Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 00:30:34

Прогноз – оптимістичний

02.05.2017   10:20Агенцiя

Останнє гістологічне дослідження в комплексі з імуногістохімічнимионкомаркерами дозволило медикам поставити остаточний діагноз – «лімфома Ходжкінаваріант з нодулярним склерозом».

«Гуманна діагностика», впроваджена в онкодиспансері, врятувала пацієнта від непотрібної операції

Новітня діагностична методика – відеоторакоскопія, так би мовити, «гуманна діагностика», яка нещодавно запроваджена торакальними хірургами в Чернігівському обласному онкодиспансері, дозволяє обстежувати легені крізь невеличкі розрізи, встановлювати точні діагнози, а часом – і взагалі рятувати пацієнтів від скальпелю, як це сталося нещодавно з одним пацієнтом.

Як би не нарікали на недосконалість нашого законодавства, проте  в Україні існує вкрай необхідна вимога щодо новонароджених: оточення, яке планує мешкати поруч із малям, має пройти флюорографічне обстеження. Герой нашої історії – батько дитини, як законослухняний громадянин, він пройшов необхідну процедуру. Втім радість батьківства затьмарили невтішні результати дослідження – в його легенях були виявлені зміни.


На межі двох діагнозів

У медичному закладі, куди звернувся чоловік, першочергово була проведена комп’ютерна томографія, яка підтвердила наявність злоякісної пухлини в середостінні (простір між грудною клітиною і хребтом). Для виявлення характеру пухлини були спроби здійснити дослідження лімфатичних вузлів під контролем УЗД, втім воно  виявилося недостатньо інформативним. Тому пацієнта було направлено в онкологічний диспансер на дообстеження.

Як прокоментував торакальний хірург Чернігівського обласного онкологічного диспансеру АндрійПолетавкін, складність випадку полягала в тому, що пацієнт стояв на межі двох діагнозів – «тимома» (рак вилочкової залози, рак тімуса) і «лімфома» (рак лімфатичних вузлів). При лімфомі лімфатичні вузли збільшуються, зрештою утворюють одну велику пухлину і теж можуть виглядати як тимома.

В умовах онкологічного закладу пацієнту була проведенатрансторакальнатрепан-біопсія(під місцевим знеболенням шляхом проколу голкоюбереться шматочок тканини пухлини на гістологічне дослідження). Втім метод знову виявився недосконалим: гістологічний аналіз, який здійснювали висококваліфіковані фахівці, взагалі заперечував існування пухлини і йшов у протиріччя з попередніми дослідженнями.


Радикальний крок

Для виконання більш інформативної гістології торакальні хірурги прийняли рішення задіяти відеоторакоскопію (ВТС). Це метод ендоскопічного дослідження, який полягає в тому, що за допомогою відеообладнання та торакоскопа, котрий вводиться крізь прокол стінки грудної клітки, здійснюється дослідження плевральної порожнини.

– Пацієнтовівиконано три розрізи розміром близько одного сантиметра. Найбільш інформативний матеріал взято з патологічної ділянки. Дослідження тривало біля години. Хворий під час втручання перебував під загальним наркозом. Дане обладнання – універсальне, більшістьйого складових використовують при всіх видах ендоскопічних операцій – розповідає Андрій Полетавкін– торакальний хірург, що першим в онкодиспансері здійснив відеоторакоскопію.

На думку фахівця, метод – незамінний при дослідженні множинних дрібних вогнищ у легенях чи на плеврі, збільшенні лімфатичних внутрішньогрудних вузлів та багатьох інших хворобливих змінах органів грудної порожнини. Якщо ж пацієнту можливо застосувати відеоторакоскопію, то краще вибрати цей діагностичний шлях, ніж діагностичну торактомію, яка теж використовується дляуточненнядіагнозу. Втім вона більш травматична: під час втручання виконуються розрізи м’язів довжиною до 10 см, які рубцюються за два–чотири тижні, що подовжує реабілітацію пацієнта в порівнянні з втручанням, виконаним методом «малого доступу».Дрібні ж розрізи загоюються значно швидше.

У перспективі, акцентує увагу торакальний хірург,  - виконання оперативного втручання відеоторакоскопічним методом, однак перепоною є велика вартість на ендоскопічні швидкозшивачі, занедбаність більшості вперше виявлених випадків новоутворень.

Як зазначив торакальний хірург, якщо б це виявилося тимомою ІІІ стадії, то пацієнтові було би потрібно провести опромінення або ж зо два курси хіміотерапії, потім провести оперативне втручання і знову – опромінення і хіміотерапію.

Щодоцього видулімфоми – вонане потребує оперативного лікування, лікується хіміо- та променевою терапією в гематолога, хвороба має більш оптимістичний прогноз. 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини