Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 11:20:50

Ефективність фізичної реабілітації напряму залежить від наполегливості та системності

03.12.2016   11:29Агенцiя

Центр реабілітаційних послуг для людей з особливими потребами віком від 6 до 60 років відкрився в Чернігові 1 грудня, напередодні Міжнародного дня інвалідів.

Мета його діяльності – фізична реабілітація та соціальна, психологічна, творча інтеграція людей з вадами в українське суспільство. Ініціатор – Чернігівська обласної благодійної організації «Аратта».

- За даними управління праці та соціального захисту населення, сьогодні у Чернігові проживає понад 23 тисячі людей з вадами, частина з них – переселенці, - розповідає директор ЧОБО «Аратта» Вікторія Філатова. – Зазвичай у бюджеті бракує коштів для надання повноцінних соціальних послуг цій категорії, що призводить до їх вимушеної ізоляції, обмежує в реалізації прав на освіту, культурний розвиток і змістовне дозвілля. Людям з особливими потребами складно отримувати повноцінну реабілітаційну допомогу, реалізовувати свої здібності й таланти.

В результаті проекту «Повноцінне життя!», що реалізує «Аратта», якість життя принаймні частини людей з вадами покращиться, а їх соціальна ізоляції зменшиться! Проект передбачає, що вони можуть відвідувати Центр реабілітаційних послуг кілька разів на тиждень і залишатися на півдня, з 10.00 до 15.00. В цей час з ними працюватимуть лікар-реабілітолог, психолог і соціальний працівник, які надаватимуть різноманітні послуги. Послуга соціальної адаптації – це, зокрема, участь у психологічних тренінгах, індивідуальні консультації, залучення до роботи театру «Дивосад», арт-терапія. Ще одна важлива послуга – фізична реабілітація.

- Ефективність фізичної реабілітації напряму залежить від наполегливості та системності, тому ми будемо залучати батьків, показувати й розказувати, що і як правильно робити, щоб вони займалися зі своїми дітьми вдома, - пояснює лікар-реабілітолог Ярослав Дудіч. - Що буде відбуватися в Центрі? Тут обладнана тренажерна зала, після розминки будемо виконувати різноманітні фізичні вправи, вправи на тренажерах, дихальну гімнастику. Заняття будуть групові, але з індивідуальним підходом до кожного. Всі знають, що рух – це життя, а життя – це рух, це наш головний меседж для усіх підопічних.

Персонал Центру реабілітаційних послуг має на меті не лише поступово покращувати стан здоров’я своїх особливих клієнтів, а й розширювати коло їхнього спілкування, допомогти знайти нових друзів, повірити у власті сили та можливості. Методи для цього використовуватимуть найрізноманітніші, розповіла журналістам соціальний працівник проекту Антоніна Федорченко: «Будемо розвивати вміння самообслуговування, щоб людина ставала більш адаптованою до життя. Будемо вчитися накривати стіл, правильно вживати їжу, прибирати після цього, мити посуд. Плануємо розводити квіти - і кімнатні, і вуличні. Навесні зробимо гарні клумби біля Центру, щоб люди бачили й цінували прекрасне».

У планах персоналу – проводити різноманітні майстер-класи з рукоділля, відкрити сувенірну майстерню, здійснювати соціалізацію за допомогою арт-терапії. До речі, проект «Повноцінне життя!» передбачає всебічну підтримку діяльності інтеграційного театру «Дивосад» (керівник – Ірина Пісня). Це і підготовка нових вистав, і організація показів у закладах соціального захисту Чернігівської області. Окрім «Аратти», послуги людям з особливими потребами надаватиме і ККЗ «Палац культури, художньої творчості дітей, юнацтва та молоді», де створена гарна репетиційна база для артистів. Важливо, що в проект закладені кошти на транспортне забезпечення – на репетиції та покази особливих артистів буде підвозити мікроавтобус.

Зазначимо, що загалом Центр реабілітаційних послуг у Чернігові щодня зможуть відвідувати до 20 людей з особливими потребами. Для них навіть передбачене харчування. А двері закладу відкриті як для молоді, так і для дорослих людей! Розташовується він за адресою: вул. Станіславського, 40 (на базі обласної благодійної організації «Аратта»).

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини