Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 03:55:07

Соціальний театр – мода на добре мистецтво

08.04.2017   13:32

Новий культурний проект презентує Молодіжний центр «Жменя». «Соціальний театр – мода на добре мистецтво» вже почав працювати на базі Чернігівського педуніверситету, але організатори ще шукають таланти.

Тож якщо бажаєте стати часткою команди творчих волонтерів – приєднуйтеся.

Нова театральна студія для студентів з усього Чернігова вже почала працювати на базі Національного педуніверситету ім.Шевченка. Участь у проекті – безкоштовна, і покази вистав також будуть проводитись на благодійній основі. Проект реалізований завдяки підтримці Швейцарського бюро співробітництва. При їх фінансуванні будуть створені костюми, записані фонограми і зрештою відбудуться виступи та гастролі.

Тетяна Маринащенко – керівник соціального проекту ГО Молодіжний центр «Жменя»: «Вистави, які будуть створюватися в нашій театральній студії, вони будуть адресовані школам, інтернатам і пацієнтам лікарень, дітям з інвалідністю, які підопічними різних громадських організацій. В рамках нашого проекту заплановані гастролі по навчально-виховним закладам області».

Соціальний театр – театр нового формату. Організатори кажуть, формат проекту передбачає відхід від аматорства. Працювати зі студентами будуть професіонали сцени, добре відомі чернігівському глядачеві актори. Першою зголосилася взяти участь у проекті актриса Молодіжного театру Мирослава Витриховська. Вона й виступить режисером першої вистави. Назву поки не оголошують. Відомо, що на її створення творчу групу соціального театру надихнув наш земляк Олександр Довженко. Ролі вже розподілені і репетиції розпочалися — дві на тиждень в  приміщенні ЧНПУ.

Марина Каранда, доцент ЧНПУ, художній керівник соціального театру: «Зараз плани скромні: сформувати колектив, дати тренінгові якісні навички, упродовж двох місяців і почати вивозити першу виставу, яка буде рекламувати наше українське. Яка буде рекламувати нашу культуру зовсім новими, модерними способами. Для того, щоб зруйнувати стереотип, що українська культура — це лише вишиванка та шаровари, а вона може бути стильною, смачною, молодіжною».

Проте трупа соціального театру остаточно ще не сформована. Зараз тривають кастинги і огранізатори запрошують студентів приєднатися до проекту.

Тетяна Маринащенко – керівник соціального проекту ГО Молодіжний центр «Жменя»: «Ми оголошуємо інформацію по всім навчальним закладам і діти можуть записатися по телефону і в зручний для них час прийти, і наш кастинг дуже короткий — це співбесіда про життя, про творчі наміри і про уявлення взагалі. Короткий вірш на пам’ять, який студенти готують заздалегідь, або згадують зі шкільної програми. І маленьке творче завдання».

Перші два місяці жодному бажаючому відмови не буде, кажуть громадські активісти. Звичайно, що певний відсів відбудеться, але головне, що молодь має ще один вільний майданчик для розвитку.

Вікторія Лещук, студентка ЧНПУ: «Очікую нових цікавих тренінгів, нових знайомств, неймовірних емоцій, щирих людей і мабуть подяки глядачів».

«Жменя» вже давно займається творчим розвитком молоді. Малозабезпечені родини, багатодітні, неблагополучні сім’ї – їм основна увага. Чернігівці в ці дні особливо гостро відчули, наскільки не вистачає духовного розвитку молодому поколінню: ситуація з бійкою дівчат це довела. Тому такі проекти нашому суспільству дуже потрібні, переконана Регіна Гусак – засновниця «Жмені».

Регіна Гусак, голова правління ГО Молодіжний центр «Жменя»: «Цей проект надзвичайно актуальний в світлі цих подій, коли дівчата влаштували таку бійку. Це для мене проілюструвало те, що у них не було організоване змістовне дозвілля, а наша організація, вона вже десять років займається якраз розбудовою волонтерських традицій і організацією змістовного дозвілля учнівської та студентської молоді».

Першу роботу нового соціального театру планують показати дуже скоро – наприкінці квітня, або в першу декаду травня. Все залежить від того, наскільки швидко вдасться злагодити роботу.

Сівер-центр

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.