Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 17 квітня, 02:38:45

Рятувальники провели тактико-спеціальні навчання на ПАТ "Млибор"

07.10.2016   07:42

Для того, щоб успішно ліквідовувати надзвичайні ситуації, гасити пожежі, рятувальникам Чернігівщини постійно доводиться підвищувати свою професійну майстерність. З цією метою з особовим складом підрозділів ДСНС області постійно проводяться практичні заняття і навчання.

Цього разу об'єктом для їх проведення стало ПАТ "Млибор", що знаходиться по вулиці Елеваторній у місті Чернігові. Місце проведення навчань було визначено не випадково, адже це потужне підприємство зберігання та переробки зерна, виробництва борошна і комбікормів відноситься до категорії підвищеної небезпеки. При здійсненні операцій приймання, очищення, сушіння, відпуску зерна та практично на кожному етапі технологічного процесу у виробничих ємностях, спорудах, приміщеннях утворюються пилоповітряні суміші.

Цей пил, що осідає на технологічному та іншому обладнанні, стінах, підлозі, конструктивних елементах виробничих приміщень, являє собою велику небезпеку, так як він – джерело вибухонебезпечних аеросумішей. Наявність осілого пилу сприяє швидкому розповсюдженню пилового вибуху з однієї технологічної машини на весь об’єм приміщення, з однієї дільниці виробництва на іншу.

Крім того, в результаті закладки та зберігання зерна з підвищеною вологістю або температурою, через недотримання термінів зберігання, може відбуватися його саморозігрівання та самозаймання. Ці процеси призводять до виділення із сировини горючих газів (водню, метану, вуглекислого газу), які, змішуючись з повітрям, можуть утворювати вибухонебезпечні газоповітряні суміші. І достатньо невеличкої іскри, щоб стався аварійний вибух.

Навчання, які проводилися 6 жовтня, розпочались із ознайомлення з основною небезпекою об'єкта. Після чого пролунав сигнал тривоги. За легендою, через самозагоряння виникла пожежа зерна у силосі № 6, що з’єднаний із силосами № 3 і 9 перепускними вікнами. Першою на місце пригоди прибуває пожежна команда "Млибору", яка проводить флегматизацію палаючого та сусідніх силосів, шляхом подачі з балонів двоокису вуглецю за допомогою спеціальних стволів.

Через три хвилини прибуває перший пожежно-рятувальний підрозділ, який оголошує підвищений номер виклику для підрозділів ДСНС міста. Відразу ж було організовано взаємодію з адміністрацією об'єкта, будівлю знеструмлено, зупинено технологічний процес. Тим часом, прибувають пожежно-рятувальні підрозділи.

Створюється штаб пожежогасіння та оперативні дільниці для ліквідації надзвичайної ситуації. Всього у навчаннях взяли участь 8 одиниць спеціальної техніки та 37 чоловік особового складу.

Проводиться розвідка пожежі, автомобілі встановлюють на вододжерела, прокладаються рукавні лінії на верхній поверх силосів, висота якого складає понад 40 метрів. В силос, що горить, через завантажувальні люки рятувальниками подається повітряно-механічна піна для попередження утворення вибухонебезпечної концентрації. Проводиться відвантаження зерна, що горить, та його подальше гасіння. Умовну пожежу ліквідовано.

Підводив підсумки навчань їх керівник - заступник начальника Управління з реагування на надзвичайні ситуації полковник служби цивільного захисту В`ячеслав Вернидуб. Загальна оцінка - підрозділи ДСНС впорались із поставленим завданням. Були деякі недоліки, але для того і потрібні навчання, щоб не було помилок у реальних надзвичайних ситуаціях.

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини