Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 23:35:53

Відбувся брифінг першого заступника прокурора області Юрія Балєва з актуальних питань діяльності органів прокуратури

22.02.2017   07:50

21 лютого відбувся брифінг першого заступника прокурора області Юрія Балєва щодо стану слідства у кримінальному провадженні при забудові земельних ділянок історико-культурного призначення, розташованих по вул. Князя Чорного, 4а в м. Чернігові, та з інших актуальних питань діяльності органів прокуратури.

У заході прийняли участь процесуальні керівники у кримінальному провадженні, слідчі поліції та окремі керівники структурних підрозділів прокуратури області. 

Інформуючи про стан слідства Юрій Балєв зазначив, що розслідування у кримінальному провадженні щодо забудови земельних ділянок по вул. Князя Чорного, 4а в м. Чернігові триває, встановлюються обставини, які підлягають  доказуванню в провадженні.

Зокрема, з’ясовуються обставини виділення Чернігівською міською радою КП «Чернігівбудінвест» двох суміжних земельних ділянок площею 0,22 га (вул. Князя Чорного, 4а) та 0,0813 га (вул. Князя Чорного, 4), що перебувають у другій охоронній археологічній зоні пам’яток історії та археології; відповідність проекту будівництва вимогам державних будівельних норм й стандартів та виконаних забудовником робіт вимогам закону, в тому числі щодо безпеки прилеглих будинків, комунікацій та пам’яток археології.

Зазначено, що з урахуванням встановлених слідством обставин з метою перевірки відповідності проектів землеустрою вимогам законодавства наразі призначено додаткову судову земельно-технічну експертизу, проведення якої доручено Київському науково-дослідному інституту судових експертиз.

Також наголошено, що питання безпеки будівництва відносно пам’яток археології, прилеглих будинків і комунікацій постійно досліджується та перебуває на контролі прокуратури області.

Юрій Балєв поінформував журналістів про інші актуальні питання діяльності органів прокуратури Чернігівщини, зокрема щодо підтримання публічного обвинувачення в суді, запобігання корупції поза межами кримінального провадження, діяльності прокурорів у сфері захисту прав дітей.

Зазначив, що упродовж минулого року судами за участю прокурорів ухвалено 2300  вироків, що більше ніж у 12 регіонах держави. Збільшувалася кількість судових рішень, переглянутих за апеляційними скаргами прокурорів (відносно 72 осіб у 2013 році, 207 – у 2016).

Торік за ініціативи прокурорів було переглянуто майже 90 % незаконних вироків та 96 % ухвал.

Завдяки принциповій позиції державних обвинувачів, які сприяли  ухваленню законних судових рішень, частина засуджених до реальних видів  покарань, у порівнянні з 2015 роком, зросла з 55,4% до 74,2%. Реальне позбавлення волі призначено 26% (у 2015 році – 22,4%) засуджених. Майже у  двічі зменшилась рецидивна злочинність.

Підсумовуючи перший заступник прокурора області наголосив, що основним критерієм оцінки роботи прокурора на даному напрямі є законний вирок, ухвалений у розумні строки, звернутий до виконання та виконаний у відповідності до законодавства.

Інформуючи про запобігання корупції поза межами кримінального провадження зазначено, що органи прокуратури, як спеціально уповноважений суб’єкт у сфері запобігання корупції, активно використовують повноваження визначені антикорупційним законодавством.

Так, принципово реагуючи на факти порушень, правоохоронними органами у минулому році до судів направлено 92 (2015-42) протоколи про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, що більше ніж у 4 регіонах. 

За результатами розгляду вказаних протоколів на 52 особи накладено  адміністративне стягнення у виді штрафу на суму майже 110 тис грн, що у 5 разів більше у порівнянні з 2015 роком.

Кількість осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, а саме голів та депутатів місцевих рад, посадових осіб місцевого самоврядування, притягнутих до відповідальності, виявилася   вищою ніж у інших 16 регіонах держави.
Юрій Балєв запевнив, що органи прокуратури й надалі займатимуть принципову позицію щодо протидії корупційним проявам.

Прокурорами також вживалися додаткові організаційно-практичні заходи з метою підвищення ефективності діяльності прокурорів у сфері захисту прав дітей.

Вжиті заходи сприяли покращенню криміногенної обстановки серед неповнолітніх. Кількість злочинів з числа зареєстрованих та розкритих у 2016  році скоротилась на 60,6 % (з 208 до 82), кількість осіб, які їх вчинили –  на 43,5 % (з 115 до 65).

Завдяки принциповій позиції прокуратури області, не допущено фактів незаконного затримання, обрання запобіжних заходів, безпідставного повідомлення про підозру неповнолітнім.

Реалізуючи представницькі повноваження з метою поновлення прав дітей та інтересів держави, порушених внаслідок неналежного їх захисту органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, прокурорами пред’явлено 57 позовів на суму майже 1,2 млн грн, що на 500 тис грн більше в порівнянні з 2015 роком. Судом задоволено 40 позовів на суму 752 тис грн.

Робота на даному напрямі триває.

На завершення Юрій Балєв відповів на всі питання журналістів та подякував медійникам за приділений цій зустрічі час.


Прес-служба прокуратури Чернігівської області

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини