Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 12:36:13

Боротьба з епідеміями - проблема не суто медична

01.06.2017   09:40Агенцiя

Стратегія прискореного подолання епідемії ВІЛ – інфекції Fast Track (2020), проголошена Генеральною асамблеєю ООН, поставила перед світовою спільнотою амбітну мету — до 2020 року виявити 90% людей, які живуть з ВІЛ, надати 90% з них антиретровірусну терапію (АРТ) та забезпечити ефективне лікування для 90% осіб, які на ній перебувають.

Україна не стала у цьому винятком, адже на сьогодні тут офіційно зареєстровано більше 130 тисяч ВІЛ-позитивних осіб. На жаль, кількість таких хворих у нашій країні постійно зростає, і, на думку фахівців, їх реальне число значно більше офіційно зафіксованого.

На Чернігівщині станом на перше квітня оціночна кількість людей, які живуть з ВІЛ, складає близько шести тисяч осіб, під наглядом медиків перебувають 3 838 з них, отримують АРТ — 2 135, мають невизначальний рівень вірусного навантаження 1 950 осіб. Тож і виконання рекомендацій ООН та розпорядження Кабміну «Про схвалення Стратегії забезпечення сталої відповіді на епідемії туберкульозу, в тому числі хіміорезистентного, та ВІЛ-інфекції/СНІДу на період до 2020 року та затвердження плану заходів щодо її реалізації» на часі.

Тим більше, що ситуація із захворюваністю на туберкульоз в області не менш загрозлива.

Проект регіонального плану заходів щодо реалізації Стратегії було обговорено вчора, 30 травня, на черговому засіданні обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу при облдержадміністрації.

Як зазначалося на засіданні, роботою якого керувала заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Наталія Романова, реалізація плану відбуватиметься в умовах поступового переходу від фінансування за рахунок коштів донорів (переважно Глобального фонду) до фінансування з державного та місцевого бюджетів.

— На сучасному етапі реформування системи охорони здоров’я, — зауважила Наталія Романова, — відбуваються кардинальні зміни в організаційних підходах до лікування як ВІЛ-інфікованих, так і хворих на туберкульоз. Це децентралізація медичних послуг, наближення їх до пацієнтів. Неабияка роль при цьому відводиться сімейним лікарям та фельдшерам Центрів первинної медико-санітарної допомоги. А в числі рушійних моральних факторів видужання людини має бути те, що вона забезпечена ліками та може лікуватися у зручних для неї умовах.

За інформацією заступника головного лікаря обласного протитуберкульозного диспансеру Ніни Товчиги, в області вже реалізуються різні моделі амбулаторного контрольованого лікування — пацієнт-орієнтовані технології. Їх результативності сприяє тісна взаємодія медичних установ з громадськими організаціями, діяльність яких спрямована на підтримку хворих на ВІЛ-інфекцію та туберкульоз, їх медико-соціальний супровід. Найбільш ефективно у цьому напрямку в області працюють відділення благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД», обласна організація Товариства Червоного Хреста України.

Останнім часом на Чернігівщині активно реалізується проект «Розробка та впровадження оптимальної моделі амбулаторного лікування хворих на туберкульоз та їх соціального супроводу». А оскільки переважна більшість таких хворих веде асоціальний спосіб життя і далеко не завжди усвідомлює важливість повного курсу лікування, актуальність даного проекту не викликає сумнівів.

У ході засідання ради було детально обговорено не лише медичні аспекти подолання епідемії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, а й питання формування у суспільстві, передовсім у молоді, засад здорового способу життя та запобігання негативним поведінковим проявам.

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.