Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 22:18:18

За тиждень шахраї ошукали громадян на 150 тисяч гривень

10.04.2017   08:02Агенцiя

Протягом минулого тижня по допомогу до поліції звернулися дев’ятеро постраждалих жителів області, семеро з яких – жителі обласного центру. Серед способів – вже традиційне «телефонне шахрайство», «Інтернет-шахрайство», афери з банківськими картками та «зняття порчі».

Найбільші суми втратили дві чернігівки 1948 року народження , які повірили вигадкам шахраїв про нещастя з сином та наведену порчу. На порятунок власного нащадка літня жінка віддала нібито «приятелю сина» все, що в неї було: гривні, долари та навіть власні золоті прикраси. Всього на суму понад 25 тисяч гривень.

А інша жіночка піддалася навіюванню про нібито наведену на її родину порчу і, щоб позбутися нещастя, віддала аферисткам 800 доларів, 800 Євро та ще й гривні на додачу. Всього шахрайська виручка склала понад 50 тисяч гривень.

З цього приводу варто нагадати вже призабуті нашими громадянами правила поведінки в подібних ситуаціях —

- якщо до вас підійшли на вулиці з пропозицією погадати чи зняти порчу, намагайтеся якомога швидше відірватися від нав’язливих добродіїв та піти геть. Чим менше ви будете з ними спілкуватися, тим менше шансів у вас бути загіпнотизованими;

- якщо відчепитися не вдається - покличте когось на допомогу. Поява сторонньої людини відволіче увагу шахрайок від вас, і це допоможе вам від них звільнитися,

- ні в якому разі не давайте їм своїх речей, грошей, коштовностей, бо за першою річчю піде друга і т.д.

- ні в якому разі не дозволяйте підозрілим особам заходити до свого помешкання, а якщо вже вони зайшли самовільно - зверніться по допомогу до сусідів, аби випроводити непроханих гостей з квартири.

Решта випадків шахрайств стосуються купівлі-продажу через Інтернет.

Антирекордом тут стала оборудка з купівлі автомобіля, за яку продавець запросив 14 тисяч гривень передоплати. Звісно ж після перерахування вказаної суми, телефон продавця став «поза зоною доступу». Аналогічно постраждав і ще один чернігівець, який перерахував наперед 10 тисяч гривень для купівлі автозапчастин.

В зв’язку з цим поліція знову нагадує просте правило – за замовлений через Інтернет товар розраховуйтесь лише після його отримання! Ні в якому разі не перераховуйте завдаток, або і всю суму наперед. Це обман!

Нестандартним видом шахрайства виявився цього тижня випадок у Прилуках, Тут потенційній жертві запропонували стати учасницею акції розіграшу знижок від відомих у місті торгівельних мереж. Для участі в акції жінка повинна була засвідчити свою платоспроможність і покласти до конверту з, нібито виграшними фішками, свої кревні. В результаті «розіграшу акції від шахраїв» потерпілій підмінили конверт і через деякий час вона виявила в конверті замість грошей стос акуратно нарізаних чистих папірців. Замість них шахраї забрали 50 євро та майже тисячу доларів.

Доречно нагадати, що подібний випадок у Прилуках стається вже вдруге, перший був лише тиждень тому. Тому на це слід звернути особливу увагу при лучанам.

З цього приводу поліція наголошує, що в подібних випадках у громадян повинні виникнути обґрунтовані підозри чому ці «бонуси», виграші та нечувані дисконти їм пропонують абсолютно незнайомі люди. Слухайтеся здорового глузду і не купуйтеся на дешеві прийоми шахраїв Не довіряти великим знижкам та акціям посеред вулиці. Не віддавайте з рук гроші аж поки не пересвідчитесь у тому за що ви їх платите.

Пам’ятайте народну мудрість – безкоштовний сир буває лише в мишоловці!

За всіма випадками кримінальних правопорушень правоохоронцями відкриті кримінальні провадження за ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство), що передбачає покарання аж до обмеженням волі на строк до трьох років. Поліція шукає зловмисників, але попереджає і громадян бути дуже уважними та обережними.

 
Сектор комунікації поліції Чернігівської області

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.