Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 23:53:25

Робота Деснянського басейнового управління водних робіт: корупція чи бездіяльність?

16.12.2016   08:17Агенцiя

Минулого тижня у залі засідань Громадської ради при Чернігівській держекоінспекції з ініціативи мережі “Вільні Люди”, ГО “Першоцвіт інвалідів та учасників АТО”, відбувся круглий стіл «Робота Деснянського басейнового управління водних робіт: корупція чи бездіяльність?».

Однією з тем, яку порушили активісти, був непотизм та корупційні схеми, що існують у ДБУВР (начальник Сергій Нагалюк) до сих пір.

Так, за словами адвоката Сергія Нестеренко, як зразок безгосподарності можна навести проект «Захист земель Любицької сільської ради від шкідливої дії річки Дніпро», який розпочали у 2011 році. Ці роботи проводила ПМК-55 (яку очолює зять Сергія Нагалюка — Олександр Дробот, яка не мала відповідного обладнання, і орендувала для виконання робіт техніку у того ж ДБУВР, тобто виступила як “прокладка” для заробляння коштів однією родиною).

Державна фінансова інспекція встановила, що відбулося завищення вартості витрат на паливно-мастильні матеріали на суму більше ніж 400 тисяч гривень. Крім того, були завищені витрати за актами виконаних робіт щодо облаштування каменю на суму більше 3,5 млн. гривень.

Свого часу Сергій Нагалюк пояснив це сміховинними причинами: дією вод Дніпра, що змили брили граніту. За результатами фінансових перевірок було встановлено, що існує нестача матеріальних ресурсів і коштів.

Але фінансова інспекція була змушена припинити свої вимоги через рішення судів різних інстанцій. На сьогодні, рішення судів скасовані, проте Чернігівська прокуратура не поспішає відкривати нове провадження. Присутні на «круглому столі» представник юридичного відділу підприємства так і не змогли пояснити, чи відкрити зараз проти них провадження, чи ні, і хто винен у збитках, нанесених державі.

Також працівники ДБУВР розповіли про те, що коштів у них на роботу (укріплення берегів_, немає, адже з 2012 року відсутнє держфінансування. Водночас директор “ПМК 55” Олександр Дробот, зять керівника ДУВР Сергія Нагалюка, який перманентно перемагає у державних тендерах і бере для виконання робіт в оренду техніку ДБУВР, за використану техніку заборгував 18 100,00 грн. При цьому керівник Чернігівського міжрайонного ДБУВР у лютому 2016 року уклала з ними договір на три роки, тобто строк повернення коштів розтягнуто до 2019 року. Фактично надавши безпроцентний кредит “ПМК — 55”.

Корупція та непотизм у дії.

Гарною ілюстрацією цього ж факту, є те, що під час іншого масштабнго проекту “Очищення річки Стрижень” яке провадило знову ж таки “ПМК 55”, використовувалася техніка ДБУВР. Чи не тому, проект очищення Стрижня пройшов всі погодження, зокрема і в ДБУВР. До речі, нині Олександр Дробот продовжує орендувати офіс у приміщенні ДБУВР за надзвичайно малі кошти.

Непоодинокі випадки, коли працівники підконтрольних Нагалюку управлінь, отримуючи заробітну плату з бюджету, не виконують своїх безпосередніх обов’язків, а працюють на особистих господарствах пана Нагалюка С.І. – виконуючи роботи по господарству, обслуговуючи орендовані ним ставки, годуючи домашню птицю і т.і. – в с. Буда Корюківського району Чернігівської області. Про цей факт також повідомлялись правоохоронні органи, проте – безрезультатно.

Також слід сказати, що колишній голова Держводагенства, активний діяч “Партії Регіонів” Василь Сташук (що має відношення до участі в різноманітних корупційних схемах, після набуття чинності Закону “Про очищення влади” він потрапив під люстрацію. До речі, Сташук підозрювався у службовій недбалості: київська прокуратура відкрила справу за незаконне укріплення берегу біля резиденції екс-президента Януковича “Межигір’я”) був повязаний родинними відносинами з Нагалюком, а наступниця Сташука - Ірина Овчаренко - в свою чергу, також перебувала у «друзях» зі своїм попередником, що давало змогу Нагалюку продовжувати свою справу. Зараз Ірина Овчаренко призначена на посаду голови Держводагенства, але її призначення ще не підписане прем’єр-міністром (надано випробувальний термін 3 місяці).

Оглядачі гідротехнічних споруд отримують від Нагалюка чи його підлеглих завдання з виготовлення граблів, віників, плетіння корзин – замість того, щоб приводити в належний стан та обслуговувати канали і ГТС. Куди і хто реалізовує ці вироби – невідомо, але зрозуміло, що грошові кошти йдуть до вишені Нагалюка. Більшість працівників управлінь мовчать про зловживання і злочини, що вчиняються Нагалюкам. Будь-який незадоволений завтра буде звільнений.

Діючі працівники управлінь бояться відкрито заявляти про ці факти. Вони не знають, чого завтра очікувати від Нагалюка, а тому і вимушені звернутись до народних депутатів за допомогою.

Ми вважаємо, що державна установа – не може бути «приватним акціонерним товариством», що за рахунок бюджетних коштів та державного майна приносить прибуток корупціонеру-керівнику та його родичам!

Враховуючи результати «круглого столу» з метою дотримання законності, збереження водного господарства в Чернігівській області та недопущення заволодіння бюджетними коштами, учасники вирішили звернутися до народних депутатів України.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини