі більше переселенців, особливо людей старшого віку та осіб з хронічними захворюваннями, потребують постійного догляду, медичного спостереження та безпечних умов проживання.
У Чернігові під час дронової атаки 12 жовтня поранено п’ятьох цивільних 11:21
Протягом минулої доби ворог 36 разів обстрілював Чернігівщину. Під атаками – 23 населені пункти. Більшість обстрілів – переважно FPV-дрони та скиди з БпЛА у прикордонні. Також армія рф застосовувала ударні дрони різних модифікацій.
Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:14
Протягом минулої доби зареєстровано 2 небезпечні події, а саме: 2 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.