Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:27:14

Наталія Романова: польський досвід допоможе нам уникнути багатьох помилок

30.06.2017   08:36Агенцiя

У рамках реалізації міжнародного проекту «Підвищення інвестиційної привабливості України та конкурентоспроможності регіонів» відбувся черговий етап тренінгів.

Цього разу проводились вони у Польщі і стосувалися питань стратегічного управління розвитком і механізмів реалізації регіональної політики. Участь у тренінгах взяла й заступник голови — керівник апарату Чернігівської облдержадміністрації Наталія Романова.

— Головною метою нашого візиту було вивчення польського досвіду якісної розробки стратегії розвитку регіону, залучення інвесторів та співпраці з європейськими фондами, — зазначила заступник голови ОДА. — Польща йде цим шляхом вже близько п’ятнадцяти років і набула на ньому як позитивних, так і негативних практик.

Учасники тренінгів відвідали Польське агентство з інвестицій та торгівлі, де одержали інформацію про економічну ситуацію у Польщі в цілому та окремих її регіонах зокрема, у Міністерстві розвитку Республіки Польща зустрілися з міністром Єжи Квєціньскі, у місті Лодзь ознайомились з роботою Агенції з підтримки підприємництва.

Як розповіла Наталія Романова, Агенція у Лодзі розташована на базі колишньої фабрики, а дванадцять її співробітників працюють над створенням умов, максимально сприятливих для розвитку бізнесу в регіоні. Примітно, що в Агенції не лише супроводжують бізнесові проекти та залучають капіталовкладення на місці, а й виїжджають у пошуках інвесторів до інших країн. Саме під час таких виїздів було залучено близько 40% усіх інвестицій в регіоні.

— У цьому контексті цікава й історія самого міста Лодзь, — поділилася враженнями Наталія Романова. — Колись воно було центром текстильного виробництва, яке з часом занепало. Згодом місцеві жителі почали засновувати невеликі приватні підприємства. Деякі з них, у тому числі й за рахунок залучення інвестиційних коштів, переросли у доволі потужне виробництво. Тож сьогодні Лодзь має всі шанси відновити свою славу текстильної столиці Польщі. Тут навіть претендують на проведення такої престижної виставки як «Експо – 2020».

Чи не найголовнішою запорукою такого успішного розвитку регіону заступник голови ОДА назвала якісно напрацьовану стратегію. Основними індикаторами створення проектів розвитку при цьому є їх доцільність, ефективність, фінансова оперативність (наявність необхідних коштів), затребуваність у суспільстві та тривалість.

Саме довгострокова перспектива є тим фактором, на який не завжди звертають належну увагу. Так, наприклад, у кількох польських містах на периферії було споруджено аеропорти. Проте з введенням в дію швидкісної залізниці пасажиропотік перемістився до столичного летовища, залишивши провінцію у збитках. Тож такі капіталовкладення виявилися не досить вдалими. І це попри те, що в Польщі діє надзвичайно жорстка система моніторингу витрачання інвестиційних коштів. Тому розробники та інвестори мають урахувати польський досвід та ретельно прораховувати не лише швидкість окупності проекту, а і його віддалену перспективу.

Ще один аспект, на якому, на думку Наталії Романової варто зосередитись, — створення людського капіталу. У Польщі, а віднедавна все частіше і в Україні, гостро постає проблема нестачі кваліфікованих робочих кадрів. Тож їх підготовці, підвищенню професійного рівня має бути присвячено більше проектів розвитку.

— Чернігівщина вже робить реальні кроки до того, щоб стати дійсно конкурентоздатною в економічному сенсі, більш привабливою для інвесторів, — наголосила заступник голови ОДА.— Обласні держадміністрація та рада у травні поточного року заснували Агенцію регіонального розвитку. І ми маємо надію, що польський досвід дозволить нам уникнути багатьох помилок, пришвидшити процес, підвищити його результативність.

До слова, один з наступних етапів даного проекту передбачає тренінги саме для менеджерів агенцій регіонального розвитку.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини