Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 04:47:25

На Чернігівщині поліцейські з усієї країни отримали сертифікати міжнародного зразку

08.07.2017   09:09Агенцiя

Чотири тижні 15 правоохоронців з усієї країни на базі тренінгового центру Головного управління Національної поліції в Чернігівській області проходили курс з особистої безпеки поліцейського. 7 липня кращі з кращих отримали сертифікати, які підтверджують їхнє право навчати особистій безпеці колег у регіонах.

Навчання стало можливим завдяки двостороннім домовленостям між канадською та українською владою. Співпраця в рамках цього проекту триватиме впродовж трьох років. Україна стала першою країною, де канадські поліцейські проводять ці навчання, але в майбутньому вони планують поширювати свої знання і в інших країнах.

- Якщо поліцейські навчені, то й роботу вони виконуватимуть на високому рівні. Це дуже важливо, адже поліцейський насамперед служить українському народу. Це був дуже важкий курс, але канадські та українські інструктори підтвердили, що курсанти успішно впоралися, - сказав керівник канадської місії Хілтон Смі, який вручав сертифікати українським поліцейським.

Канадські колеги у своєму арсеналі мають декілька курсів, які вони адаптували під українські реалії. Задля цього декілька разів працювала робоча група, до якої входили спеціалісти української поліції та канадські тренери.

— У Чернігові було 17 студентів та 7 інструкторів, які пройшли попередній курс. Кращі випускники цього курсу також будуть брати участь у майбутніх навчаннях у якості інструкторів, — підкреслив Кевін Капозі, який представляє поліцію Торонто.

Спочатку на навчання було відібрано 17 правоохоронців з усієї країни, але випустилося 15 осіб. Справа в тім, що кожного тижня вони мали складати іспити, які давали можливість переходити до нового рівня навчання.

Зокрема, на першому тижні поліцейські відпрацьовували тактику самозахисту, вдягання наручників, використання гумового кийка, газового балончика, окремі елементи рукопашного бою. На другому тижні поліцейські, які успішно склали іспит, відпрацьовували тактику входу в будівлю, зупинку автомобілів, вправу «активний стрілок» та перший контакт на вулиці.

На третьому тижні студенти самостійно коментували, чому під час відпрацювання тієї чи іншої вправи вони поводилися саме так. На четвертому тижні українським поліцейським показували вправи, у яких було спеціально допущено помилки, а от правоохоронці мали вказати на них. Таким чином, на заключному етапі українські поліцейські пробували себе в ролі інструкторів.

Попри те, що Ігор Юрій з Одеської області має певний стаж та навіть сам навчав працівників патрульної поліції, він був приємно здивований програмою, яку запропонували канадці.

- Це були сценарії, які в навчальній обстановці дають змогу реально оцінити, як потрібно поводитися. На жаль, раніше в Україні таких курсів ніхто не проходив. Без таких методик працювати важко. Канадці вклали в нас душу, підходили до навчання з гумором та досвідом одночасно. Насамперед цей курс буде корисний працівникам патрульної поліції, групам швидкого реагування, тактичним групам, оперативним співробітникам та дільничним офіцерам поліції, — запевняє Ігор Юрій.
Наразі в поліції є вакантні посади інструкторів з особистої безпеки поліцейських, але займати їх можуть виключно сертифіковані спеціалісти. Їхня заробітна плата сягатиме 12 тисяч гривень (в чернігівській поліції таких посад вісім).

- Від канадців ми перейняли дуже цікавий досвід, адже їхня тактика та система навчання дещо інакша. Деякі моменти нам уже були відомі, але ми дізналися і про зовсім незвичні речі. Канадці пропонують навчатися не на папірці, а на практиці. Усі вправи були максимально наближені до реальних ситуацій, у які поліцейський може потрапити в будь-який день, — розказав старший інспектор Тренінгового центру в Чернігівській області, старший лейтенант поліції Михайло Петренко.

Коли було створено Національну поліцію України, то поліція Чернігівщини співпрацювала з естонськими колегами. Тепер же керівництво поліції в області успішно запровадило канадсько-український проект. Неабияку роль у цьому зіграло й те, що в результаті першої міжнародної співпраці в тренінговому центрі ГУНП у Чернігівській області було значно покращено матеріально-технічну базу. Канадці об’їхали різні області у пошуках майданчика для навчання, але найбільше їм сподобався тренінговий центр у Чернігові.

— У канадців вже є плани продовжувати навчання інструкторів з особистої безпеки саме в Чернігові. З такою пропозицією вони звертатимуться до керівництва Нацполіції в Україні. У нашому центрі умови максимально наближені до бойових, є спортзали, мультимедійні дошки для теоретичного навчання тощо. Канадці готові докласти зусиль, щоби центр став ще кращим, адже вони зацікавлені в майбутньому навчати одразу по декілька груп поліцейських, — розповідаю заступник начальника ГУНП Олександр Потапенко.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини