Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 13:36:36

Ще раз про медичну реформу: сімейні лікарі, реімбурсація та єдина диспетчерська служба екстреної медичної допомоги

16.06.2017   09:34Агенцiя

Реформування системи охорони здоров’я в Україні наразі активно обговорюється в суспільстві. Існує багато різних думок, інколи серед населення виникають певні домисли, які не завжди відповідають дійсності.

Тож прояснити ситуацію та обговорити, як на Чернігівщині запроваджується сімейна медицина, зібралися 14 червня за круглим столом на тему «Сучасний стан медичної реформи в Україні: регіональний аспект» фахівці медичної галузі, представники органів місцевого самоврядування та громадського сектору.

Начальник Управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації Петро Гармаш зауважив, що один із пріоритетів медичної реформи — розвиток сімейної медицини.

Сімейний лікар надає комплекс первинної медичної допомоги. Працюючи не з окремо взятими особами, а з сім’єю загалом, такий лікар знає спадковість, житлово-побутові умови, матеріальне становище, психологічний мікроклімат у родині. Це дає йому змогу не тільки якісно лікувати, а ще й попереджати певні захворювання.

Медична реформа передбачає, що люди мають укладати договори з сімейним лікарем за власним вибором. Це дозволить підвищити рівень довіри населення до фахівців сімейної медицини і одночасно створить здорову конкуренцію, що, в свою чергу, сприятиме зростанню професіоналізму медиків.

Петро Гармаш також наголосив, що після реформування системи охорони здоров’я бюджетні кошти йтимуть не на утримання лікарських закладів, а безпосередньо для надання медичних послуг. Також запроваджується принцип «гроші йдуть за пацієнтом», тобто кожен зможе отримувати необхідне йому лікування незалежно від місця реєстрації.

Крім того, очільник обласного профільного управління  акцентував на гострій необхідності реформувати екстрену медичну допомогу. Її фахівці мають надавати допомогу лише у випадку загрози життю людини. До речі, на Чернігівщині до кінця року планується створити єдину оперативно-диспетчерську службу з використанням сучасних GPS-технологій, що дасть можливість зменшити час прибуття бригад швидкої медичної допомоги до пацієнта.

Під час круглого столу також йшлося і про проблему неконтрольованого прийому ліків, які в деяких випадках не допомагають, а навпаки – шкодять хворим. Передбачається, що це питання вирішиться після реформування медсистеми, коли лише сімейний лікар зможе виписувати рецепти на ліки. Він же і контролюватиме прийом медикаментів, у тому числі у разі їх призначення іншими вузькими спеціалістами.

До речі, урядова програма «Доступні ліки» (програма реімбурсації) певним чином також покликана вирішити питання «самопризначення лікування». Так як безкоштовні ліки можна отримати тільки за рецептом лікаря, а це, у свою чергу, дає можливість медичному фахівцю зробити професійне призначення, а також провести медогляд пацієнта.

Серед питань, які цікавили громадськість: як вплине запровадження сімейної медицини на медичні послуги в сільській місцевості, коли вже необхідно починати укладати договори з сімейними лікарями та інші.

Головний лікар обласного протитуберкульозного диспансеру Микола Дейкун запевнив, що з договорами поспішати не потрібно. Наразі з пакету документів, які регулюють медичну реформу, прийнято лише один. Тож коли на законодавчому рівні підтвердяться всі заплановані зміни — обов’язково буде проведена широка інформаційна кампанія з цього приводу, і кожен встигне знайти для себе лікаря та укласти з ним договір. До речі, цей документ передбачає взаємну відповідальність лікаря та пацієнта. Так, лікар зобов’язаний професійно надавати допомогу, а пацієнт — виконувати всі приписи та призначення, в іншому випадку  договір може бути розірваним достроково.

Щодо сімейної медицини на селі — медичні фахівці впевнені, що вона забезпечить кращий доступ населення до якісних медичних послуг. Уже зараз новостворені громади зацікавлюють лікарів на переїзд до сільської місцевості, надаючи їм додаткові соціальні пільги та забезпечуючи житлом.

До речі, медики ще раз запевнили присутніх, що в результаті медичної реформи ФАПи й надалі продовжать свою роботу, а фельдшери стануть помічниками лікарів для того, щоб доступ до медичної допомоги був і в найвіддаленіших селах.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністраці

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини