Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 21:41:20

Онкологи та студенти закликають жінок пильнувати здоров’я своїх грудей не тільки у свята

22.10.2016   09:09Агенцiя

У Всеукраїнський день боротьби із раком молочної залози 20 жовтня медики Чернігівського обласного онкологічного диспансеру разом зі студентками та викладачами кафедри соціальної роботи Чернігівського національного технологічного університету закликали представниць прекрасної статі Чернігівщини перевірити своє здоров’я.

У межах спільної акції жінкам пропонували пройти безкоштовне обстеження в лікарів-онкомамологів і за показниками зробити мамографію та ультразвукове дослідження. Сприяла знайти час для обстеження й тематична візуалізація.

Кожна пані, яка прийшла на обстеження, отримала рожеву стрічку – символ Всеукраїнського дня боротьби з раком грудей, який нагадує, що жіноче здоров’я треба пильнувати. Спонукали змінити вектор свого життя і прийти перевіритися до фахівців також і плакати-заклики, з якими зустрічали на вході в онкодиспансер та фойє студентки - майбутні соціальні працівники. Більш того, дівчата та викладачі особистим прикладом підтримали жінок – пройшли мамологічне обстеження.

– Сьогодні ми прийшли, щоб підтримати жінок, які мають рак молочної залози, та закликали усіх берегинь, які так і не наважилися перевірити свої груди: прийдіть і зробіть це! Бо кожну годину в Україні від раку вмирає людина. Окрім того, спілкування з людьми, уміння заглибитися в їхні проблеми – вкрай важливе для майбутніх соціальних працівників. Адже ми готовимо фахівців, які повинні завжди простягати руку допомоги людині, яка в цьому має потребу, а можливо, розділити її біль… – зазначила завідувачка кафедрою соціальної роботи ЧНТУ Катерина Кальницька.

Як акцентував увагу заступник головного лікаря з медичної частини Чернігівського обласного онкологічного диспансеру Григорій Бардаков, боротьба з раком молочної залози не обмежується лише одним днем у календарі. Всеукраїнський захід – це ще один привід нагадати жінкам, що вони мають пильнувати своє здоров’я.

– Онкологи медичного закладу на додаток того, що провели обстеження та консультації, навчали жінок, як правильно робити щомісячне самообстеження грудей – моніторувати стан свого здоров’я, а в разі виявлення змін або відчуття дискомфорту, звертатися своєчасно до лікаря та отримували якісну діагностику, – зазначив лікар.

Щорічно у Всеукраїнський день боротьби із раком молочної залози кількість бажаючих пройти безкоштовну мамографію – діагностичне обстеження збільшується в рази. На жаль, стримуючим фактором є технічні можливості апаратури.

Як прокоментував Олександр Заїка, завідувач поліклінічного відділення Чернігівського обласного онкологічного диспансеру, одного мамографа, який є в поліклініці, вкрай недостатньо для потреб населення. Втім це питання опрацьоване: вже придбано ще один сучасний апарат, днями його доставлять до медичного закладу.

– Проте жінки повинні знати, що для збереження їхнього здоров’я в області проводиться комплексна робота: за відсутності онкомамолога за місцем проживання завжди можна  звернутися зі своєю проблемою в найближчу поліклініку, скажімо, до гінеколога, сімейного  лікаря, хірурга. Фахівці завжди знайдуть вихід і вирішать проблему. Головне – це бажання самої жінки бути здоровою! – звернувся до жінок мамолог.


Довідково.

30% відсотків жінок, які звертаються до мамологів за допомогою, мають занедбану, III-IV, стадію захворювання.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини