Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 20:52:03

Соціальне страхування – надійний захист інвалідів від трудового каліцтва

29.11.2016   12:08Агенцiя

Будь-яка людина, здорова чи хвора, потребує турботи і уваги, а людина з обмеженими фізичними можливостями потребує їх набагато більше. Як відомо, ступінь цивілізованості суспільства визначається здатністю держави турбуватися про людей з особливими потребами.

Окремого піклування, підтримки і допомоги потребують ті громадяни, які стали інвалідами внаслідок виробничої травми або професійного захворювання, - адже такі ушкодження здоров’я заподіяні в процесі трудової діяльності. Важливу роль у справі соціального захисту інвалідів праці відіграє Фонд соціального страхування від нещасних  випадків на виробництві та професійних захворювань України.

Заходи, які здійснюються Фондом, насамперед передбачають медико-соціальну реабілітацію, ефективне лікування у лікувально-профілактичних закладах, забезпечення медикаментами, засобами реабілітації, а також виплату щомісячного відшкодування втраченого заробітку громадянина, потерпілого на виробництві.

На сьогодні у відділенні виконавчої дирекції Фонду в м. Чернігові на обліку перебуває 1440 потерпілих на виробництві, у тому числі 666 інвалідів праці, з яких 22 – інваліди І групи, 183 – інваліди  ІІ групи та 461 – інваліди ІІІ групи. 

За кожною статистичною одиницею – жива людина зі своїм нелегким життям, проблемами, сподіваннями. Особливої уваги потребують ті, хто не лише постраждав на виробництві, отримавши травму або професійне захворювання, але й змушений залишити рідну домівку, виїхавши із зони проведення АТО. 

Протягом останніх 2 років до відділення за отриманням належних виплат звернулось 125 вимушених переселенців. 

Багато непростих задач необхідно було вирішувати керівництву Фонду та працівникам відділення, щоб забезпечити своєчасно і в повному обсязі надання всіх страхових виплат та медико-соціальних послуг, що гарантує держава, адже у більшості таких громадян не збереглись документи, які підтверджують право на виплати.

Так, у серпні 2014 року до відділення звернувся Носов В.А.. На підставі електронного витягу з бази  даних «Реєстр потерпілих» йому було призначено фінансування витрат на побутове обслуговування, щомісячні страхові виплати, індексацію страхових виплат відповідно до законодавства. За час перебування на обліку у нашому відділенні Носов В.А. двічі забезпечувався безкоштовною путівкою на санаторно-курортне лікування - у жовтні 2014 року та у серпні 2016 року.

Також у квітні 2015 року йому виплачено всю заборгованість по страхових виплатах за 2014 рік, які нараховувались, але не виплачені у робочих органах Фонду Луганської області. І так оперативно та без зволікань вирішуються питання по кожному потерпілому, який звернувся до нас зі своєю бідою.

 Загалом цього року відділенням Фонду в м.Чернігові забезпечено безкоштовними путівками для санаторно-курортного лікування 32 інваліди, з них 4 переселенці. Понесені інвалідом витрати на проїзд до санаторно-курортного закладу і назад також відшкодовуються Фондом.
За 10 місяців 2016 року відділенням Фонду в м. Чернігові проведено страхових виплат на загальну суму понад 15 млн. 518 тис.грн., з них виплачено переселенцям 1 млн. 948 тис. грн. Профінансовано витрат на медико-соціальну допомогу 724,5 тис.грн., в тому числі 23,4 тис. грн.. переселенцям.   
   
Всім інвалідам І групи, крім щомісячної страхової виплати та пенсії, відділенням Фонду щомісяця проводиться перерахування коштів на постійний сторонній догляд та побутове обслуговування, а окремі інваліди цієї категорії додатково, за визначенням медико-соціальних експертних комісій (МСЕК), щомісячно отримують від Фонду кошти на спеціальний медичний догляд у розмірі мінімальної заробітної плати.

19 інвалідів, яким за висновком МСЕК визначено потребу у протезуванні, були направлені до протезних підприємств та забезпечені протезно-ортопедичними виробами за рахунок коштів Фонду.

Є ще один напрямок роботи, якому приділяється велика увага. Це організація Всеукраїнської спартакіади серед інвалідів праці «Сила духу». Вона проводиться з метою підтримки у потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань цілеспрямованості у подоланні особистих фізичних меж, реабілітації засобами фізичної культури і спорту для подальшої адаптації у суспільство,  а головне – позитивні емоції та спілкування.

З великим задоволенням та ентузіазмом приймають участь і потерпілі, які переїхали із зони АТО. Так, у 2015 році Віктор Л., виборовши 1 місце у відбіркових змаганнях, брав участь у складі команди на Всеукраїнській спартакіаді в м. Ужгороді, де посів почесне 10 та 13 місця з дартсу (положення сидячи та стоячи) з 24 можливих.

Користуючись нагодою, бажаємо всім нашим підопічним життєвої сили, енергії та оптимізму, щастя та успіхів в усіх починаннях.

Також висловлюємо вдячність активу Чернігівської міської громадської організації «Союз інвалідів від трудового каліцтва та професійного захворювання» за тісну співпрацю та допомогу у вирішенні проблемних питань соціального захисту інвалідів праці.  

Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Чернігові з нагоди
Міжнародного дня інвалідів 1 грудня проводить День відкритих дверей та пряму телефонну лінію з питань діяльності Фонду: призначення страхових виплат; медичного обслуговування; санаторно-курортного оздоровлення; реабілітації потерпілих на виробництві, а також віднесення страхувальників до класу професійного ризику; організації профілактики нещасних випадків на виробництві.

Чекаємо Вас за адресою: вул. Шевченка, 5, м. Чернігів

Запрошуємо для розмови у прямій телефонній лінії за телефонами: 603-703, 698 – 273, 698 – 272, 672 – 861, 676 – 441, 777 – 170.            
 
 

Начальник відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Чернігові Тетяна Мурашко

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.