Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 15:41:18

Тема децентралізації у медіа: "до" і "після" реалізації проекту

28.11.2016   17:22Агенцiя

Завдання журналістів – не лише доносити правдиву інформацію до суспільства, а й за необхідності розтлумачувати хід та значення процесів в державі. Реформа децентралізації, що згодом сприятиме зміні адміністративно-територіального устрою, стосується усіх, а отже потребує постійного інформаційного супроводу.

Протягом двох місяців громадська організація «Асоціація регіональних ЗМІ» реалізовувала проект «Чому важливо писати про децентралізацію — місія журналіста у реформі», що мав на меті ознайомити медійників Чернігівщини з першими результатами об’єднання громад. Проект впроваджувався за рахунок коштів обласного бюджету на виконання обласної Програми сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства на 2016–2020 роки «Чернігівська громада».

Перед стартом практичної частини програми Асоціація регіональних ЗМІ проаналізувала контент місцевих видань на предмет висвітлення реформи. Висновок — журналістам бракує знань та інформації щодо місцевих особливостей процесу децентралізації.

Як результат — громадська організація запропонувала групі медійників (16 осіб) своєрідний «лікнеп»: теоретична частина — тренінг, практична — прес-тур до громад.

Зокрема, під час тренінгу «Журналіст як учасник реформи децентралізації: чому важливо про це писати?» важливою інформацією з журналістами поділилися регіональний консультант з бюджетних питань Асоціації міст України Микола Силенко, координатор Офісу реформ та регіонального розвитку в Чернігівській області Ірина Кудрик, виконавчий директор Чернігівського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, депутат обласної ради Ірина Грозенко.

Активно та емоційно обговорювалися питання реалізації реформи децентралізації; основні напрямки діяльності та завдання регіональних Офісів реформ; проблеми і здобутки вже існуючих об’єднаних територіальних громад та тих, що наразі створюються.

Окрім того, журналісти отримали структуровану інформацію в роздаткових матеріалах.

У рамках проекту було організовано два прес-тури в об’єднанні територіальні громади: Парафіївську та Батуринську. Під час поїздок учасники побували на об’єктах, поспілкувалися з керівниками громад та старостами сіл, проаналізували структуру надання необхідних послуг, дізналися про подальші плани роботи в громаді.

— Контент-аналіз місцевих видань Асоціація регіональних ЗМІ проводила до і після реалізації проекту. Результати помітні неозброєним оком: в газетах значно зросла кількість матеріалів про хід реформи в області. Важливо, що на зміну сухим цифрам з релізів органів влади на шпальтах почали з’являтися інтерв’ю з головами громад, репортажі та історії успіху. Деякі ЗМІ підготували цілу серію тематичних публікацій.

Учасники заходів, проведених в рамках проекту, особливо відзначали актуальність теми. Адже саме в цей час починалася «друга хвиля» створення об’єднаних територіальних громад в районах області.

Ще одним важливим досягненням стало те, що ОТГ стали більш відкритими до спілкування й охоче діляться з журналістами своїми досягненнями, — зауважує керівник Асоціації регіональних ЗМІ Олександр Назаренко.

Також він повідомив, що у планах громадської організації — пошук ресурсів для продовження проекту, зокрема, поїздки журналістів до нещодавно створених громад.

Проект «Чому важливо писати про децентралізацію — місія журналіста у реформі» реалізується ГО «АРЗМІ» за рахунок коштів обласного бюджету на виконання обласної Програми сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства на 2016-2020 роки «Чернігівська громада».

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини