Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:49:52

Гаряча пора: лісівники борються з наслідками самовільних підпалів

30.03.2017   10:19

Ніжинські лісівники борються з наслідками самовільних підпалів. У всіх восьми лісництвах, що входять до складу ДП «Ніжинське лісове господарство», державна лісова охорона посилено патрулює ділянки державного лісового фонду, що межують з полями.

За словами директора Ніжинського держлісгоспу Юрія Болоховця, самовільні підпали – справжнє антропогенне лихо, від якого страждають рослинний та тваринний світ. Лісівники посилено вживають профілактичних заходів аби запобігти загоранню лісових масивів.

Котру добу лісова охорона Ніжинського держлісгоспу несе посилене чергування поблизу полів, що межують з державним лісовим фондом. Все – через самовільні підпали.

«Цієї ночі лісівники запобігли поширенню вогню поблизу села Пилятин Носівського району Чернігівщини. Хтось підпалив болото, - коментує головний лісничий ДП «Ніжинське лісове господарство» Володимир Костирко. – За такого вітру не допомагають навіть мінералізовані смуги. Тому задіяна лісова охорона у всіх восьми лісництвах лісгоспу».

Лісова пожежа – одне з найскладніших стихійних явищ, яке за декілька хвилин знищує десятки гектарів зелених масивів. З появою перших теплих весняних променів, аж до пізньої осені, працівники лісового господарства завжди напоготові, щоб не допустити найменших спалахів поблизу лісу. Першочерговим завданням для лісівників ДП «Ніжинське лісове господарство» є профілактика та недопущення виникнення лісових пожеж. Боротьба ж із самовільними підпалами сухої трави – це справжнє лихо, з яким  борються здебільшого лісгоспи.

«Для боротьби з лісовими пожежами у Ніжинський лісгосп має пожежний автомобіль та малий пожежний комплекс, - говорить директор лісгоспу Юрій Болоховець. – Окрім того у кожному лісництві є мобільні пожежні модулі з трикубовими бочками та бензиновою мотопомпою. Зрозуміло, що боротьба з наслідками підпалів тягне за собою як додаткові фінансові витрати, так і відривання спеціалістів від основної роботи. Все це лягає тягарем на плечі держпідприємства».

Лісівники просять краян дбайливо ставитися до лісів і дотримуватися правил поведінки з вогнем. Вона також нагадують, що за самовільні підпали законодавством передбачена відповідальність. Так, статтею 239-1 Кримінального кодексу України  передбачено, що незаконні дії  відносно поверхневого шару земель, якщо вони створили небезпеку для життя, здоров’я людей чи для довкілля, зокрема вчинені шляхом підпалу або спричинили загибель людей, масову загибель об’єктів тваринного чи рослинного світу або інші  тяжкі наслідки, караються обмеженням волі на строк від 3-ох до 5-ти років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією знарядь і засобів заволодіння.

У Ніжинському лісгоспі з метою виявлення та притягнення до адміністративної відповідальності порушників правил пожежної безпеки створено бригади державної лісової охорони для патрулювання лісових масивів у вихідні та святкові дні.


Прес-служба ДП «Ніжинське лісове господарство»

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини