Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 23:43:31

Представники ВПО "Юридична сотня" зазначають про дискримінацію родин померлих захисників України

16.05.2017   13:13Агенцiя

Згідно чинного законодавства родини загиблих мають право на одноразову грошову допомогу у розмірі 1 200000 гривень.

Однак законодавством також встановлені певні обмеження. Так, скажімо, якщо учасник бойових дій помирає після звільнення зі служби внаслідок поранення або захворювання, пов’язаного з виконанням обов’язків служби і вже не має статусу військовослужбовця, його родина не отримує нічого: ні статусу, ні грошей. (п. 1 ч. 2 ЗУ «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх родин»).

Навіть при наявності документу, що пов’язує набуття захворювання чи травми, які призвели до смерті із захистом Батьківщини, члени сім’ї померлого не можуть отримати одноразову грошову допомогу.

Аби виправити несправедливість та урівняти у правах сім’ї полеглих героїв, незалежно від статусу, в якому помер захисник, ГО “Юридична Сотня” розробила проект закону №6268 від 31.03.17.

Пізніше був зареєстрований альтернативний законопроект 6268-1. Відмінність №6268-1 від №6268 в тому, що №6268-1 пропонує надати право на виплату, в разі, якщо смерть настала протягом одного року після звільнення зі служби.

14.04.17 з’явився ще один альтернативний законопроект №626-2, що пропонує надавати виплату в разі настання смерті протягом 18 місяців.

Чим швидше будь-який із законопроектів буде прийнято, тим скоріше сім’ї учасників АТО зможуть отримати допомогу від держави.

Поки що суд залишається єдиним способом, в який можна домогтися підтримки від держави. Так, одним із судових рішень, що зобов’язує Міністерство оборони виплатити сім’ї померлого після звільнення зі служби через захворювання учасника АТО одноразову грошову допомогу є ухвала суду апеляційної інстанції у справі №804/437/16  від 26.10.2016 року.
 
15 травня за ініціативою представника ВПО «Юридична сотня» у Чернігівській області у приміщенні Чернігівської обласної  державної адміністрації відбулась робоча зустріч представників громадських організацій, які працюють в інтересах учасників бойових дій та членів родин загиблих, а також представників державних структур щодо обговорення необхідності прийняття змін до законодавчих актів.    

За результатами роботи підписано звернення від громадських організацій до Голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони з проханням розглянути законопроекти №6268, №6268-1, №6268-2 «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення соціального захисту військовослужбовців» на засіданні Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони 17 травня 2017 року та рекомендувати їх до включення у розклад засідань Верховної Ради України на 23-26 травня 2017 року.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.