Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 11:34:40

У Чернігові встановлюють європейські люки за європейськими ж технологіями

01.06.2017   08:18Агенцiя

Відбувся прес-тур для представників ЗМІ, під час якого спеціалісти КП «Чернігівводоканал» Чернігівської міської ради продемонстрували нову технологію встановлення люку оглядового колодязя, яку від цього року застосовують у нашому місті.

Журналісти побачили в деталях таку заміну люку на проспекті Перемоги поблизу будинку №54. Цією технологією з працівниками «Чернігівводоканал» поділилися колеги з Чехії.

Тепер завдяки новій технології встановлення люків не потрібно перекривати рух автотранспорту на декілька днів, щоб зробити кладку з цегли і щоб горловина зцементувалася.

Зараз «Чернігіводоканал» встановлює люки виробництва чеського концерну KASI, які зарекомендували себе якісними та високотехнологічними, і в експлуатації є набагато кращими за вітчизняні.


За новою технологією люки встановлюються так:

Замість цегли для виготовлення горловини люку використовують бетонні кільця та доволі вартісну монтажну суміш. Використання швидко застигаючої суміші дозволяє використовувати бетонні опорні кільця для відновлення та будівництва колодязів. Проникаючі в найменші щілини, суміш перетворює кільця та сам люк на суцільну конструкцію, що, по суті було неможливим при використанні цементу. Той факт, що монтажна суміш  набуває своїх характеристик вже за 30 хвилин після використання, дозволяє відкривати рух транспорту фактично через ті ж самі 30 хвилин.

Нові встановлені люки – важкі, виготовлені з високоміцного чавуну з кулястим графітом. Вони мають захист від вибивання кришки із корпусу під колесом автомобіля та витримують критичне навантаження до 55 тонн. Характерною родзинкою люків, що прибули до Чернігова, є логотип КП «Чернігівводоканал», нанесений на кришці.

Також люки з Європи мали ряд конструктивних переваг. Наприклад, наявність шарнірного з'єднання кришки та корпусу забезпечує захист від викрадання. Для інспекції колодязя кришка відкривається на 120°, при відкритті на 90° – передбачене автоматичне блокування кришки з метою безпеки праці. Трьохточковий пружинний запірний пристрій забезпечує захист від вибивання кришки із корпусу під колесом автомобіля, що є актуальним для доріг Чернігова.

Станом на 31 травня на автомагістралях міста спеціалісти КП «Чернігівводоканал» вже замінили понад 100 старих чавунних люків на люки європейського зразка.


Закупівля люків відбувається через «Prozorro»

КП «Чернігівводоканал» виконує закупівлю люків оглядових колодязів через систему «Prozorro». Так, 4 квітня на склади КП «Чернігівводоканал» надійшла перша партія зі 100 люків оглядових колодязів класу D400 для встановлення на магістральних вулицях Чернігова.


Про вартість нових люків

За домовленістю з чеською компанією, при замовленні 100 люків прес-форма для виготовлення логотипу та саме його нанесення входить у вартість люку. Закуплені 100 люків оглядових колодязів класу D400 разом з доставкою на територію «Чернігівводоканал» з урахуванням митної очистки вантажу та ПДВ, обішлись у 440000 грн. Тобто, один люк з логотипом коштує 4400 грн. з ПДВ.Разом з люками було закуплено 100 комплектів для монтажу (бетонні опорні кільця та суміші IZOLSAN HF). Середня вартість комплекту – 1484 грн.


Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

18 квітня у Чернігові День жалоби

18 квітня у Чернігові День жалоби 09:54

Для вшанування пам'яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу російськими військами нашого міста 17 квітня 2024 року у Чернігові 18 квітня оголошено Днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

18 квітня: цей день в Україні і світі

18 квітня: цей день в Україні і світі 08:52

ДЕНЬ 785 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 785 RUSSIAN AGRESSION

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини